Hayalet komutan 873 kez girip çıkmış

Güncelleme Tarihi:

Hayalet komutan 873 kez girip çıkmış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 02:05

52 kişinin öldüğü Reyhanlı patlaması, roket TIR’ı, Suriye’ye mühimmat ve kaçakçılık olaylarında adı geçen ve ‘Hayalet Komutan’ olarak bilinen Heysem Topalca, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın raporuna göre 2011-2014 arası Türkiye’ye 873 kez giriş çıkış yapmış.

Haberin Devamı

REYHANLI patlaması, Adana’da TIR’da havan topu başlıklarının yakalanması, Suriye’ye mühimmat taşınması ve çok sayıda kaçakçılık olayında adı geçen Heysem Topalca’nın (Haisam Toubaljeh), Niğde Ulukışla’daki El Kaide saldırısında da bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın ‘Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), El Kaide ve El Kaide Bağlantılı Cündüş Şam İsimli Silahlı Terör Örgütlerine İlişkin Raporu’nda da adı geçen Topalca’nın 2011 yılından 2014 yılı mayıs ayına kadar Türkiye’ye 873 kez giriş çıkış yaptığı öğrenildi.

BÖLGENİN KARA KUTUSU

Suriye’nin Türkmendağı bölgesinde faaliyet gösteren Bayır-Bucak Türkmen Taburu Komutanı olan Topalca, ÖSO’nun Türkiye’deki toplantılarına katıldı, El Kaide ve El Nusra örgütleriyle de bağlantısı vardı. Sürekli ortadan kaybolması nedeniyle ‘Hayalet Komutan’ olarak da biliniyor. ‘Bölgenin Kara Kutusu’ olarak adlandırılan Topalca’nın Emniyet’te El Kaide bağlantısı ve kaçakçılık suçundan kaydı bulunuyor. Topalca, Türkiye’de 2 kez gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013 tarihinde 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamada da Topalca’nın adı geçmişti. Şüpheliler Yusuf Nazik ve Mehmet Gezer ifadelerinde, “Topalca, bizi tuzağa düşürdü. Reyhanlı’dan mal geçirmek için işbirliği yapıyorduk. Patlamada kullanılan minibüsler kaçakçılık için hazırlanmıştı” dedi. Mahkemece kabul edilen iddianamede de Topalca’nın Reyhanlı patlamasında kullanılan mühimmatın Türkiye’ye girişini sağladığı ileri sürüldü. Topalca’nın adı ayrıca Adana’da 7 Kasım 2013’te dorsesinde 933 roket başlığı ve 10 farklı ebatta alüminyum boru bulunan TIR olayında da geçti.

Haberin Devamı

THKP-C’NİN ELİNDEYMİŞ

Türkiye’den Suriye’ye silah ve mühimmat sevkiyatına adı karışan Topalca’nın, MİT ve Emniyet istihbarat ile bağlantılı çalıştığı iddia edildi. Türkiye’ye 873 kez giriş çıkış yaptığı öğrenilen Topalca’nın son olarak Yayladağı Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptığı belirtildi. Topalca’ya ait araç, İdlib Sermede bölgesinde terk edilmiş bulundu. ÖSO, Topalca’nın rejim yanlısı güçler tarafından yakalanarak Lazkiye’ye götürüldüğünü bildirdi. Topalca’nın Reyhanlı patlamasının sorumlusu olarak bilinen ve davanın iddianamesinde de patlamayı organize eden kişi olarak adı geçen THKP-C Acilciler örgütünün lideri Mihraç Ural’a bağlı güçlerin elinde bulunduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

KATİLLERİ O SOKMUŞ

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde, rutin yol kontrolü sırasında güvenlik güçlerine ateş açılması sonucu 1 astsubay ve 1 polisin şehit olduğu, 1 vatandaşın öldüğü ve 8 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin iddianamede de Topalca’nın adı geçti. İddianamede, silahlı saldırıyı gerçekleştiren ve haklarından 3’er kez müebbet hapis cezası istenen Çendrim Ramadani, Benyamin Xu ve Muhammed Sakiri’nin Suriye’deki IŞİD’e bağlı kamptan İstanbul’da silahlı ve bombalı eylem yapmak için ayrıldıkları belirtildi. 3 kişinin Topalca tarafından Yayladağı’ndan yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulduğu, bu kişilerin İstanbul’a vardıktan sonra bağlantıya geçeceği kişilerin de Topalca tarafından ayarlandığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!