52 oy Yüce Divan kapısını açabilir

Güncelleme Tarihi:

52 oy Yüce Divan kapısını açabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:51

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun AK Partili 4 eski bakanla ilgili çalışması sona yaklaşırken, gözler komisyon raporuna ve bu raporun oylamasından ‘Yüce Divan’a sevk’ kararının çıkıp çıkmayacağına çevrildi.

Haberin Devamı

Muhalefetin bu konuda tavrı biliniyor. Asıl değerlendirmeler ise AK Parti’nin içinde yapılıyor. Kulislerde AK Parti’den 52 kişinin oyuyla bakanlara ‘Yüce Divan kapısının açılacağı’ iddia ediliyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre soruşturma komisyonlarının raporlarının oylanması aşamasında, partilerin bu konuda blok hareket etme kararı alma olanağı bulunmuyor. Oylamanın gizli yapılması da müdahale imkanını ortadan kaldırıyor. Kulislerde yapılan değerlendirmelere göre, komisyonun raporu bakanların bir kısmı veya tümü için Yüce Divan’a sevk yönünde olmasa bile, Genel Kurul’da yapılan oylama ‘bunun yönünü’ değiştirebilecek. Muhalefet partileri ve bağımsızların hiç fire vermemesi durumunda, bakanların Yüce Divan’a gönderilmesini isteyenlerin sayısı 224’de kalıyor. Yüce Divan’a sevk için ise en az 276 oy gerekiyor. Bu da AK Parti içerisinde en az 52 kişinin bakanların aleyhine oy kullanması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

AK PARTİ'DE KRİTİK KARAR
HEPSİ Mİ, 3’Ü MÜ

İktidar kulislerinde, en az 100 kadar AK Parti milletvekilinin eski bakanlardan Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a sevki yönünde görüşe sahip olduğu iddia ediliyor. Ancak bu vekillerin bakanlar arasında ayrım yaptığı da biliniyor. Vekillerden bazıları, bakanların hepsinin; bazıları ise 2 veya 3’ünün Yüce Divan’a gönderilmesi görüşünde. Partide sayıları 70’i bulan 3 dönemlik vekillerin hiçbir telkini dikkate almayarak hareket edecekleri, bunun da partinin Yüce Divan oylamasında fire vermesi sonucunu doğuracağı yorumları da yapılıyor.

OCAK SONUNDA

Soruşturma komisyonlarının çalışma süreleri ve raporların Genel Kurul’da görüşülme süreleri ‘zorunlu takvim’e bağlandığı için ‘öteleme’ olasılığı bulunmuyor. Bu konuda iktidar partisinin tek seçeneği, 7 Haziran’da yapılması gereken genel seçimleri en az 2 ay öne çekmek. Seçimler nisan ayına alınırsa TBMM erken tatile sokulabilir ve soruşturma komisyonunun raporunun görüşülmesi yeni Meclis’e bırakılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!