Yavuz Bingöl çok ‘insani’

ÜNLÜ orkestra şeflerinden Herbert Von Karajan Berlin’de Hitler döneminde düzenlenen kültür etkinliğinde konser veriyor.

Haberin Devamı

Felsefenin ünlü isimlerinden Heidegger, Hitler’in yakın çevresinde, ünlü kompozitör Wagner gibi Hitler hayranı.
Sadece Almanları değil, Avrupa’da da yazar, çizer ve diğer sanatçıları kendi çevresinde toplamak için özel çaba harcayan Hitler, Avrupa Yazarlar Birliği’ni ele geçiriyor. Sanatçılarla toplumu etkileme peşinde, amacına da ulaşıyor, bu birlik üzerinden “Yeni Avrupa” ona övgüler döşeniyor.
Osmanlı padişahları farklı değil. Padişahlar özellikle tarihçileri iyi besliyor, kendi döneminin övgüyle yazılması için. Kendisine karşı çıkan yazarları, sanatçıları sürgüne gönderse de, sürgünde onları yine de besliyor. “Sanatçıdır, yazardır, günün birinde lazım olur” duygusuyla.


HEPSİ ÇÖPE


Yavuz Bingöl gaz kapsülü ile öldürülen Berkin Elvan’ın annesini Erdoğan’ın yuhalatmasını rövanş olarak görüyor, “insani” diye yorumluyor. Hukukun yerlerde sürünmesi, keyfilik, yolsuzluk iddiaları, işten atmalar, medyaya baskı, maden ve inşaat işçisi ölümlerinde rekorlar, “insani”.
Bu muhteşem gözleminden sonra, Yavuz Bingöl’ün hiçbir türküsünü dinlemeyeceğim, filmini izlemeyeceğim, konserine gitmeyeceğim, bendeki CD’lerini de çöpe atıyorum, “insani” duyguyla.


İZLERİM

Haberin Devamı


Bununla birlikte, Yavuz Bingöl’ü izlemeye devam edeceğim. Örneğin, bir bakanlığın ya da AKP’li bir belediyenin düzenlediği hangi konsere katılacak?
Hangi devlet kurumunun reklam filminde rol alacak? İktidara yakın hangi kanalda dizinin ana karakteri olacak, izleyeceğim, onu ve benzerlerini “insani” merak nedeniyle.

Son çıkmaz: RTÜK

-CHP kontenjanından seçilen RTÜK’teki iki üyeye tehdit, üyeliklerinin düşürülmesi için oylama var. RTÜK, radyo ve TV yayınlarını belli ilkelere göre denetleyen kurum.
Bir kanalda Atatürk’e hakaret ediliyor, buna rağmen RTÜK ceza kesmiyor, çünkü yandaş kanal. Olay medyaya yansıyor. Sen misin yansıtan, kanalın şikâyeti üzerine, RTÜK tarihinde bir ilk, Üst Kurul Atatürk’e hakarete ceza verilmeyişini medyaya yansıtmakla suçladığı iki CHP’linin üyeliğine son vermek istiyor. RTÜK’te beş AKP, iki CHP, bir MHP, bir HDP’den gelen üye var.
-Üyeliğin düşürülmesi için gizliliğin ihlali gerek. Gizlilik RTÜK Yasası’nda iki biçimde. Ya belgenin üstünde “gizli damgası olacak, üye buna rağmen açıklayacak” (RTÜK Yasası, madde 38/4) ya da “görüşmelerde gizlilik kararı alınmış olacak” (aynı yasa, madde 40/7).
-Atatürk’e hakaretin cezasız kalmasına ilişkin görüşmelerde gizlilik kararı yok. “Gizli” damgalı bir belge zaten yok.
-Kaldı ki, üyelerin görüşleri RTÜK sitesinde yayınlanıyor, gizli tarafı yok.
-Deniz Feneri davasında yolsuzluk iddiasıyla bir ara hapse giren Zahid Akman’ın RTÜK üyeliğinin düşürülmesi üç kez öneriliyor, gündeme bile alınmıyor.
-Buna karşılık, CHP’den gelen Süleyman Demirkan ile Ali Öztunç’un üyeliklerini AKP’li üyeler oylamayla düşürürse, CHP RTÜK’ten üyelerini çekecek, MHP ve HDP de buna katılabilir. Böylece birer birer çöken demokratik kurumlara bir halka daha eklenecek. Sonrası RTÜK çıkmazı, yeni kriz.

Haberin Devamı

Önce Türkçeyi öğret


-UZUN araştırmalara gerek yok. Yarışma programlarına, pek çok konuşmacının Türkçesine bakmak yetiyor. Son karara göre, Osmanlı Türkçesi zorunlu ders oluyor. Osmanlıcılık hülyasında yeni perde.
Pek çok ülke dalga geçiyor, Davutoğlu Osmanlı hayali ile yatıyor, o özlemle tutuşuyor, Kafkaslar, Ortadoğu, Balkanlar, ah, nerede o günler. Hiç olmazsa, hayallerde yaşatmak için Osmanlı Türkçesi zorunlu ders. “Siz bizim hayallerimize bile erişemezsiniz”. Doğru, bunlar akıl ve mantıkla uyuşmuyor.

Yazarın Tüm Yazıları