Almanya'da şoke eden öneri: Yabancılar evde de Almanca konuşsun

Güncelleme Tarihi:

Almanyada şoke eden öneri: Yabancılar evde de Almanca konuşsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 17:07

Almanya'da Hristiyan Sosyal Birliği Partisi'nin (CSU) parti kongresi taslağında "Almanya'da yaşayan yabancıların kamuya açık alanlarda ve hatta evlerinde kendi aileleriyle de Almanca konuşmaları gerektiği" ifadelerini yer aldı. CSU'nun bu talebine yöenlik tepkiler büyürken parti yönetimi geri adım atmamakta kararlı.

Haberin Devamı

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer yabancıların aile içerisinde de Almanca konuşmaları talepleri konusunda geri adım atmak için bir neden görmediklerini söylerken “Parti kongresi çalışma taslağı, üzerinde iyi çalışılmış ve oylanmıştır. Parti yönetimi, hiçbir değişiklik yapılmadan önlerine konulacak bu taslağı pazartesi günü tartışacak" dedi.

Taslaktaki ifadeler muhalefet partilerince “çığlık attıracak kadar komik ama bir o kadar da korkutucu" olarak nitelerken, ifadelere parti içerisinde de karşı çıkanlar olduğu belirtildi.

Söz konusu ifadeler, sosyal medyada da geniş yankı buldu. Kimi kullanıcılar, "CSU insanların evlerinde nasıl eğlenmesi gerektiğine de karar versin" diye tepki gösterdi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) eyalet milletvekili ve partinin uyum sorumlusu Arif Taşdelen konuyla ilgili “Bu olay insanların özel hayatlarına tamamen anlamsız bir karışma olayıdır, Bavyera’da Amerikalı bir mühendis karı-koca niçin evlerinde artık İngilizce konuşamasınlar? Niye İtalyan bir restoran sahibi artık ana dilini evinde konuşamasın” dedi.

'DİKTE ETTİRMEK'
Yeşiller Bavyera Eyaleti Genel Başkanı Eike Hallitzky ise “Bu karar evde hangi dilde konuşulacağını dikte ettirmektir. Gerçek yaşamdan bu kadar da uzak olunamaz. CSU neredeyse oturma odasındaki halının rengini dikte ettirecek. Tabii herhalde bu beyaz-mavi olurdu” şeklinde konuştu. CSU’nun resmi renkleri mavi ve beyazdan oluşuyor.

Haberin Devamı

Bazı bölgelerinde ağır şiveli Almanca konuşulan Bavyera’da iktidar partisi olan CSU’nun tasarısı büyük ortağı CDU da bile tepki çekti. CDU’nun Genel Sekreteri Peter Tauber, Twitter’da “Evde Latince mi, Klingonca (Uzay Yolu’nun kurgu dünyasında konuşulan yapay dil) dili mi ya da Hessen dili mi konuşuluyor, politikayı ilgilendirmez” diye yazdı. Sosyal Demokrat Parti’nin Bavyera eyaleti genel sekreteri Natascha Kohnen, “Şimdi CSU’ya tüm bunları denetleyecek bir dil polisi lazım” diyerek tasarıyı tiye aldı.

YABANCILARI AŞAĞILAYICI İFADELER
Taslakta CSU, göçmenlerden "Bavyera'nın değerleriyle" kendilerini özleştirmelerini istiyor. Şok etkisi yaratan taslakta, “Bu insanlar bize, başarılı Bavyera'ya geliyorlar çünkü burayı kendileri ve aileleri için geleceğe dair bir şans olarak görüyorlar. İnsanlar bize geliyor çünkü kendilerini Bavyeralı temel değerlerle özleştirebiliyorlar. Biz de bunu bekliyoruz. Ama 'sosyal sistemimize yönelik bir göçü' reddediyoruz. Kim Almanya'ya sadece sosyal hamakta yatmak için gelirse, onlara sosyal yardım vermeyeceğiz" gibi ifadeler yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!