Duman var duyan yok

Güncelleme Tarihi:

Duman var duyan yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 01:06

Başkent’te doğalgaz bağlantısı yapılamayan semtlerde kış öncesi başlayan tepkiler, soğukların kendisini göstermesiyle büyüdü. Doğalgaz bağlantıları yapılmadığı için kömürle ısınan Kusunlar TOKİ konutlarının sakinleri, duruma tepki göstermek için bir apartmana “Dumansız hava sahasında dumanlı hava. Doğalgazı bağlanamayan tek mahalle” yazılı pankart astı.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in yaklaşık 1.5 yıl önce, su aboneliği yapılmadığı için vatandaşların dereden su taşıdığı Mamak Kusunlar’daki TOKİ Konutları’nda bu kez de doğalgaz mağduriyeti yaşanıyor.
1.5 yıl önce anahtar teslimi yapılan konutlara halen doğalgaz bağlantısı yapılmaması nedeniyle isyan bayrağını çeken TOKİ sakinleri, apartmanlarına “Dumansız hava sahasında dumanlı hava. Doğalgazı bağlanamayan tek mahalle” pankartı asarak, duruma tepki gösterdi. Mahallelilerden Fazlı Er, “Evlere girerken imzaladığımız iskan belgelerinde evlerin doğalgazlı olduğu yazıyordu. Ama şimdi merkezi sistem, yakıtı kömür olan kaloriferle ısınıyoruz. Kömür kullanmak istemiyoruz” diye sitem etti.

‘SUÇ BAŞKENTGAZ’A ATILDI’

Pankartı evinin balkonuna asan Kusunlar Mahallesi muhtarı Yusuf Ergün, TOKİ iştiraki Emlak Yönetim şirketine ve Başkentgaz’a doğalgaz bağlantısı için defalarca başvuru yaptıklarını belirterek, Kusunlar TOKİ’deki sorunları şöyle özetledi:
“Doğalgazlı olması gereken evlerimize henüz hat çekilmiş değil. Daha önceleri yönetime konuyu açtığımızda Başkentgaz’ın hat çekmesi gerektiği söylenmişti. 8 ay önce mahalle statüsüne yükselince Başkentgaz’a kendimiz gittik ve bize ‘Binaların girişine kadar doğalgaz hattı çekildi. Sıkıntı binaların inşaatındaki eksiklikten kaynaklı’ denildi. Binaların iç tesisatının doğalgaza uygun olmadığı bir yıl vatandaştan saklanarak, suç Başkentgaz’a atıldı.

Haberin Devamı

‘YÖNETİM SORUNU GEÇİŞTİRİYOR’

Doğalgaz hattı çekili olduğu halde kömürle ısınıyor olmamızın hiçbir mantıklı açıklaması yok. Derdimizi anlatacak muhatap bulamıyoruz. Yönetime konuyu açtığımıza geçiştiriyorlar. Hem kömür kullanımı nedeniyle bacalarımızdan çıkan kirli havayı solumak zorunda kalıyoruz hem de kömür külünün binalarımızın önünden toplanması için normalin üstünde aidat parası ödüyoruz. Koca mahallenin sesini duyan olmadığı için belki birileri görür diye bir pankart yaptırıp her hafta farklı binalara asmaya karar verdik.”

BİNALAR KÖMÜR ISITMALI

Konutların merkezi sistem kömür kaloriferli olduğunu söyleyen Kusunlar TOKİ site yöneticisi Sadık Güldemir ise, şu bilgileri verdi:
“TOKİ inşaata başladığında bölge, Başkentgaz’ın hizmet kapsamında değildi ve bu yüzden ısınma sistemleri kömüre uygun olarak yapıldı. Ancak kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binalar ile TOKİ’nin yaptığı sosyal konutların dikilmesinin ardından Başkentgaz, bölgede altyapı çalışması yaparak tüm binaların önüne hat çekti. Binaların kazanı doğalgaza uyumlu olmadığı için de TOKİ konutlarına bağlantı yapılmadı.
Doğalgaz bağlanması için iki defa proje hazırladık. Sıcak su ve ocak gazı için hazırladığımız ilk proje için vatandaşlardan imza toplayamadık. İkinci projemizi ise kaloriferlerin bağlı olduğu kömür kazanını, doğalgaza çevirmek için planladık. Ancak kazanın değişmesi için vatandaşın ödemesi gereken meblağı düşürmek için çabaladığımız için proje kalorifer sezonuna yetişmedi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!