60 ülkeden IŞİD’e ortak cephe

Güncelleme Tarihi:

60 ülkeden IŞİD’e ortak cephe
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 01:19

IŞİD ile mücadele amacıyla ABD’nin liderliğinde oluşturulan yaklaşık 60 ülkenin dışişleri bakanı dün NATO’nun Brüksel’deki merkezinde düzenlenen zirvede bir araya geldi. Katılımcılar, IŞİD’e karşı uzun soluklu bir mücadele vermeyi teyit ettiler.

Haberin Devamı

IRAK Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) mücadele amacıyla ABD önderliğinde oluşturulan uluslararası koalisyonda yer alan 60 ülkenin dışişleri bakanları ve üst düzey yetkilileri Washington’ın çağrısı üzerine NATO karargâhında ilk kez bir araya geldi. Küresel bir boyut kazanan koalisyon toplantısından çıkan en önemli tespitlerden birini ‘bu örgüte karşı yürütülen kampanyanın sonuç vermeye başladığı’ oluşturdu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin başkanlık ettiği toplantı sonucunda yayımlanan sonuç bildirisinde, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi güçlerinin koalisyona bağlı güçlerin yürüttüğü hava saldırılarının desteğiyle Irak’ta örgütün ele geçirdiği toprakları kurtarmaya başladığı belirtildi.

Uzun soluklu mücadele

Toplantıda özellikle Türkiye’nin üzerinde ısrarla durduğu uçuşa yasak ve güvenli bölge oluşturulması gibi opsiyonlar değerlendirilse de şu ana kadar uygulanan stratejide değişikliğe gidilmesi yönünde bir karar çıkmadı. Toplantıdan IŞİD’e yönelik kampanyanın başarıya ulaşmasının zaman alacağı ortak tespiti çıkarken, bu hedefe ulaşılması için “sürekli, birleşmiş ve koordine edilmiş” bir mukabele gerektiğinin altı çizildi.

Haberin Devamı

Örgütü sınırladı

Çabaların belirgin etki yaratmaya başladığını belirten Kerry, iki aylık hava saldırılarının örgütün yönetim kademesini sınırladığını ve hem lojistik hem de operasyonel yeteneklerine zarar verdiğini söyledi. Kerry, “Koalisyonun girişimleri sayesinde IŞİD için birlikleri toplayıp güçlenmek, konvoylar halinde hareket etmek ve uyumlu saldırılar düzenlemek daha zor hale geldi” dedi. İlk kez bir araya gelen 60 ülkenin bu aşamadan sonra düzenli aralıklarla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapmasına ve izlenen politikanın, uygulanan stratejinin ve kullanılan kaynakların senkronize edilmesine karar verildi. Bakanlar düzeyindeki toplantıların en geç 6 ayda bir yapılması da üzerinde uzlaşılan unsurlar arasında yer aldı. Toplantı her ne kadar NATO karargâhında yapılsa da NATO’nun doğrudan müdahil olduğu bir durum söz konusu değildi. NATO sadece toplantının yapılacağı salonu sağladı ve buna bağlı lojistik destek sundu.

Haberin Devamı

Hem IŞİD hem Daeş kullanıldı

Zirvede 12 maddelik bir sonuç bildirisi yayımlandı. Hem IŞİD hem de Daeş isimlerinin kullanıldığı belgede koalisyon bu örgütü zayıflatma ve hezimete uğratma konusunda uzun vadeli stratejiye yönelik taahhütlerini yineledi.

Çavuşoğlu: ABD’yle tutumlarımız yaklaşıyor

Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge fikri ortaya çıktığı zaman herkesin farklı görüşleri olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu şunları söyledi: “Bazıları ne demek olduğunu bile anlamamıştı. Bunun neden önemli olduğunu anlattıkça ABD başta olmak üzere önemini anlamaya başlayan müttefiklerimiz var. Uçuşa yasak bölge belli sayıda koalisyon üyeleriyle tartışıla geldi ya da gündemde tutuldu. Bu konuda özellikle ABD ile tutumlarımızın yaklaştığını söyleyebilirim. Uçuşa yasak bölgenin ya da güvenli bölgenin zorunlu olması gerektiğini savunan ülke sayısının da arttığını görüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!