Bay yüzde 40

Güncelleme Tarihi:

Bay yüzde 40
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 23:09

Dünya devi fonu yönetiyor ama tahminleri ‘orta’ aldı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük fonlarından Blackstone’un Başkan Yardımcısı Byron Wien, 2014 yılı için ocak ayında tahminlerde bulunmuştu. Başarı oranını yukarıda başlığımızda verdik. Oran düşük gözükse de Wien’ın öngörüsünün hakkını vermek gerek…

CHARLES Dickens’ın belki de en güzel romanıdır ‘İki Şehrin Hikayesi’. Romanın giriş cümlesi edebiyat severlerin akıllarına kazınmıştır: “Zamanların en güzeli ve zamanların en kötüsüydü.” Bu sözleri romandan 150 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra Blackstone’un Başkan Yardımcısı Byron Wien da söyledi.
Byron 2014 yılının başında yılın ekonomik olarak nasıl geçeceğiyle ilgili 10 tane tahminde bulundu. Ünlü işadamına doğru çıkan tahminleri için 1 puan, kısmen haklı olduğu konular için ise yarım puan veriyoruz. Hiç tutmayan tahminleri için ise puan alamayacak. İşte dünyanın en büyük fonlarından Blackstone’un Başkan Yardımcısı Byron Wien’ın cam küresinden bu yıl gördükleri…

Makrodan tam not
Puan: 1/1

Haberin Devamı

Ocak ayında verdiği bir röpörtajda Wien, “Piyasalar bu yıl hem çok iyi hem de çok kötü verileri bir arada görecek” demişti. Wien haklı çıktı. Yıl sonuna yaklaştığımızda S-P endeksi yüzde 10 prim yaptı. Fakat petrol fiyatlarındaki tarihi düşüş bazı yatırımcıları üzdü.

Büyüme ve işsizlik geçer
Puan: 1/1

Amerikan ekonomisiyle ilgili tahminler yapan Wien yılın başında Amerikan ekonomisinin büyüme oranının yüzde 3’ü geçeceğini işsizliğin ise yüzde 6’nın altına gerileyeceğini söylemişti. Ekim ayında Amerika’da üçüncü çeyreğin büyüme verisi yüzde 3.9’a revize edildi. İşsizlik ise yüzde 5.8’e düştü. Wien haklı çıktı!

Doları bildi
Puan: 1/1

Wien 2014 yılında doların güçleneceğini gördü. Dolar şu sıralar ABD piyasalarında euro karşısında 1.25 seviyelerinde seyrediyor. ABD para birimi için bu iyi bir veri olarak yorumlanıyor.

Ne yaptın Abe!
Puan: 0.5/1

Wien yılbaşında Japonya’nın agresif mali politikasını sürdüreceğini düşünüyordu. Kısmen haklı da çıktı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe 2014 yılında parasal genişleme konusunda önemli adımlar attı. Wien bu mali politikanın Japonya büyüme rakamlarına da olumlu yansımasını bekliyordu fakat bu olmadı… Bu yüzden kendisine bu tahmini için yarım puan veriyoruz…

Çin çarptı
Puan 0/1

Haberin Devamı

Yanlış! Çin’de büyüme rakamlarının yüzde 6 seviyelerine ineceğini ifade eden Wien yanıldı. Çin ekonomisi 2014 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7.3 büyüdü.

Borsadan yarım puan
Puan: 0.5/1

Gelişmekte olan ekonomilerin bu yıl yatırım yapmak için çok tehlikeli olacağı tezini Wien yıl boyunca şiddetle savundu. Fakat bunun her ülke için geçerli olduğunu söylemek doğru olmaz. Meksika, Güney Kore ve Türkiye bu yıl borsada iyi performans sergileyen ülkeler arasında oldular. Brezilya ve Rusya ise tam bir felaket yaşadı. Yine de Wien’e yarım puan veriyoruz.

Brent petrolde çöktü
Puan: 0/1

Wien’in tahminleri arasında en tutmayanı herhalde bu oldu. Brent petrolün varil fiyatı OPEC ülkelerinin açıklamalarından sonra 70 doların altına kadar indi.

Tarımda karavana
Puan: 0/1

Haberin Devamı

Wien 2014 yılı için ABD piyasalarında mısırın üretici fiyatının 5.25 dolar olacağını söyledi. Fiyat 4.50 dolar oldu. Buğdayın üretici fiyatı için 7.5 dolar dedi olmadı fiyat 5.85’te kaldı.

Tahvil faizinde çaktı
Puan: 0/1

10 yıllık Amerika Birleşik devletleri tahvillerinin faiz oranı şu an yüzde 4’ün altında. Bu tahmin de tutmadı.

Obamacare’den kaldı
Puan: 0/1

Wien Amerika’nın son yıllarda yaptığı en köklü reformlardan biri olan Obamacare olarak anılan sağlık reformunun toplum nazarında çok başarılı olacağını savunuyordu. Programdan faydalanan insanların gün be gün azaldığı görülüyor.


Byron Wien Kimdir?

İş dünyası onu 1995 yılında George Soros’la birlikte yazdığı kitabı ‘Soros’la Soros üzerine’yle tanıdı. 2006 yılında New York Magazine tarafından Wall Street’in en meşhur 16 insanı arasında gösterildi. Harvard Mezunu olan Wien 14 yaşında anne babasını kaybedip teyzesiyle yaşamaya başlamış. Wien 79 yaşında.

Haberin Devamı

(Not: Bu makalede Business Insider’dan Myles Udland’ın yazısından bilgiler kullanılmıştır)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!