Fransa korsanlara tazminat ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Fransa korsanlara tazminat ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 15:47

AİHM, Somalili korsanları zamanında sorgu hakimi karşısına çıkartmayan Fransa’yı mahkum etti.

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki ayrı başvuruda, Somalili korsanları zamanında sorgu hakimi karşısına çıkartmayan Fransa’yı mahkum etti.

AİHM, "Le Ponant" ve "Le Carre d'As" isimli iki turistik Fransız teknesini 2008 yılının nisan ve eylül aylarında kaçıran Somalili korsanların, Fransız topraklarına getirildikten sonra hemen sorgu hakimi karşısına çıkartılmamaları yüzünden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM'nin kararı gereği Fransa, iki ayrı başvuruyla ilgili 10 korsana yaklaşık 50 bin Euro tazminat ödeyecek.

AİHM’nin gerekçeli kararında, Fransız donanması tarafından yakalandıktan sonra Fransa’ya getirilen korsanların hemen hakim karşısına çıkarılmamasının ''insan hakları ihlali'' teşkil ettiği bildirildi.

İlk korsan kafilesinin Fransa’ya getirilmesi 4 gün 20 saat, ikinci korsan kafilesinin getirilmesi ise 6 gün 16 saat sürmüştü.

AİHM, bu sürenin üzerine korsanların Fransa’da hakim karşısına çıkmadan önce 48 saat daha bekletilmesinin kabul edilemeyeceğine hükmetti.

Somalili korsanlar, 4 Nisan 2008 tarihinde Somali-Yemen açıklarında "Le Ponant" isimli lüks Fransız teknesini 30 kişilik mürettebatıyla fidye istemek için kaçırmıştı. Korsanlar 2 milyon 150 dolar karşılığında rehineleri serbest bırakmış, ardından düzenlenen operasyonla ele geçirilmişti. Korsanlar, Somali hükümetinin izniyle daha sonra havayoluyla Fransa’ya getirilmişti.

Fransız "Carre d’As" isimli lüks tekneyi Somali açıklarında 3 Eylül 2008’de kaçıran korsanlar, 5 Eylül’de düzenlenen operasyonla yakalanmıştı.

İki askeri operasyon da BM Güvenlik Konseyi’nin, Somali deniz sularında korsanlara yönelik operasyonlara 6 aylığına izin vermesi üzerine düzenlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!