Türk ve Arap ülkeleri gıda ve gıda teknolojileri fuarı başladı

Güncelleme Tarihi:

Türk ve Arap ülkeleri gıda ve gıda teknolojileri fuarı başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 01:35

Haberin Devamı

Çeşme Sheraton Otel'de düzenlenen ve 133 firmanın stant açtığı, 500'e yakın işadamının katıldığı, 4 Aralık'a kadar sürecek fuarın açılışı nedeniyle yapılan törene Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Arap Ticaret Odaları adına Ürdün'ün Erbit Sanayi Odası Başkanı Hani Ebu Hasan, TÜRAB Genel Başkanı Emin Ucuz, TÜRAB İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol ile çeşitli ülkelerden büyükelçiler ve çok sayıda işadamı katıldı.

Türk ve Arap ülkeleri gıda ve gıda teknolojileri fuarı başladı


'TÜRKİYE'YLE YAŞADIĞIMIZ İLİŞKİDEN GURUR DUYUYORUZ'
Açılışta konuşan Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf Filistinli olan ya da olmayan Arap işadamlarının ortak görüşünün, bu tür ortak forumlar sonrasında Türk işadamlarıyla daha yakın ilişkiler sağlanması olduğunu belirttti. Daha fazla ilişkiye ihtiyaç olduğunu belirten Maruf, "Bu tür toplantılara katkı koyan resmi kurumların tarih çakışmalarına dikkat etmesi gerektiği kanısındayım. Türkiye büyük bir ekonomiye sahip bir ülke. Ortak paydalarımız çok. İlişkilerimizin nasıl arttırılabileceğini araştırıyoruz. Bu tür ilişkiler Türk-Arap ülkelerinin çıkarınadır. Türk-Arap ilişkilerinin artması için yoğun çaba gösterildiğini belirtmek isterim. Türkiye'nin Arap ülkelerine olan ilgisinin farkındayız. Filistin halkı olarak, Türkiye'yle yaşadığımız ilişkiden gurur duyuyoruz. Ekonomiden, politikadan, siyasetten daha önemlisi Türk halkının Filistin halkına duyduğu duygusal ilişkidir. Filistin'e yapılan son saldırıda, Türkiye, Filistin'e desteğini göstermiş, yaralıların tedavisini üstlenmiştir. Türkiye'ye bu desteklerinden dolayı teşekkür ederiz" dedi.

Türk ve Arap ülkeleri gıda ve gıda teknolojileri fuarı başladı

Haberin Devamı


'DÜNYANIN ÖNDE GELEN MÜCADELE ALANLARINDAN BİRİ DE GIDA VE TARIM'
Böyle bir zirvenin, önemli bir turizm beldesinde, Çeşme'de düzenlenmiş olmasından dolayı memnuniyetini ifade eden İzmir Valisi Mustafa Toprak ise "Organizasyonun ülkemiz ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin ekonomik ve ticari bağlamda gelişmesinin ve uluslararası platformlarda her anlamda ortak çıkarlarımızın arttırılmasına vesile olmasını temenni ediyorum. 20'nci yüzyılda enerji ve su ile birlikte dünyanın önde gelen mücadele alanlarından biri de gıda ve tarımdır. Gıda, insanlarımızın yaşamlarını sürdürebilmeleri için en az hava ve su kadar önemli, alternatifi olmayan, insanlar için vazgeçilmez, evrensel bir haktır. Gıda olmazsa insan yaşamının olması mümkün değildir. Evrenseldir, çünkü her toplum beslenmelidir ve bu noktada evrenselliğe ihtiyacı vardır. Kısacası her insan, gerektiğinde ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda, bağlı olduğu inanç ve kültüre uygun olan sağlıklı ve güvenli bir gıdaya ulaşabilmelidir. Bu bağlamda gıdaya hammadde sağlanması için tarımsal üretim üzerinde önemle durulması gerektiği ortaya çıkıyor" diye konuştu.

'17 MİLYAR DOLARLIK TARIMSAL ÜRÜN VE GIDA İHRACATIMIZ VAR'
Dünyada nüfus artışına bağlı olarak tarım ürünlerinin beslenme ihtiyacını karşılamadaki alternatifsizliğine de değinen Vali Toprak, "Böylesine stratejik bir öneme sahip gıda sektörü, ülkemizde de çok özel bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Zira her yıl, 75 milyonu aşan nüfusumuza ve misafirimiz olan 40 milyona yakın turistimize, güvenilir gıda temin ederken aynı zamanda 17 milyar dolar tarımsal ürün ve gıda ihracatını da Türkiye'de gerçekleştirmekteyiz" dedi.

Türk ve Arap ülkeleri gıda ve gıda teknolojileri fuarı başladı

Haberin Devamı

'TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATININ YÜZDE 20'Sİ İZMİR'DEN'
Hava, kara, deniz yoluyla, özellikle deniz taşımacılığı bakımından elverişli imkanların ihracata yönelik tarım ürünlerinin dış pazara sunulmasında önemli bir yer alması, ürün çeşitliliği, hammaddeye ulaşım kolaylığı, tarımsal ürünlerin farklı amaçlarla işlenmesi gibi birçok konunun İzmir'in ilerleyişini destekler vaziyette olduğuna dikkat çeken Vali Toprak, şöyle devam etti:
"İzmir'de bu konuda faaliyette bulunan gıda işletmelerinin Türkiye genelinde yüzde 6'sının ve yüzde 8-9'una yakınının istihdam alanını oluşturduğunu da görüyorum. Türkiye'nin en önemli ihraç merkezlerinden biri olan Ege Bölgesi, yıllık 35 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracı yapmakta ve Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 20'si İzmir'den yapılmaktadır. İzmir, Ege Bölgesi'nden yapılan tarımsal ürün ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştirmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Türk ve Arap ülkeleri gıda ve gıda teknolojileri fuarı başladı


'ÜRDÜN TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT YÜZDE 110 ORANINDA ARTTI'
Arap Ticaret Odaları adına konuşan Ürdün'ün Erbit Sanayi Odası Başkanı Hani Ebu Hasan da yaptığı konuşmada, Ürdün'deki yatırım havasının yerel yatırımcıların gelişmesine katkı sağladığını belirtip, "İnsani kaynakların Ürdün'de yatırımı kolaylaştırdığını söylemek isterim. Ürdün'de yatırımcılar için bazı muafiyetlerin olduğunu de belirtmek isterim. Ürdün Türkiye arasındaki ihracat, 2013 yılına göre bu yıl yüzde 110 oranında artış göstermiştir. Türkiye güzergahında olan Suriye'deki iç karışıklık, bizi de zor durumda bırakmaktadır. Suriye'ye en kısa zamanda barış gelmesini dileriz. Bu toplantıların olumlu bir etkisinin de ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını da ayrıca belirtmek isterim" dedi.
Türk- Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TÜRAB) Genel Başkanı Emin Ucuz da yakın bir gelecekte, Arap dünyasında barış, huzur ve istikrarın sağlanmasıyla, dış ticari ilişkilere yeni bir sinerji ve hareket kazandırılacağına inandıklarını belirtip, bu konuda Türkiye'nin
yaptığı ve yapacağı çalışmaları desteklerini söyledi.
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi pdrotokol üyeleri tarafından kesildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!