Şehit yakınları ve gazilere tapuları verilecek

Güncelleme Tarihi:

Şehit yakınları ve gazilere tapuları verilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 16:57

BURSA’da, 2001’de şehit yakınları ve gazilere dönemin devlet bakanının da katılımıyla düzenlenen törenle tahsis edilen 20 dairelik apartmana talip olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), gelen tepkiler üzerine bu talebinden vazgeçti. Şehit ve Gazi Apartmanı’na gelen TOKİ yöneticileri, görüştükleri şehit yakınları ve gazilere, "Yazı yanlışlıkla gönderilmiş, yılbaşına kadar sembolik bir rakamla tapularınıza kavuşacaksınız" dedi.

Haberin Devamı

TOKİ, geçtiğimiz günlerde, 18 Haziran 2001’de Bursa’nın Nilüfer İlçesi Görükle mevkiinde göçmen konutlarının inşası sırasında hayırsever müteahhitler tarafından yaptırıldıktan sonra şehit yakınları ve gazilere tahsis edilen 20 dairelik binayı geri istedi.

Dönemin Devlet Bakanı Abdülhaluk Mehmet Çay’ın da katılımıyla düzenlenen törenle şehit yakınları ve gazilere tahsis edilen Şehit ve Gazi Apartmanı’na TOKİ Başkan Yardımcısı Orhan Yüce imzasıyla gönderilen yazıda, şöyle denildi:

’Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulan soydaşlarımızın iskanı amacıyla Devlet Bakanlığı döneminde yaptırılan daire adınıza tahsis edilmiştir. Ancak mülkiyet sorunu nedeniyle borçlandırmaları bugüne kadar yapılamamıştır. Konutun hali hazırdaki durumu ile güncel değeri 47 bin 600 liradır. Buna göre; ikamet ettiğiniz söz konusu konutta satın alma önceliğinin tarafınıza verilmesi uygun görülmüştür. Konutlar satış bedelinin yüzde 10’u peşin, kalan bakiye 240 ay vadeli olmak üzere sabit taksit ödemeli olacak. Belirtilen koşullarda satın almak istememeniz veya örnek dilekçeyle verilen süre içinde idaremize intikal ettirmemeniz halinde ise satın alma önceliğiniz iptal edilecek olup, konutun 30 gün içerisinde tahliye edilerek kapı anahtarlarının idaremize teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde hakkınızda yasal işlem başlatılacaktır.’

TOKİ’nin bu çıkışı, terörle mücadelede canlarını hiçe sayarak mücadele eden, ayakları ve kollarını kaybeden gazilerle, şehitlerin yakınlarından tepki çekti.

’YILBAŞINA KADAR TAPULARINI ALACAKSINIZ’

Konunun haber olmasının ardından TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, geçen cumartesi günü gazetecilere, "Bursa’ya gidip konuyu ilgililerle görüşeceğim" demesinin ardından, bugün Şehit ve Gazi Apartmanı’na İstanbul Emlak Daire Başkanı Ali Seydi Karaoğlu ile Göçmen Konutları Koordinasyon Daire Başkanlığı’ndan görevli Yasin Acun apartmana geldi. Yetkililer, apartman sakinleriyle yaklaşık iki saat boyunca bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından TOKİ yetkilileri gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen konuyla ilgili bir açıklama yapmadan apartmandan ayrıldı. Şehit yakınları ve gaziler ise görüşme sırasında TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile bir telefon görüşmesi yaptıklarını söyledi.

1991 yılında Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi’nde görevliyken Nurhak İlçesi’nde teröristlerce açılan ateş sonucu ağır yaralanan ve sol tarafı kısmi felç teşhisi konulan Mustafa Kan, "Olumsuz bir şey yok, inşallah yardımcı olacaklarını ilettiler. Yılbaşına kadar sorunu çözeceklerini söylediler. Gönderilen yazıda belirtilen meblağ olmayacak, sembolik bir rakam sonucu bizleri üzmeden tapularımızı vereceklerini söylediler. Mevcut fiyatı yasalar çerçevesinde makul bir orana indirip, tapuyu vereceklerini dile getirdiler. Sembolik bir miktar olacağını açıkladılar. Biz kabul etme veya etmeme durumunda değiliz. Şuanda tahliye konusu olmayacak, yazının yanlışlıkla gönderildiğini ve kendilerinin de üzüldüklerini dile getirdiler. Yazı, bilgi eksikliğinden kaynaklanmış" dedi.

’EVLERİN BEDELİNİ ZAMANINDA ÖDEDİK’

Vatani görevini yaptığı sırada, 1997 yılında Hakkari Yüksekova’da teröristlerce döşenen mayına basması sonucu iki ayağını da kaybeden Gazi Selçuk Çelik ise TOKİ Başkanı ile telefonla görüştüklerini ve her türlü imkanı kendilerine sunulacağının söylendiğini belirtti. Çelik, "Yetkililere güveniyoruz. Üzücü bir olay oldu ama sonuçta mağduriyetimiz galiba giderilecek. Bunu söylediler" dedi.

Mayına basması sonucu gazi olan Gazi Erdal Burhan da "Görüştük, bu evlerin bedelini zamanında ödediğimizi düşündüğümüzü söyledik. Gereğinin yapılmasını istedik. Onlar da yazının bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söylediler. Gereğini yapacaklarını, yılbaşına kadar tapularımızın verileceğini, bizleri üzmeyeceklerini ifade ettiler. Para konusunu konuşmadık. Öyle bir pazarlığa girmeyiz. Onun pazarlığını yapmayız" dedi.

’TOKİ BİR SIVACI KADAR OLAMADI’

Konunun haber olmasının ardından Büyük Birlik Partisi (BBP) Bolu İl Başkanı Mahmut Alan, Bursa’da konutların bulunduğu yere geldi. Fransa’da sıvacı olarak çalışan gurbetçi Ali Dal’ın Diyarbakır’da şehit olan Astsubay Nejdet Aydoğdu’nun ailesine bir daire bağışladığını hatırlatan Alan, "Bir sıvacı abimiz bizi duygulandırdı. Ey TOKİ, sen bir sıvacı kadar bu ağabeylerimiz kadar olamıyor musun?. Sen devletin bir kurumusun. Burada vatandaşın sorununu çözün. Sizin işiniz; sorun çözmek, sorun olmak değil ki. Bakın yataklarınızda rahat yatamazsınız. Şehitler ve gaziler sayesinde buradasınız, bunu unutmayın" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!