Yapay zeka cebe girdi

Güncelleme Tarihi:

Yapay zeka cebe girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 01:05

İnsanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, bunların benzeri yapay yönergeleri geliştiren yapay zeka, artık cep telefonlarına girdi. TÜBİTAK desteğiyle Bilkent Cyberpark’ta geliştirilen ‘akıllı öğrenme sistemi’ ABD ve İngiltere’de de destek buldu.

Haberin Devamı

ABD’li ve İngiliz yatırımcıların desteğiyle kullanıma sunulan yazılımda, yapay zeka devreye girerek “çaylak”, “amatör”, “uzman”, “şampiyon” seviyelerine göre öğrenmenin her aşamasını denetliyor. Böylece her kullanıcı için ayrı hazırlanmış sorular soruluyor, kullanıcı, bir seviyede yeterli başarıyı gösteremediğinde ise çalışması gereken bu konulardan ayrı sınavlara alınıyor. Yazılım, kullanıcıların zaman ve mekandan bağımsız her ortamda ders çalışabilmesine de olanak sağlıyor. Uygulama sosyal ağlarla entegre olabiliyor; bu sayede kullanıcılar uygulama üzerinden mesajlaşma, birlikte çalışma, karşılıklı soru sorma hatta rekabete varan yarışma imkanı da bulabiliyor.

GELİŞİME GÖRE GÜNCELLENİYOR

TÜBİTAK desteğiyle Bilkent Cyberpark’ta 2011 yılında “akıllı öğrenme sistemi” geliştirdiklerini, yeni çalışmalarında ise bu sistemi daha da ileri götürerek, öğrencilerin sınavlara cep telefonu üzerinden kullanabilecekleri bir uygulama haline getirdiklerini belirten Can Gürse, şunları söyledi:
“Uygulamamız, sınav hazırlığı sürecinde, bir kullanıcının hiçbir şey bilmeme düzeyinden, her şeyi bilme düzeyine kadar olası her bilgi düzeyini barındıran bir öğrenme haritası oluşturuyor. Bu haritada her kullanıcıya özgü farklı bir rota çiziliyor. Uygulama, öğrenme haritası üzerinde, kendi ihtiyacına uygun bir yoldan ilerleyen kullanıcının gösterdiği gelişmeye göre kendini adapte ediyor, öğrencinin gelişimine paralel güncellenen bir özelliğe sahip. Bu sayede sınav hazırlığı sürecindeki bireyler, zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde yenilenebilen bu haritayla öğrenme süreçlerini düzenleyebiliyor.”

Haberin Devamı

İLK SINAV ALES

Uygulamanın ilk modülü 23 Kasım’da yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için hazırlandı. Uygulama, bütün sınavların hazırlık süreçlerine adapte edilebiliyor. 2015’te gerçekleştirilecek üniversite sınavı ve Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) ilişkin modüller hazırlık aşamasındayken, yabancı dillerde alanında dünyada geçerliliği olan TOEFL, SAT, GRE gibi sınavlar için de modül hazırlıkları sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!