Davutoğlu'ndan sert Genelkurmay açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan sert Genelkurmay açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 14:06

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bedelli askerlikte askeri yetkililerin endişe taşıdığı iddiası ile ilgili olarak "Genelkurmay başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır. Askeri kaynakların herhangi bir konuda kaygıyı iletmek için basına konuşmasına gerek yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Yunanistan'ın Başkenti Atina'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi. Yunanistan'daki siyasi gelişmeler sebebiyle biraz gecikmeli de olsa Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısını gerçekleştirecek olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, geçtiğimiz haftalarda Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'la görüştüklerini, en kısa zamanda bu konsey toplantısının yapılması kararını aldıklarını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, konsey toplantısının yarın 9 bakanın da katılımıyla gerçekleşeceğini belirterek, Avrupa Birliği, Dışişleri, Ekonomi, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Sağlık ile Kültür ve Turizm bakanlarının muhataplarıyla yapacakları görüşmeler sonrasında Samaras'la gerçekleştirilecekleri konsey toplantısına katılacağını kaydetti.


Haberin Devamı

Ayrıca Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile bugün görüşeceğini, Samaras'la baş başa yapacağı görüşmenin ardından İş Konseyi Toplantısı'na katılacaklarını dile getiren Davutoğlu, şu bilgileri verdi: "Dolayısıyla hem hükümetlerarası bir toplantıda neredeyse ortak kabine toplantısı şeklinde bir mekanizma, geçmişte olduğu gibi yarın da gerçekleşecek hem de iş konseyleri toplantısına katılacağız. Böylece ekonomik ve siyasi ilişkilerimizi en geniş kapsamlı katılımla önümüzdeki dönemde ele alacağız ve Türk-Yunan ilişkilerinin Doğu Akdeniz'de ve Balkanlar'da barış, istikrar ve huzur için taşıdığı önem ve ortak iş birliğinin getireceği yeni boyutları yüz yüze görüşme imkanı bulacağız.

"SOYDAŞLARIMIZLA BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Yunanistan'da soydaşlarımızla da bir araya geleceğiz. Türkiye'den göç etmiş Rumlarla görüşeceğim. Bir anlamda Türkiye'nin oradaki doğal, kültürel etkisi içinde bulunan ve Türkiye'yi temsil eden, akrabalık ilişkisine sahip olduğumuz soydaşlarımızla da son gelişmeleri müzakere etme imkanımız olacak. İkili ilişkiler dışında gündemimiz içinde Kıbrıs ve Ege bağlamında Türkiye ve Yunanistan'ın birlikte atacağı adımlar konusunu ele alacağız. İnşallah yarın öğleden sonra ülkemize dönmüş olacağız."

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, ikili ilişkilerde karşılıklı olarak atılması gereken adımların konsey toplantısının gerçekleşmesinde önem taşıdığına işaret ederek, şöyle konuştu: "Bunun yanında Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Ege'de iki komşu ülke olarak birlikte Ege'yi bir barış denizi haline dönüştürebilmek için atmamız gereken adımlar konusu da olmak üzere birçok meseleyi ele alacağız. Doğu Akdeniz'de Kıbrıs sorunu bağlamında iki garantör ülke olarak da Türkiye ve Yunanistan'ın birlikte yapacakları katkılar olabilir. Bütün bunları ele alacağız, gündemimiz sınırlı değil. Olabilecek en geniş perspektifle bu konuları ele almaya kararlıyız."

Haberin Devamı

"ESNEK YAKLAŞIMI BENİMSİYORUZ"

"Rumlardan Türkiye'ye dönmek isteyenler var. Mübadele döneminde Türkiye'ye gelenler vardı. Gelecekte böyle bir açılım olabilir mi?" sorusuna Davutoğlu, şu yanıtı verdi: "Türkiye ile Yunanistan arasında komşuluk ilişkisi dostluk ve iş birliği ilişkisine dönüştükçe, mübadele sebebiyle karşılıklı olarak göç etmiş vatandaşlarımız konusunda son derece esnek yaklaşım benimsiyoruz her iki ülke olarak. Karşılıklı ziyaretler kolaylaştırıldı, vize konusunda birtakım kolaylaştırmalar sağlanıyor. Dolayısıyla bizim açımızdan Türkiye açık bir ülke, yükselen bir ekonomiye sahip ve bu çerçevede Yunanistan'dan gelebilecek her türlü turizm ya da ziyaret talepleri, son derece pozitif bir şekilde değerlendirilecektir. Ayrıca Yunanistan'la Türkiye arasında turizm çerçevesinde yapılacak ekonomik iş birliği de büyük önem taşıyor, adalarda. Burada bir sınır ya da kaygı tereddüt hali yok. Ne kadar çok insani ilişki olur ne kadar çok gidiş geliş olursa memnuniyet duyarız."

Haberin Devamı

"ASKERİN BASINA KONUŞMASINA İHTİYAÇ YOK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerlik konusunda askeri kaynaklara dayandırılarak yapılan haberde, askeri kaynakların çeşitli endişeler taşıdığının yer aldığına değinilerek "Size iletilen böyle bir kaygı var mı? YAŞ'ta bu konu ele alındı mı?" soruları üzerine, gazetelerde iç ve dış kaynaklara istinaden yapılan haberlere mesafeli yaklaştığını dile getirdi.

YÜZDE 40 ASKER AÇIĞI OLACAK
HÜKÜMETİN bedelli askerlik uygulamasını başlatma kararı almasından sonra TSK, bunun orduya nasıl yansıyacağına dair kapsamlı çalışmalara başladı. Bu çalışmaların içinde, doğacak açığın hangi yöntemlerle kapatılabileceğine dair görüşlerin de yer alacağı belirtildi. TSK, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz gibi yeni bedellinin kapsadığı 700 bin kişiden 200-250 bininin bu haktan yararlanabileceğini düşünüyor. TSK bedelliden yararlanacakların daha öncekilerde olduğu gibi daha çok yüksek öğrenim görmüş, Türkiye şartlarında gelir açısından ciddi sıkıntı çekmeyen ailelerin çocukları olacağını hesap ediyor. Yapılan ilk taslak çalışmalara göre, Suriye ve Irak’ı içeren Güney sınırı ile Doğu ve Güneydoğu’yu kapsayan İç Güvenlik Bölgesi’ndeki mevcudiyetini yüzde 100 tutmak zorunda olan TSK’nın, diğer bölgelerde yüzde 40’a varan açık verebileceği tahmin ediliyor. Bunun bir harp durumunda ciddi sıkıntı yaratabileceği belirtildi. Kaynaklar, “O dönem en büyük açığı tıp konusunda yaşamıştık. Şimdi de aynı şeyin olmasını bekliyoruz” dedi. (Uğur ERGAN - ANKARA

Davutoğlu, şunları söyledi: "Genelkurmay Başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır. Herhangi bir konuda kaygı iletmek için herhangi bir askeri kaynağın basına konuşmasına ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla Türkiye'de demokratikleşme yerleştikçe herkesin öğrenmesi gereken bir şey var, böyle bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmeli. Türkiye'de işleyen sağlıklı süreçler vardır ve bu sağlıklı süreçler için hem devlet geleneği içinde hem de demokratik kültür içinde kurumlar arasında istişareler yapılır, nihai karar siyasi iradeye aittir. Bu konuda da Silahlı Kuvvetlerimizin son derece kökleşmiş bir geleneği ve son derece de açık bir tutumu var. Kaynak çıkıp kendisi konuşur, eğer herhangi bir şey varsa. Bu tür atıflarla yapılan haberlerin belki dikkati çekici haber niteliği vardır ama devlet geleneğimiz içinde yeri yoktur."

Haberin Devamı

"BAKANLAR KURULU TAKDİRİ İLE"

YAŞ'ta bu konunun görüşüldüğünü, daha önce kendisine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından gerekli brifingler verildiğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından bilgiler aktarıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişareler yapıldığını anlatan Davutoğlu, YAŞ'ta konu ele alındığında genel bir perspektifle bu konuda olumlu kanaatlerin ifade edildiğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, nihai olarak yaşının ve ücretinin ne olacağı hususunun Bakanlar Kurulu'nun takdirine ait olduğuna değinerek, şu görüşleri dile getirdi: "Grupta bu konuşmayı izah ederken de şunu ısrarla vurguladım: Silahlı Kuvvetlerimiz büyük bir reform sürecinden geçiyor ve son derece etkin bir silahlı güç olma niteliğiyle dünyanın en saygın kurumlarındandır. Bu konuda da caydırıcı gücüyle her zaman takdire şayan olmuştur bütün dünyada. İki konuda aldığımız prensip kararı var. Bedelli askerlik, bu prensip kararıyla irtibatlıdır. Birisi, Silahlı Kuvvetlerimizin teknoloji yoğun bir nitelik kazanarak vurucu ve caydırıcı gücün artırılması. İkincisi de sözleşmeli er ve erbaşlarla ilgili yapılan yeni düzenlemelerle askerlik yapmamışların er ve erbaş olabileceğine dair düzenleme zaten çok geniş bir asker alım imkanı sağlıyor. O düzenleme, Meclisimizden geçecek. Bu da mesleği askerlik olacak olan daha profesyonel bir ordu yapılanmasına geçişin kademeli adımlarını teşkil ediyor.

Önümüzdeki yıllarda, 10 yıllarda vurucu gücü yüksek ve profesyonel nitelik kazanmış bir orduya geçiş zaten Silahlı Kuvvetlerimizin de hepimizin de perspektifinde olan bir husustur. Bu ihtiyaçlar bu şekilde karşılanma süreciyle birlikte bedelli askerlik konusunda gelen talepler dışında belli bir yaşın üstünde, zaten çok sınırlı bir motivasyonla askerlik hizmeti yapacak olan vatandaşlarımıza bir hak tanınmıştır. Gerekli istişareler yapıldı, YAŞ'ta da bu konu konuşuldu ama yaş ile ücret Bakanlar Kurulu'nun takdirindedir. Bakanlar Kurulu'nda toplandık ve bu kararı aldık. Bu tür atıflara, belirsiz, anonim atıflara yapılan hiçbir habere itibar edilmemelidir."

BAKMADAN GEÇME!