Sevgili Türk Başbakan

Güncelleme Tarihi:

Sevgili Türk Başbakan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2014 00:50

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Kıbrıs’ta müzakerelerin en kısa sürede (Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, ocak ayının ilk yarısında) tekrar başlamasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Atina’daki 3’üncü Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısının kapanışında konuşan Davutoğlu, Samaras’a “Değerli Dostum Başbakan Samaras, Andonis” diye hitap etti. Samaras ise sözlerine “Sevgili Türk Başbakanı” diyerek başladı. İki lider şöyle konuştu:

AB’YE ÖNCÜ OLUN

m Ahmet Davutoğlu: Aramızda artık psikolojik bariyer yok. Bakanlarımız birbiriyle konuşurken acaba karşı taraf nasıl anlar diye bir kaygı yok. Tabuları kaldırarak ileriye doğru yürümeye kararlıyız. İki ülke arasında görüş ayrılıkları olabilir. Önemli olan görüş ayrılıkları değil, görüş ayrılıklarına yaklaşımdır. Kıbrıs konusunda müzakerelerin bir an önce başlamasını arzu ediyoruz. Bu görüşmeler devam edecek. Kıbrıs’ta iki taraf arasında yapıcı ortam sağlanmasına önem veriyoruz. Burada doğal kaynakların Kıbrıs’ın tümüne ait olduğunda mutabıkız. Önemli olan tek taraflı adımlardan kaçınmak. Bir zamanlar bazı AB ülkeleri, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmalarını Yunanistan’a yüklemeye çalıştılar. AB’de yeni fasılların açılmasında Yunanistan’ın öncülük yapmasını arzu ediyoruz. Dileriz Yunanistan’ın da desteğiyle kısa sürede Türkiye’nin AB üyeliği kesinleşir. Herkes sonunda görecek ki bundan Avrupa da Türkiye de Yunanistan da kazanacaktır. Azınlıklar ihtilaf konuları değildir. Uluslararası evrensel haklara dayalı karşılıklı mutabakatlara dayalı şekilde bu dostluk köprülerini sürdürmek bizim için büyük önem taşıyor. Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa, Türkiye de Yunanistan’ın Asya kapısıdır.

DESTEĞE DEVAM

m Andonis Samaras: Anastasiadis’in (Kıbrıs Rum Yönetimi lideri) ortaya çıkan sorun giderilinceye kadar müzakereleri askıya almasını anlayışla karşılıyorum. İki toplum arasındaki müzakerelerin kısa sürede yeniden başlamasını ümit ediyorum. Bazı konularda, Türkiye ile aramızda önemli görüş ayrılıkları bulunuyor. Bunu iki taraf da kabul ediyor. Ama hedefimiz, karşılıklı saygıya dayalı ilişkiler tesis etmek. Yunanistan’ın Türkiye’nin AB üyeliğine desteği bundan sonra da devam edecektir. Türkiye emin olsun ki AB üyeliği halinde çok büyük kazançlar sağlayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!