Siyahları isyan ettiren bir karar daha

Güncelleme Tarihi:

Siyahları isyan ettiren bir karar daha
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 22:15

ABD’de Ferguson kentinde 18 yaşındaki Michael Brown’ı vurarak öldüren polis memurunun yargılanmaya bile gerek görülmemesinin ardından Amerikan adalet sistemi tartışmalı bir karara daha imza attı.

Haberin Devamı

Temmuz ayında New York’ta sokakta kaçak sigara sattığı için gözaltına alınan Eric Garner’ın (43) boynunu sıkarak ölümüne neden olan polis memuru hakkında takipsizlik kararı verildi. Olay cep telefonları ile baştan sona görüntülenmiş, polis memuru Daniel Pantaleo, Garner’ın boynuna arkadan sarılarak, kelepçelenene kadar boğazını sıkmış, ensesinden bastırmıştı.

11 defa ‘nefes alamıyorum’ dedi

Bu sırada 11 defa “Nefes alamıyorum” diyen Garner, fenalaştıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Polis memuru Pantaleo’nun yargılanmaması kararı üzerine New York’ta binlerce kişi sokağa çıktı. Yolları trafiğe kapatan eylemciler “Nefes alamıyorum”, “Boğazımı sıkma” diye sloganlar attı. Eyleme siyahiler kadar, Hispanikler ve beyazlar da destek verdi. Polis ile çıkan arbedene 83 kişi gözaltına alındı. ABD de üst üste siyahların ölümüne yol açan polislerin yargılanmasına gerek olmadığı yolundaki kararlar toplumda ayrımcılık ve ırkçılık yapıldığı yolunda tepki yaratıyor. Aynı suçu işleyen siyahlara daha fazla ceza verildiği iddia edilirken ABD Başkanı Barack Obama, yasaların herkese eşit uygulanması gerektiği yolunda açıklama yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!