O ayakkabı temiz çıktı

Güncelleme Tarihi:

O ayakkabı temiz çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 14:47

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bir vatandaşın satın aldığı ayakkabının "tehlikeli kimyasal içermesinden dolayı, ayaklarında tahrişe ve sağlık sorunlarına yol açtığı" iddiaları üzerine yapılan testlerde, ayakkabının uygun değerlerde olduğu sonucuna varıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Esra Keyfer isimli tüketicinin satın aldığı ayakkabının "tehlikeli kimyasal içermesinden dolayı, ayaklarında tahrişe ve sağlık sorunlarına yol açtığı" iddialarına yönelik haberlerin yer aldığı hatırlatıldı. Söz konusu iddialar üzerine tüketici ile irtibata geçilirken, çeşitli testlerin yapılması için marka, model ve ithalatçı bilgileri belirlenen ayakkabıdan numune alındı.


"Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" çerçevesinde gerçekleştirilen testler sonucunda, ayakkabının uygun değerlerde olduğu sonucuna varıldığının bildirildiği açıklamada, "Diğer taraftan, ayakkabı ayrıca ağır metal, ph, formaldehit, kanserojen ve alerjen dispers boyar madde, krom VI, kalaylı organik bileşikler, DMF, toplam mikroorganizma yükü testlerinden de geçirilmiş ve Bakanlığımıza ulaşan test raporlarının incelenmesi neticesinde söz konusu ayakkabının ülkemizde halihazırda kullanımı kısıtlı olmayan kimyasallar da dahil olmak üzere kimyasal bir risk taşımadığı tespit edilmiştir" ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı


19 BİNİ BULUNDU

Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen ancak piyasaya sürüldüğü iddia edilen yaklaşık 33 bin ayakkabıdan 19 bin 460 çifti farklı bir antrepoda bulunmuştu. İmha edilmek üzere sevk edildiği halde, eskileriyle değiştirilerek iç piyasaya sürüldüğü iddia edilen ve tehlikeli kimyasal madde ihtiva eden ayakkabılarla ilgili inceleme ve soruşturma devam ediyor. Bu ürünlerden satın alan veya satışa sunulduğunu gören tüketiciler, bakanlığın "www.tuketici.gov.tr" adresindeki "tüketici şikayetleri" bölümünden veya "ALO 175 Tüketici Şikayet Hattı"ndan şikayette bulunabiliyor.

AYAKKABI ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 10 ŞEY

O ayakkabı temiz çıktı
Herhangi bir ürünü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünleri tercih edin.

Haberin Devamı

O ayakkabı temiz çıktı
Özellikle plastik, tekstil ve deri ürünlerinde renk ne kadar koyuysa o kadar çok boyar maddenin kullanılmış olduğunu unutmayın.

O ayakkabı temiz çıktı
Yasal kokan, koyu renkli ürünlerden kaçının.

O ayakkabı temiz çıktı
Giyecekleri kullanmadan önce mutlaka yıkayın. Çünkü, ıslandığında renk veren, boyası akan koyu renkli elbiselerin cilde teması tehlikelidir.

O ayakkabı temiz çıktı
Ürün etiketi veya kataloğunda uyarılar varsa dikkat edin.

O ayakkabı temiz çıktı
Özellikle alerjik yapıya sahipseniz, ürün seçiminde daha dikkatli ve bilinçli hareket edin.

Haberin Devamı

O ayakkabı temiz çıktı
Ayakkabınızın ıslanmaması ve terlememesine dikkat edin. Mümkünse, 2-3 gün havalandırarak, başka bir ayakkabı ile dönüşümlü giyin.

O ayakkabı temiz çıktı
Kimyasallar her yaş için risk oluşturmakla birlikte, özellikle çocuklar ve gebeler için daha tehlikeli olabileceğinden, tercih edeceğiniz ürünlerde daha hassas davranın.

O ayakkabı temiz çıktı
Eğer diyabet hastalığınız varsa ayaklardaki dolaşım bozukluğunuz nedeniyle enfeksiyonlara eğiliminiz olduğu için ayakkabı konusuna çok daha dikkatli davranın.

O ayakkabı temiz çıktı
Ayrıca, kronik kalp, karaciğer, böbrek, akciğer, tiroid ve diyabet gibi metabolik hastalığınız varsa, özellikle ayakkabı, çorap başta olmak üzere, diğer bütün giyim ve tekstil ürünlerinde daha seçici olun; sağlıklı ürünleri tercih etmeye gayret gösterin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!