Başbakan yardımcısına flaş cevap

Güncelleme Tarihi:

Başbakan yardımcısına flaş cevap
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 00:58

GYODER Başkanı Aziz Torun, Ali Babacan’ın ‘Sanayide yatırımlar düşerken yüksek getiri için gayrimenkule yoğun ilgi var’ açıklamasına, “Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür, herhalde dışarıdan öyle görünüyor ama kazın ayağı öyle değil. Gayrimenkul 1 koy 5 al bir sektör değil” cevabını verdi. Ayrıca Sektör oyuncularının her an mahkeme kararları ile karşı karşıya kaldığını belirten Torun, “Her dernek, baro, odalar, kuş sevenler derneği, yoldan geçen herhangi bir vatandaş gerek imar planlarına, gerek ruhsatınıza itiraz edebiliyor. Bu da yatırımcı için bir risk demektir. Bu itirazlar sonunda bakıyorsunuz, çok ulvi bir gerekçe olarak ‘kamu yararı’ dikkate alınarak yürütmeyi durdurma gibi bir kararla karşılaşabiliyorsunuz. Ondan sonra artık derdini Marko Paşa’ya anlat” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan yardımcısına flaş cevap
Gayrimenkul sektörünün sorunları ve çözüm önerileri Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen zirvede masaya yatırıldı. Hürriyet’in de ana medya sponsoru olduğu zirvede konuşan GYODER Başkanı Aziz Torun, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bir süre önce gündeme getirdiği, ‘inşaat değil, sanayi ile büyümeliyiz’ önerisini değerlendirdi. Torun, “Babacan sanayinin 5-6 yılda kâr ettiğini ama gayrimenkul sektörünün lüks konutlarının, AVM’lerinin hemen yapılıp satıldığını ifade etti. Buradaki yanlış bir algıyı düzeltmek gerekiyor. Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür hesabı, herhalde dışarıdan öyle görünüyor ama biz diyoruz ki kazın ayağı öyle değil. Gayrimenkul sektörü de öyle cazip, 1 koy 5 al bir sektör değil” diye konuştu.

Başbakan yardımcısına flaş cevap
MARKA PROJELER ÇAĞI BAŞLADI

Haberin Devamı

GELSİN RİSKİ GÖRSÜNLER

Sektöre sanayiden giriş yapan çok sayıda firma olduğunu belirten Torun, “Sanayiciler buyursun gelsin ama riski görsün. Artık sadece sat-yap modeli konsepti kapsamında barınmak için gayrimenkul geliştirenler için piyasanın daraldığını kabul etmeliyiz. TÜİK verilerine göre 9 ay içerisinde adet olarak yüzde 26, metrekare olarak yüzde 40 artışın olduğu yayımlandı. Yüzde 3-4’lerle ifade edilen bir ekonomik büyümede gayrimenkul satış amaçlı konutun yüzde 40’lara varan büyümesi tehlikeli” dedi.

Başbakan yardımcısına flaş cevap

Fotoğraf: Selçuk Şamiloğlu

MARKO PAŞAYA ANLAT

Sektörün sorunlarına da değinen Torun, gayrimenkul projelerine açılan durdurma kararlarını eleştirdi. Sektör oyuncularının her an mahkeme kararları ile karşı karşıya kaldığını belirten Torun, “Her dernek, baro, odalar, kuş sevenler derneği, yoldan geçen herhangi bir vatandaş gerek imar planlarına, gerek ruhsatınıza itiraz edebiliyor. Bu da yatırımcı için bir risk demektir. Bu itirazlar sonunda bakıyorsunuz, çok ulvi bir gerekçe olarak ‘kamu yararı’ dikkate alınarak yürütmeyi durdurma gibi bir kararla karşılaşabiliyorsunuz. Ondan sonra artık derdini Marko Paşa’ya anlat” dedi.

Haberin Devamı

KANTARIN TOPUZU KAÇTI

Aziz Torun’a göre geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Tüketici Kanun’unda da kantarın topuzu kaçtı. Tüketici hakları korunurken geliştiricilerin de düşünülmesi gerektiğini söyleten Torun, “Ev alan vatandaş 14 günde cezasız iade edecek, kabul. Ama 36 ay içinde sadece yüzde 2 gibi sembolik bir ceza ile iade hakkı ileride ciddi sorun yaratır” dedi.

Başbakan yardımcısına flaş cevap

Fotoğraf: Selçuk Şamiloğlu

Pasta yetmiyor
çözüm yurtdışında

Zirveye telekonferans bağlantısı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye gayrimenkul sektöründe dünyada adı geçen bir konuma gelindiğini söyledi. Ancak gelinen noktada pastayı büyütme noktasında zorluk yaşandığını belirten Bakan Güllüce, “Türkiye’nin alanı kapasitesi belli. O zaman çözüm yurtdışına açılmak. Uzak Doğu, Latin Amerika gibi hiç gitmediğimiz adreslere yönelmeli ve bunun için bir yol haritası belirlemeliyiz. Biz de hükümet olarak elimizden gelen her konuda gayrimenkul sektörüne destek vermeye hazırız” dedi. GYODER Başkanı Aziz Torun ise yurtdışına açılmayı o bölgede inşaat yaparak değil, Türkiye’deki ürünlerin satışın gerçekleştirerek yapabileceklerini söyledi. Sektörün sermaye piyasası araçlarını kullanması gerektiğine dikkat çeken Torun, “Zayıf karnımız olan öz sermaye yapısını güçlendirmek için halka arz, yabancı fonlar ve sermaye ile iş birliği, kira sertifikası, gayrimenkul sertifikası, tahvil gibi uzun vadeli sermaye piyasası araçlarını kullanarak gelecekteki bir yol kazasına engel olmalıyız” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta gayrimenkul borsası kurulması yönündeki açıklamalarını hatırlatan Torun, “Bu beyanı Türkiye’deki gayrimenkul sektörü oyuncuları için çok önemli, anlamlı, pazarı büyütecek bir tespit ve tavsiye olarak görüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!