Ombudsman, denetmenlerin isyanını haklı buldu

Güncelleme Tarihi:

Ombudsman, denetmenlerin isyanını haklı buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 15:45

KAMU Denetçiliği Kurumu, 659 Sayılı KHK ile mağdur edilen milli emlak ve muhasebe denetmenlerinin isyanını haklı buldu. Başombudsman Nihat Ömeroğlu, denetmenlerin mali ve sosyal haklar yönünden mağdur edildiğini belirterek, “Hakkaniyet ve nesafet (insaf) ölçülerine aykırı uygulamaların giderilmesi için mevzuat değişikliği tasarısı gündeme alınmalıdır” görüşünü iletti.

Haberin Devamı

MALİYE’Yİ ŞİKAYET ETTİLER
KHK ile denetmen ve denetmen yardımcısıyken bir gecede defterdarlık uzmanı ve yardımcısı yapılan çalışanlar, Maliye Bakanlığı’nı ombudsmana şikayet etti. Denetmenler, statü ve özlük hakları bakımından eşitliğin yeniden sağlanarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

İLK KEZ YERİNDELİK KARARI
Ombudsman ise 659 Sayılı KHK ile getirilen düzenlemeler sonucunda görev, yetki, mali ve sosyal haklar yönünden mağdur olan defterdarlık emrinde görev yapan defterdarlık uzmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için önemli bir karar aldı. Şikayeti kabul eden ombudsman, ilk kez yerindelik denetimi yaparak, 659 Sayılı KHK öncesi eski unvanlarıyla muhasebe ve Milli Emlak denetmenlerinin mağdur edildiğini belirtti. Kurum gereğinin yapılması için Maliye Bakanlığı’na ve Başbakanlığa tavsiyede bulundu. Ömeroğlu imzasıyla yayınlanan kararda şöyle denildi:

Haberin Devamı

İNSAF ÖLÇÜLERİNE AYKIRI
“Şikayet konusu belgelerden idarenin statüleriyle mali ve sosyal hakları da aynı olan iki grup arasında nesnel ve tarafsız tutum göstermemesi ve hakkaniyete uymayan ayrımcılık yasağı gibi nedenlerle insan haklarının ihlal edilmediği söylenemez. Hakkaniyet ve nesafet ölçülerine aykırı söz konusu uygulamaların giderilmesi amacıyla ilgili bakanlıkça hazırlanacak mevzuat değişikliği teklifine ilişkin tasarıyı gündemine alması hususunda takdir ve gereği için Başbakanlığa tebliğine karar verildi. Maliye Bakanlığı’nca bu karar üzerine tesis edilecek işlem ya da tavsiye edilen çözümün uygulanabilir nitelikte görülmediği takdirde gerekçesinin 30 gün içinde kurumumuza bildirilmesi zorunludur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!