Söküm korkusu

Güncelleme Tarihi:

Söküm korkusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:51

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez Ocağı’nın içeride kalan malzemeleri için söküm yaptığını belirten işçiler güvenlik kurallarına yine uyulmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Söküm korkusu
SOMA A.Ş.’nin işlettiği, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez Ocağı’yla ilgili yeni bir iddia atıldı. 13 Mayıs’ta 301 madencinin hayatını kaybettiği ocakta şirket tarafından içeride kalan malzemelerin sökümü yapılırken güvenlik kurallarına hala dikkat edilmediği öne sürüldü. İsmini vermekten çekinen işçilerin iddialarına göre hala risk devam eden ocakta patlatma bile yapılıyor.

3 BİN İŞÇİYLE İLGİLİ
Hem uyarı hem de öneride bulunan CHP Manisa Milletvekili Meclis Soma Araştırma Komisyonu üyesi Özgür Özel iddiaların kendisine de ulaştığını ifade ederek şu bilgileri verdi: “Soma A.Ş. ile ilgili hala sorunlar devam ediyor. Biri işten çıkarılmayıp yeraltına inen az sayıdaki işçi diğeri de işten çıkarılan yaklaşık 3 bin işçiyle ilgili. Önceki gün açıklanan komisyon raporunda da her ne kadar bazı bölümlerle ilgili muhalefet şerhi koyacak olsak da önemli bölümler var. Komisyonun, Soma A.Ş. tarafından çalışılıp bir yıl önce bırakılan bir eski imalat içinde biriken yanıcı gazın, U trafosu bölgesi denen yerden ocağın içine püskürmesi ve alev alması sonucunda patlama meydana gelip yangının çıktığı konusunda kanaati var. Soma Komisyonu’nun raporuna göre bu pozisyon hala eski imalat olan M panosunda var. Ve her an patlayabilir. Bu yüzden komisyon da Eynez Maden Ocağı’nın çalışmasının riskli olacağını söyledi.”

Haberin Devamı

TOP ATIŞI YAPIYORLAR
Aynı facianın bir kez yaşanmasının söz konusu olduğunu belirten Özel, “Şimdi Soma A.Ş.’nin açıkladığı gibi burada kalan malzemelerin söküm işini yaptırıyorlar. İşçilerden aldığım bilgilere göre göçüklerin arkasına ulaşmak için kimi zaman top atışı, patlatma yapılıyor deniyor. Bu şartlar altında binlerce olmasa da yüzlerce işçinin yine hayati tehlikesi var. Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Müfettişleri’nin inceleme yapması lazım. Ya söküm işini uzman ekiplerce yapılması ya da o madene artık mühür vurulması lazım. Komisyonun Soma Raporu’nda tüm partili üyeler eski imalatın riski olduğu konusunda hemfikir. Bu diğer madenler için de söz konusu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uygulama madeni kurulsun

İŞTEN çıkarılan işçilerle ilgili önerisi olduğunu da kaydeden Özel, “Soma A.Ş.’de çalışan işçilerle ilgili bu uyarının dışında çıkarılan işçilerle ilgili de öneride bulunuyorum. Soma’da uygulama madeni kurulmasını istiyoruz. TKİ’nin oraya yeni bir maden açmasını ve İLO 176’ya uygun standartlarda dünyaya örnek bir maden açılabilir. Hem mühendisler hem işçilerin gerçek madenciliği öğrenip, uygulayacağı bir maden olsun. Hem üst standartlarda üretim yapılabileceğini hem de kömürden para kazanılabileceğini göstermiş oluruz. Hem de işçiler işsiz kalmayacak. Türkiye’nin en iyi madeni olsun şu an işsiz kalan madenciler en iyisini yapmaya çalışan, dünyaya örnek madenin işçileri olsun” dedi.

Haberin Devamı

Önlem almadan girmek cinayet

MADEN Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız ise gerekli önlem almadan o madene girmenin cinayet olacağını söyledi. Yıldız şöyle devam etti: “Boşaltmak için bile olsa çalışma bakanlığının ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü(MİGEM)’nün çalışılabilir veya içeri girebilir diye bir rapor vermesi lazım. Aksi takdirde kapalı olan bir ocağa kendi kafalarına göre giremezler. Mutlaka bu izinlerin yeterli önlemin alınması lazım. Yoksa oraya girmek cinayet olur. İşletme Soma A.Ş.’ye ait olsa da ruhsat sahibi TKİ olduğu için meydana gelebilecek herhangi bir kazada onlar da sorumlu olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!