Hamdolsun bizde sanatçı ve ilim insanı yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Hamdolsun bizde sanatçı ve ilim insanı yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 00:24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda dün düzenlenen törenle Hülya Koçyiğit, Niyazi Sayın, Alev Alatlı, Prof. Dr. Engin Akarlı ve kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ne Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni verdi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, kendilerine ödüllerini tevdi edecekleri sanatçıları, bilim insanlarını ve kurumları tek tek tebrik ettiğini ve her birine şahsı, ülkesi ve millet adına sonsuz şükranlarını sunduğunu belirtti. Erdoğan, “Çok zaman sağdan sola hepimiz işitiyoruz. ‘Bizde sanatçı yetiştirmiyor’, ‘Bizde ilim insanı, münevver yetiştirmiyor’. Hayır efendim. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil. Bal gibi yetişiyor. Üstelik her şeye rağmen yetişiyor. Umutsuzluğa rağmen, kötümserliğe rağmen, karamsarlığa rağmen, tekellere rağmen, mahalle baskısına rağmen Allah’a hamdolsun yetişiyor hem de çok sayıda yetişiyor” dedi.

NOBEL TARAFSIZ MI?

Erdoğan, bunun sanata, ilme ve fikre hangi zaviyeden bakıldığıyla ilgili bir mesele olduğuna dikkati çekti ve şunları söyledi: “Şu anda uluslararası kurumları şöyle bir masaya yatırdığımızda, hepsinin karar noktasında attığı adımları özellikle ideolojilerin, siyasetin veyahutta kendi inançlarının belirlediği bir dünyada sizler objektif bakışı hiçbir zaman beklemeyin. ‘Nobel’ diyoruz değil mi? Nobel kararlarını objektif mi veriyor? Asla. Bunları bizzat gördük, görüyoruz ve yaşıyoruz.”

DUYGULANDIRAN SÖZLER

Törende, edebiyat alanındaki ödülün sahibi Alev Alatlı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı duygulandıran bir konuşma yaptı. Erdoğan’a seslenerek, “Siz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ dediğinizde, biliyor musunuz, ‘Evrensel dolandırıcılığın hüküm sürdüğü zamanda gerçeği söylemek devrimciliktir’ diyen George Orwell ayağa kalkar, bu sefer de o alkışlardı. Ona, Robinson Crusoe’nun yazarı Daniel Defoe da katılırdı. Rus yazar Aleksandr Soljenitsin yaşasaydı, yüz binlerce Suriyeliye kapılarını açan hükümetinizi, zat-ı âlinizi ayakta alkışlardı” dedi.


BEŞ ÖDÜL BEŞ ÖVGÜ

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI Kültür ve Sanat Büyük Ödüleri bu yıl, sinema alanında Hülya Koçyiğit, müzik alanında Niyazi Sayın, Edebiyat alanında Alev Alatlı, tarih alanında Prof. Dr. Engin Akarlı ve kurum kategorisinde de Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ne verildi. Erdoğan ödül sahipleri ile ilgili şunları söyledi:

Niyazi Sayın’a: Bütün bir ömrünü sabır ve sebatla başta ney olmak üzere ebru, tezhip gibi klasik sanatlarımıza vakfetmiş üstadımıza bir kez de bugün milletçe şükranlarımızı ifade etmek istiyorum.
Alev Alatlı’ya: Hiç mübalağasız söylüyorum, bu ülkenin, özellikle de bu ülke münevverlerinin vicdanı oldu. Eserleriyle oldu. Bize büyük medeniyet anlayışını anlattı. Bize zihin tutulmalarını, kalp yaralarını anlattı.
Hülya Koçyiğit’e: Kelimeler kifayetsiz çünkü Susuz Yaz’ı unutamıyoruz. O kelimelerin kifayetsiz olması sebebiyledir ki o bize sanatın diliyle konuştu ve sinemamızın 100. yılına ulaştığı böyle bir dönemde Türkiye sinemasının hiç unutulmayan ve inanıyorum ki asla da unutulmayacak bir siması oldu.
Engin Deniz Akarlı’ya: Bizim kendi tarihimizi dahi başkaları yazarken bize gerçek değil, kurgu dayatılırken, Akarlı hocamız, gerçekleri hem bize anlatmakla kalmadı hem de dünyaya anlattı.
İslam Ansiklopedisi hakkında: Bu eser geçmişi ve geçmişin birikimini bize sunmakla kalmıyor, bize geleceğin yolunu aydınlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!