Ermenek'teki madende son işçinin de cansız bedeni çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Ermenekteki madende son işçinin de cansız bedeni çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 06:55

Ermenek’teki facia madeninde son 5 işçinin de cansız bedenine ulaşıldı. 38 gündür arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği madende işçilerin cansız bedenleri 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde çıkarıldı. Çalışmalara katılan yetkililer acılarını, kederlerini 'dünyanın en zor madeni' sözleriyle paylaştı. İşçilerin cansız bedenleri kömür taşımakta kullanılan vagonlarla yer üstüne çıkarıldı. Dışarıda günlerdir küçücük de olsa bir umutla bekleyen yakınları da gözyaşlarına boğuldu.

Haberin Devamı

Madenden çıkarılan son işçinin cenazesi de ocağın girişinde ambulansa alınarak Ermenek Devlet Hastanesine götürüldü. İşçilerin kimlikleri DNA testinden sonra belli olacak.

Böylece, 28 Ekim'de Ermenek'teki kömür ocağında meydana gelen su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçinin tamamına, 38 gün süren çalışmalar sonunda ulaşılmış oldu.

AFAD, bugün bulunan 5 kişinin cesediyle birlikte ocakta mahsur kalan işçi kalmadığından çalışmalarında sonlandırılacağı belirtildi.

'DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ'NDE YAS

Ermenek’te 28 Ekim günü meydana gelen 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında bugüne kadar 13 işçinin cansız bedeni bulundu. '4 Aralık Dünya Madenciler Günü' olan bugün de maden ocağının 2’nci Başaşağı Bölümü’nde Kamil Yaman, Hüseyin Gültekin, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Ali Haznedar’ın cesedine ulaşıldı. Ocaktan çıkartılan cesetler ambulanslarla Ermenek Devlet Hastanesi Morgu’na kondu. Ankara Adli Tıp Kurumu’nda yapılacak DNA testiyle cesetlerin kimlikleri belirlenecek. Cenazelerin ise yarın defnedilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Ermenekteki madende son işçinin de cansız bedeni çıkarıldı

AİLESİNE YAKIN OLMAK İÇİN MADENİ SEÇTİ

Bugün cansız bedenine ulaşılan 5 işçiden Başyayla İlçesi Başyaka Köyü’nde oturan 36 yaşındaki Kamil Yaman, 1.5 yıl öncesine kadar özellikle yaz mevsimi hep başka şehirlere giderek tarım işlerinde çalışıp köyde bıraktığı ailesi ile anne- babası ve özürlü ağabeyine bakıyordu. 12 yaşında Mehmet, 7 yaşında Muhammet Ali ve 2 yaşındaki Mert adında üç çocuk babası olan Yaman, ailesine yakın olmak ve sigortalı işte çalışmak için köye dönüp madende çalışmayı tercih etti.

Ermenekteki madende son işçinin de cansız bedeni çıkarıldı

AĞABEYİ İLE BİRLİKTE MAHSUR KALMIŞTI

Bugün cesedi çıkartılan işçilerden 31 yaşındaki Ali Haznedar da 6 Kasım günü cansız bedeni çıkartılan 2 çocuk babası 32 yaşındaki Kerim Haznedar ile birlikte mahsur kalmıştı. 6 yıldır madence çalışan 3 çocuk babası Ali Haznedar, yaptığı evin 18 bin lira borcu için 5 ay ara verdiği madende yeniden çalışmaya başladı. Ali Haznedar, 5 aylık hamile olan eşi Fadime Haznedar’ın, dünyaya getireceği kız bebeğini ise göremeyecek. Aşağıçağlar Köyü’nde oturan Ali Haznedar’ın, facianın ardından kardeşiyle birlikte çıkartılan 5 madencinin defnedildiği ve ’Madenci Şehitliği’ne dönüştürülecek olan köy mezarlığındaki bölüme defnedilecek.

Haberin Devamı

Ermenekteki madende son işçinin de cansız bedeni çıkarıldı

ARKADAŞLARINI KURTARMAK İÇİN TEKRAR MADENE İNDİ

5 yıldır madencilik yapan ve 2 yıldır da mahsur kaldığı madende çalışan 35 yaşındaki Hasan Tuncer, su baskını nedeniyle oluşan gürültüyü duyup ocaktan çıktığı ancak arkadaşlarını kurtarmak için tekrar madene indiği belirtildi.

ÇOCUKLARINA VASİYETTE BULUNMUŞ

12 yaşındaki Nazife, 11 yaşındaki Hüseyin ve 5 yaşındaki Ömer adında 3 çocuk babası olan 35 yaşındaki Mehmet Özcan’ın ise faciadan kısa bir süre önce çocuklarının 'Baba vasiyet kelimesinin anlamı nedir?' sorusu üzerine vasiyetin anlamını açıklayıp, "Ben ölürsem, cenazemi anne ve babamın yanına gömün" dediği belirtildi.

Haberin Devamı

Ermenekteki madende son işçinin de cansız bedeni çıkarıldı

FACİA GÜNÜ BABA OLMUŞTU

Gökçekent Köyü’nde oturan 28 yaşındaki madenci Hüseyin Gültekin facianın meydana geldiği maden ocağında mahsur kaldığı gün eşi Ayşe Gültekin, 3 kilo 200 gram ağırlığında bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Eşi Ayşe Gültekin’in, eşinin oğluna ’Arda’ adını koymayı düşündüğü için 9 gün boyunca minik bebeğe ad verilmemişti. 9 gün sonra eşinin sağ kurtarılmasından umudunu kesen Ayşe Gültekin, bebeğe ’Hüseyin Arda’ adını verdi.

5 KİŞİ TUTUKLANDI

Maden ocağında ilk olarak 6 Kasım günü 2 işçinin cesedinin çıkartılması ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar ile ruhsat sahibi Cenne Madencilik Linyit Kömür Şirketi’nin sahibi Abdullah Özbey’in de bulunduğu 8 kişi ’Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Sebebiyet Vermek’ suçundan gözaltına alındı. Şüphelilerden aralarında Saffet Uyar ve Abdullah Özbey’in de bulunduğu 5 kişi tutuklandı, 2 kadın mühendis ve 1 iş güvenlik uzmanının bulunduğu 3 kişide tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Ermenekteki madende son işçinin de cansız bedeni çıkarıldı

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, "Bugün itibarıyla 463 arama kurtarma personeli ve toplam 602 kişilik ekiple devam eden çalışmalar, madende mahsur kalan son 5 kişinin bulunması ile sonuçlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

Çalışmalar kapsamında madenden toplam 4 bin 99 vagon hafriyat çıkarıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Vatandaşlarımıza ulaşmak için arama çalışmaları 24 saat aralıksız sürdürülmüştür. Ermenek'te tamamlanan çalışmalara katkı sağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Ermenek Kaymakamlığı, Ermenek Belediyesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ile AFAD çalışanlarına ve sivil toplum kuruluşlarına; yapılan çalışmalar hakkında kamuoyuna doğru ve eksiksiz bilgi ulaştırılmasını sağlayan medya mensuplarına en içten teşekkürlerimizi sunarız. Kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah'tan rahmet, acılı aileleri başta olmak üzere tüm milletimize başsağlığı dileriz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!