Diziler havalandı

Güncelleme Tarihi:

Diziler havalandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:51

DİZİ film endüstrisi yapımlarında İstanbul’u havadan gösteren çekimlere daha çok yer vermeye başladı. Bunda da ihraç edildiği ülkelerdeki yabancılardan gelen talep öne çıktı. “İzleyici İstanbul manzarası istiyor” diyen FlyCam’in CEO’su Mehmet Öztekin, “40’tan fazla diziye havadan çekim yapıyoruz. Bu görüntüler dizi ihracatına katkı sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

TURİZMDEN inşaata, siyasi partilerden sinema sektörüne kadar birçok farklı alanda hava çekimi yapan şirketlerin sayısı hızla artıyor. Ancak dizi film endüstrisi havadan çekimlere daha fazla yatırım yapıyor. Bunun nedeni de birçok ülkeye ihraç edilen dizi filmlerde İstanbul manzarasının büyük ilgi görmesi. 40’tan fazla dizinin havadan çekimlerini yapan FlyCam’in CEO’su Mehmet Öztekin, “Yabancı izleyiciler dizilerde daha fazla İstanbul manzarası istiyor. Yapımcılar da bu görüntüleri daha çok kullanıyor. Bu da dizi ihracatını arttırıyor. Böylece turizme ve tanıtıma katkı sağlanmış oluyor” dedi.

Diziler havalandı

Haberin Devamı

15 DAKİKALIK GÖRÜNTÜ

Muhteşem Yüzyıl, Ezel ve Kuzey Güney gibi yurtdışında sıkça izlenen dizilerin havadan çekimlerini yaptıklarını anlatan Mehmet Öztekin, şunları söyledi: “Sinema endüstrisinin de sıkça kullandığı bu teknik Türkiye’nin tanıtımı için çok büyük bir fırsat yaratıyor. İstanbul’un tüm güzelliklerini bu çekimler sayesinde dünyaya ulaştırabiliyorsunuz. Havadan çekim teknikleri yapımcıların da işini kolaylaştırıyor. 120 dakikalık dizide 15-20 dakikalık gökyüzü görüntüsü kullanılıyor. Yapımcı da daha zahmetsiz bir iş çıkarmış oluyor.”

Yabancıların Türk dizilerinde daha çok Boğaz manzarası görmek istediğini söyleyen Mehmet Öztekin, “Yapımcılar yabancı firmalardan aldıkları talepler doğrultusunda İstanbul’un tarihi mekanlarını gökyüzünden görüntülüyor. Boğaz manzarası ise taleplerde ilk sırada yer alıyor. Daha sonra İstiklal Caddesi, Karaköy ve Anadolu Yakası geliyor. Bu çekimler için Valilik ve belediyelerden izin almak gerekiyor. Bu çekimlerin günlük bedeli de 250 TL ile 4 bin TL arasında değişiyor. Bu ücretler yapımılar tarafından valiliklere ve belediyelere ödeniyor” dedi.

Yıllık cirosu 5 milyon TL

Diziler havalandı

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de havadan çekim yapan şirket sayısının 30’u geçtiğini söyleyen Mehmet Öztekin, sektörle ilgili şu bilgileri verdi: “Havadan çekimler için yıllık 5 milyon TL’lik bir ekonomi oluşuyor. Sektörde şu an için denetim açığı var. Biz tüm çekimlerde güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu önlemler alınmadan yapılan çekimler ileride büyük sıkıntılara neden olabilir. Belçika bu alanda en büyük rakibimiz. Ancak biz fiyatta öndeyiz.”

Denize atık bırakan gemileri izliyor

HAVADAN çekimlerin kullanıldığı çok farklı alanlar olduğunu anlatan FlyCam’in CEO’su Mehmet Öztekin, “Sahil güvenlik ekipleri denize atık bırakan gemileri tespit etmek için kameralarımızı kullanıyor. Havadan gemileri takip edip ceza kesiyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’yi havadan çekecek

TÜRKİYE’deki tüm illerin havadan çekimlerini yapacaklarını anlatan Mehmet Öztekin, “Bunu bir internet sitesi projesi olarak düşünüyoruz. Herkes memleketini havadan görebilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!