Bakan Yıldız: Cezayir ile görüşüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldız: Cezayir ile görüşüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 13:29

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir'den ham petrol dahil petrol ürünleri alımını görüştüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Yusuf Yusufi ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Yıldız, "Cezayir'den 1 Ocak 2015'ten itibaren 10 yıl süreyle alacağımız yıllık 4-4.4 milyar metreküplük LNG Ocak-Şubat aylarında yoğunlaşacak" dedi. Yıldız Türkiye'nin arz güvenliğini sağlamak için birçok ülkeyle görüştüğünü de belirterek, Irak'tan da doğalgaz almak istediklerini belirtti.

Bakan Yıldız, enerjinin artık başka stratejilerin işbirliğine göre yapıldığını belirterek, "Enerji, adeta rakibe göre oyun planlarının hazırlandığı bir sektör haline geldi. Petrol ve doğalgaz yeraltındayken, savaşın yer üstündeyken de bir barışın gerekçesi olarak kullanıldığı bir alan haline geldi" dedi. Türkiye'nin bunlar karşısında ne pahasına olursa olsun enerjiyi bir barışın gerekçesi olarak kullanmaya devam edeceğini vurgulayan Yıldız, "Yalnızca AB'nin doğalgazdaki arz güvenliğiyle alakalı değil, bütün komşularıyla da gerek arz güvenliğinin gerekse bütüncül bakış açısının oluşturulmaya çalışıldığı bir enerji politikası ve stratejisi haline gelecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"PUTİN VE YUNANİSTAN ZİYARETLERİ VERİMLİ GEÇTİ"
Yunanistan ve Putin ziyaretlerini değerlendiren Yıldız, ziyaretlerin yalnızca Türkiye-Rusya, Yunanistan-Türkiye'yi ilgilendiren değil, aynı zamanda bölgeyi de yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Yıldız, "Verimli geçti. Son derece olumlu geçti. Tabi tüm bunların yansımalarını da çok iyi takip etmemiz lazım. Ukrayna kriziyle beraber AB'nin bir kez daha gaz tedarikiyle alakalı, gaz tedariki yaptığı ülkelerin çeşitlendirilmesiyle alakalı, o ülkelerin güzergahlarının çeşitlendirilmesiyle alakalı birçok başlık tekrar gündeme geldi" dedi.

"KOMŞU ÜLKELERİN KAYNAKLARINI DÜNYAYLA PAYLAŞMASI…"
Türkiye'nin geliştirdiği projelerle Türkmenistan, Azerbaycan, İran ve Irak'ın yer altı kaynaklarını, tüketim noktalarına ulaştırmakta olumlu moda olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Şu ana kadar yaptıklarımız da bunu doğruluyor, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının ve şu anda TANAP doğalgaz boru hattının her birinin temelinde komşu ülkelerin kaynaklarının dünyayla paylaşılması telemeli var" dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA 1 DERECE ISINDI DİKKAT EDİLMEZSE 1 DERECE DAHA ISINACAK
Türkiye'nin uluslararası politikalarda bir yer edindiğini, ciddi mesafeler kat ettiğini anlatan Bakan Yıldız, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde enerjiyle alakalı önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacağını açıkladı.
Son dönemlerde yaşanan iklim değişikliğine de değinen Bakan Yıldız, dünyanın 1902 ile 2002 yılları arasında 1 derece ısındığını belirterek, önümüzdeki 5 yılda ülkeler kendi politikalarına müdahil olmazlarsa dünyanın 1 derece daha ısınacağını söyledi. Bu konuda Türkiye'nin çevreyle beraber hareket edeceğini ifade eden Yıldız, "TANAP'ta yalnız çilek tarlalarına geldiği için güzergah değişikliği yaptığımız iller var. Bursa bunlardan bir tanesidir" diye konuştu.
Dünyanın bir kirletme bütçesinin olduğunu söyleyen Yıldız, o kirletme bütçesinin daha fazla zorlanması durumunda bir nevi geleceğimize veda etmek anlamına geleceğini belirtti.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE, ÜZERİNDEN GEÇEBİLECEK DOĞALGAZ BORU HATLARINA SICAK BAKIYOR"
Yıldız son olarak Kıbrıs'ın statüsünü temel almak kaydıyla Doğu Akdeniz de çıkan enerji kaynağının adaletli paylaşımıyla ilgili olarak, Türkiye'nin, üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak baktığını açıkladı. Yıldız, "Ekonomik olarak en fizıbl olan budur. Biz Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hiçbir projede istismar etmedik. Bu projede de istismar etmeyiz. Ve daima dünyada enerji sektörünün bir barışçıl amaçla kullanılması gerektiğine inanan ve bunu da uygulayan bir yapı içerisinde olacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!