Danimarka’dan sonra İngiltere ile de kriz

Güncelleme Tarihi:

Danimarka’dan sonra İngiltere ile de kriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 09:58

Danimarka ile Türkiye arasında yaşanan ‘IŞİD ile takas’ krizinin bir benzeri İngiltere ile de yaşanıyor. İngiliz istihbaratı, Musul’daki rehinelerine karşılık Türkiye’nin IŞİD’e teslim edilmesini sağladığı öne sürülen iki İngiliz ile ilgili açıklama istedi.

Haberin Devamı

DANİMARKA ile Türkiye arasında yaşanan Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) krizinin ardından şimdi de İngiltere ile sorun ortaya çıktı.

İngiliz İstihbarat Teşkilatı (MI6), İngiliz vatandaşı Shabazz Suleman (19) ile Hisham Folkard’ın (26) kendilerinin bilgisi olmadan IŞİD’e teslim edildiğini iddia ederek, Türkiye’den bu konuda bilgi istedi.

The Times Gazetesi, haftasonu Türkiye’nin Musul’da IŞİD tarafından rehin alınan 49 kişinin salıverilmesi için takas ettiği öne sürülen kişiler arasında yer aldığı iddia edilen Shabazz Suleman (19) ile Hisham Folkard’ın (26) şimdi Rakka’da olduğunu yazmış, fotoğraflarını yayınlamıştı. Times’a göre silah eğitimi alan iki İngiliz vatandaşı, kentte nöbet tutmaya başladı.

Ancak MI6’in konu daha basına sızmadan önce Türk makamlardan bilgi istediği öğrenildi.

ARANIYORLAR

MI6, 2014 Temmuz ayında Türkiye ile kırmızı bültenle aranan İngiliz vatandaşları Suleman ile Folkard’ın, IŞİD’e katılmak üzere ülkeden ayrıldığı istihbaratını paylaştı; yakalanmaları halinde de kendilerine teslim edilmesini istedi.

Yapılan incelemede Suleman ve Folkard’ın, İngiltere’den İstanbul’a buradan da önce Hatay’a ardından yasadışı yollarla Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldığı belirlendi.

Türk istihbaratı, Suleman ve Folkard’ı takibe aldı.

Haberin Devamı

Sınır dışı edilmediler

İddiaya göre, Suleman ve Folkard, ağustos ayında Suriye’den Türkiye’ye geçiş yaparken Hatay’da gözaltına alındı.

İngiltere’ye bildirim yapılmadı, sınırdışı işlemi uygulanmadı. Suleman ve Folkard’ın, Musul’da takasta kullanıldığı istihbaratı üzerine İngilizler Interpol üzerinden Türk makamlarından bilgi istedi.

Danimarka da bir yazar Lars Hedegard’a yönelik suikast girişiminde bulunan Basil Hassan’ın IŞİD’e teslim edilmesiyle ilgili olarak Türkiye’den açıklama bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!