BM elçisinden Türkiye'ye kritik 'Suriye' ziyareti

Güncelleme Tarihi:

BM elçisinden Türkiyeye kritik Suriye ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 10:05

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura'nın, Suriye'deki çatışmaların dondurulmasını amaçlayan ateşkes planını Halepli muhalif liderlerle görüşmek için Gaziantep'e geleceği açıklandı.

Haberin Devamı

Elçinin AFP'ye konuşan sözcüsü Juliette Touma, De Mistura'nın "çok yakında" Türkiye'ye gelerek, Gaziantep'te Suriyeli muhalif liderlerle görüşeceğini söyledi.

Touma, görüşmelerin ne zaman gerçekleşeceği konusunda kesin bilgi vermedi. Touma, De Mistura'nın Gaziantep'teki görüşmelerden önce dün İstanbul'da ana muhalif grup Suriye Ulusal Koalisyonu'nun lideri Hadi el Bahra ile bir araya geldiğini belirtti.

Muhalif lider Suphi el Rifai, AFP'ye Türkiye'den yaptığı açıklamada, "Suriye sorununu görüşmek için herkesle diyaloğa hazırız" dedi. Ajans, Halep'teki isyancılar arasında IŞİD'den ya da El Kaide bağlantılı El Nusra'dan cihatçılar olmadığını belirtti.

Cenevre sürecinden sonuç çıkmaması nedeniyle çatışmayı yerelde çözümleme yoluna giren BM'nin 'dondurma planı' ilk kez Ekim ayının sonunda gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

BM Suriye Özel Elçisi De Mistura, 30 Ekim’deki Şam ziyaretinde Esad’a, insani yardımlara geçit vermek ve barışa yerelden zemin hazırlamak için Halep’ten başlamak üzere çatışmaları dondurma planını sunmuştu. BM’den yapılan açıklamada, Mistura’nın Suriyeli yetkililerle konuyu görüştüğü ve olumlu yanıtlar aldığı belirtilmişti. Esad'ın da Halep’te güvenliğin sağlanması için bu plan üzerinde çalışılmasına sıcak baktığı açıklanmıştı.

BM elçisinden Türkiyeye kritik Suriye ziyareti

ÜST DÜZEY AB YETKİLİLERİ ANKARA’DA

Bugün Ankara’da temaslarda bulunan AB’nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’ın gündeminde de Türkiye-AB ilişkilerini ileri götürmenin yanı sıra Suriye’deki gelişmeler ve IŞİD’le mücadele ön planda.

BM elçisinden Türkiyeye kritik Suriye ziyareti

Ankara Palas'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır'la bir araya gelen Mogherini, Hann ve Stylianides; ardından da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Haberin Devamı

Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen kabulde, Çavuşoğlu ile Bozkır da hazır bulundu. Kabul yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek AB komiserlerinin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’la da bir araya gelmeleri bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!