OSTİM’de yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

OSTİM’de yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 01:31

OSTİM, ‘sanal fabrika’ projesini hayata geçiriyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteklediği projenin yazılım çalışmaları tamamlandı.Yüzlerce firmanın üretim özellikleri ve kabiliyetleri sanal ortama aktarılırken, büyük şirketlerin verdiği siparişler tek tuşla karşılanacak.

Haberin Devamı

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) Başkanı Orhan Aydın, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyesi gazetecilerle bir araya geldi. OSTİM OSB’nin projeleri hakkında bilgi veren Orhan Aydın, Airbus, Boeing, Caterpıllar, Aselsan gibi dünya devlerine üretim yapan yüzlerce sanayiciyi yakından ilgilendiren ‘sanal fabrika’ projelerini anlattı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteklediği projeyle ilgili yazılım çalışmaları tamamlandı. Proje kapsamında yüzlerce firmanın üretim özellikleri ve kabiliyetleri sanal ortama aktarılırken, büyük şirketlerin verdiği siparişler tek tuşla karşılanacak.
Bir hayali gerçekleştirdiklerini söyleyen OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, “Tüm takımı, tezgahı ve duvarları kaldırıp hayali bir çatı altında tek fabrika kurduk. Yüzlerce firmanın yeteneğini bir havuza topladık. Firmalardan ihale niteliğinde talepleri toplayacağız. Hangi tezgahın boş olduğunu ve en ucuz fiyatı tek tek dolaşmadan bulacağız. Ne üreten ne de satın alan birbirini görmeyecek” dedi. OSTİM’in 100’den fazla ülkeye ihracat yapan 5 bin 200 üretim tesisinin bulunduğu ve 60 bin kişinin çalıştığı bir yapıya kavuştuğunu hatırlatan Aydın, ‘sanal fabrika’ projesiyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

TÜM DÜNYAYA AÇIK OLACAK

“OSTİM’deki tüm takım tezgahı ve aradaki duvarları kaldırıp hayali çatı kuruyoruz. Hayali fabrikayı kurup firmaların tüm yeteneklerini bir havuza aktarıyoruz. Sipariş vermek isteyen firmalar bize söylüyor. Biz hangi tezgahın boş olduğunu, en çabuk kimin üretim yapabileceğini ve en ucuz fiyatı buluyoruz. Bu kapsamda üretim yapan tüm şirketlerin yapabileceği üretimi veri tabanına özel bir yazılımla aktardık. Herhangi bir malı ürettirmek isteyen kişiler bunun niteliğini belirtecek. Biz de üretimi yaptıracağız. Böylece 5 bin 200 işletme tek bir fabrika gibi üretim yapabilecek kabiliyete ulaşacak. Üretim sadece Türkiye’ye yönelik değil, tüm dünyaya açık olacak. Tek tek fabrika dolaşmaktansa sanal ortamdan üreticiyi bulacağız.”

İMTİYAZ DEĞİL EŞİTLİK İSTİYORUZ

Türkiye’de mevzuatta getirilen “yerli üretim” şartına rağmen, özellikle belediyelerin raylı ulaştırma sistemlerinde yerli üretim şartını yerine getirmediğinden yakınan Aydın, “Şartname tuzakları ile yerli firmaları işi alamaz hale getiriyorlar. Biz imtiyaz değil, eşitlik istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ OTOYA BEL BAĞLAMAYIN

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan ise mevcut koşullarda elektrikli otomobil üretiminin de çok akılcı olmadığını söyledi.
Burada en büyük sorunun elektriğin depolanması yani akü olduğunu belirten Çelikdoğan, “Bu aşamada özellikle menzil sorunu var. Araçlar en fazla 200 kilometre gidebiliyorlar. Şehir içinde belki sorun olmaz ama şehirlerarası ulaşımda sıkıntı yaşanır. Elektrikli motor üretiminde sorun yok ama çözülmesi gereken asıl mesele akü. Aksi takdirde araba üretseniz bile bunu satacak bayi bu şartlarda bulamazsınız” dedi. Çelikdoğan, 20 tonluk bir kamyon için 3-4 ton ağırlığında aküye ihtiyaç olduğunu, bunun da hiç verimli olmayacağını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!