Grozni’ye zaman ayarlı saldırı

Güncelleme Tarihi:

Grozni’ye zaman ayarlı saldırı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 22:16

Rusya Devlet Başkanı Putin’in ulusa sesleniş konuşması öncesinde Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de silahlı bir grupla polis arasında çatışma çıktı.

Haberin Devamı

10’u polis 19 kişi öldü. Eylemi Kafkas Emirliği isimli cihatçı grup üstlendi. Düşmanların Rusya’yı parçalamak istediğini öne süren Putin, “Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

RUSYA’ya bağlı özerk bölge Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de saldırı düzenleyen silahlı bir grupla polis arasında çatışma çıktı. Olayda 10 polis ve 9 saldırgan öldü. 28 kişi de yaralandı. Saldırıyı Suriye’de de savaşan Kafkas Emirliği adlı cihatçı örgüt üstlendi. Dün günün erken saatlerinde çıkan ilk çatışmanın ardından sayıları tam olarak netleşmeyen silahlı kişilerden bir grup, medya kuruluşlarının bulunduğu ‘Basın Evi’ adlı binaya girerken, diğerleri de bu noktaya 1 kilometre uzaklıktaki bir okulda mevzilendi. Yetkililer, okulda öğrenci ve öğretmenlerin bulunmadığını ifade etti. Bomba atarlara sahip olan eylemcilere karşı güvenlik güçleri top ateşi açtı. Çeçenistan’ın Moskova yanlısı devlet başkanı Ramazan Kadirov, eylemcilerin asıl hedefinin bugün büyük bir saldırı yapmak olduğunu ancak araçları, trafik polis tarafından durdurulunca planlarının bozulduğunu söyledi. Kuzey Kafkasya’yı Rusya’dan ayırarak bir İslami devleti kurmayı amaçlayan Kafkas Emirliği adlı cihatçı grup, internet sitesinde eylemi üstlendiği açıklamasında, operasyona ‘Şehit’ adını verdiklerini ve amaçlarının ‘ezilen Müslüman kadınların intikamını almak’ olduğunu duyurdu. Örgüt, eylem emrinin Kafkas Emirliği’nin Çeçenistan komutanı Emir Hamzat olarak bilinen Aslan Butukayev’den geldiğini belirtti.

ÇATIŞMALAR SÜREBİLİR

Rusya Ulusal Anti-Terörizm Komitesi, saldırganların öldürüldüğünü ve ‘büyük terör saldırılarının önlendiğini’ duyurdu. Rusya İçişleri Bakanlığı sözcüsü ise operasyonların sürdüğünü kaydetti, detay vermedi. Grozni’deki bazı görgü tanıkları, kente giren silahlı grubun yaklaşık 200 kişi olduğunu söyledi. Kafkas Emirliği’nin sosyal medyadaki hesaplarından da eylemlerin sona ermediği ve saldırıların süreceği açıklaması yapıldı. Şehir semalarında helikopterler de gün boyu uçtu. Eylem, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yıllık ulusa sesleniş konuşmasının olduğu gün yapıldı. Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov da çatışmalara rağmen Putin’in Kremlin Sarayı’nda yaptığı konuşmayı dinlemek için Moskova’ya gitti.

Haberin Devamı

Rusya iki kez 1994-96 ve 1999-2000 yıllarında Çeçenistan’da savaşa gitmişti. Çeçen bağımsızlığı için mücadele eden liderliğin öldürülmesi ve cihatçıların Suriye’de savaşa yönelmesi üzerine Moskova’ya bağlı Ramzan Kadirov, ülkede kontrolü sağlamışa benziyordu.

Haberin Devamı


Putin: Küstah planları önledik

Rusya Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Batılı ülkelere yüklendi. Putin’in değindiği konulardan biri Ukrayna’dan tek taraflı referandumla Rusya’ya katılan Kırım oldu. Putin, “Kırım yasal bir şekilde Rusya’ya bağlanmıştır. Hıristiyan ve Müslümanlar için Kudüs ne anlama geliyorsa Kırım da Rusya için aynı anlamı taşıyor” diye konuştu. Batılı ülkelerin Ukrayna’daki krizi Rusya’nın üzerine gelmek için bahane ettiğini söyleyen Putin, “Onların hedefi, ayakları üzerinde durmaya ve dünya işlerinde söz sahibi olmaya başlayan Rusya’yı zayıflatmak. Bizim için Yugoslavya senaryosu hazırlamak istediler. Bu küstah planları millet olarak önledik. Rusya taviz vermek niyetinde değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!