Cumhuriyetçi senatör McCain'den Obama'nın adayına engelleme

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetçi senatör McCainden Obamanın adayına engelleme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 08:14

ABD Senatosu'nda, yönetime özellikle dış politikada sert eleştiriler yönelten, Kongre'deki etkili isimlerden biri olan eski ABD başkan adayı Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Başkan Barack Obama'nın dışişleri bakan yardımcılığına aday gösterdiği Tony Blinken'ın adaylığının Senato'daki onay sürecini bloke etti.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçilerin geçen ayki ara seçimlerde Senato'da da çoğunluğu ele geçirmesiyle 2015 Ocak'tan itibaren Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin başkanlığını devralacak olan McCain, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken'ın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yardımcılığı görevini yürütmek için "son derece niteliksiz" olduğunu savundu.

McCain, bundan önce Beyaz Saray ulusal güvenlik danışman yardımcısı olarak görev yapan Blinken'ın atamasını engelleme gerekçeleri arasında, Blinken'ın ABD'nin askerlerini çektiği dönemde Irak'la ilgili geçmişte yaptığını söylediği bir açıklamayı gösterdi.

"(Blinken) Arkamızda tarihindeki en zengin, en güvenli Irak'ı bırakıyoruz diyen kişi, gidin bakın" ifadesini kullanan McCain, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilme kararına güçlü muhalefetiyle biliniyor.

Haberin Devamı

Senato Dış İlişkiler Komitesi bugün Blinken'ın adaylığını oylayacaktı ancak McCain'in süreci bloke etmesiyle oylama en erken gelecek haftaya ertelenmiş oldu. Blinken'ın yeni görevine resmen başlayabilmesi için önce komitede ardından da Senato Genel Kurulu'nda adaylığının onaylanması gerekiyor. Senatörlerin, herhangi bir adayın onaylanmasını nihai oylamaya götürmeyi isterlerse engelleme yetkileri bulunuyor.

Cumhuriyetçi senatör McCainden Obamanın adayına engelleme

Tony Blinken

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, Blinken'ı savunarak, Blinken'ın "seçkin bir hizmet geçmişine, bilgi ve pratik deneyim zenginliğine ve dış politika deneyimine" sahip olduğunu dile getirdi.

Blinken'ın, en son ulusal güvenlik danışman yardımcısı olmasının dışında, Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanlığı, eski Başkan Bill Clinton'ın ulusal güvenlik ekibinde, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde üst düzey pozisyonlar üstlenmesi gibi geçmişteki kariyeri hakkında bilgiler veren Earnest, "(Blinken) O, dünyayı bilen, ABD'yi temsil etmede geniş deneyime sahip ve bunu da övgüye değer biçimde yapan bir kişi" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!