Ukrayna'daki nükleer santralde korkutan kaza

Güncelleme Tarihi:

Ukraynadaki nükleer santralde korkutan kaza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 13:18

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporizhye nükleer santralinde bir kaza meydana geldiği açıklandı. Kamuoyundan 5 gün boyunca saklanan kaza, ülkenin yarısında elektrik kesintisi yaşanınca ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Avrupa'nın en büyük, dünyanın da beşinci büyük nükleer santralinde gerçekleşen kazayı, kamuoyuna Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk duyurdu.

"Zaporizhye Nükleer Santrali'nde bir kaza meydana geldiğini biliyorum" diyen Yatsenyuk, başka detay vermedi.

Ukraynadaki nükleer santralde korkutan kaza

Ülkenin yeni enerji bakanı Volodimir Demçişin ise konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, santralde gerçekleşen kazanın herhangi bir tehdit oluşturmadığını öne sürerek, "Reaktörlerle ilgili sorun yok" dedi.

Associated Press'in haberine göre, Ukraynalı bakan, sorunun enerji üretim birimindeki kısa devreden kaynakladığını söyledi ve santralin 5 Aralık'ta normal çalışma düzenine dönebileceğini iddia etti.

Haberin Devamı

Viyana merkezli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) olayla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

BEŞ GÜN GECİKMELİ AÇIKLANDI
Santralde 28 Kasım tarihinde meydana gelen kazanın kamuya 5 gün gecikmeyle duyurulduğu ortaya çıktı.

Nükleer santralin 3’üncü reaktöründe meydana gelen kazanın Ukrayna’nın yarısını elektriksiz bırakması üzerine hükümet kabinesi toplantısında Başbakana, “Ukrayna’da neden elektrikler kesik?” sorusu yöneltilince Arseniy Yatsenyuk, “Zaporojye nükleer santralinde bir kaza yaşadık. Ama korkulacak bir durum yok. Kaza reaktörün kendisiyle ilgili değil. Yakında onarım tamamlanacak” dedi.

Ukraynadaki nükleer santralde korkutan kaza

Dünyanın en büyük nükleer kazası 26 Nisan 1986 tarihinde, Ukrayna'daki Çernobil santralinde meydana gelmişti. Santralde yaşanan reaktör patlaması, Ukrayna başta olmak üzere, Avrupa genelinde yayılan radyasyon nedeniyle insan hayatı ve doğal yaşama büyük zarar vermişti.

Hafızalardaki en taze nükleer santral kazası ise Japonya'da yaşandı. Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen deprem sonrası oluşan tsunami dalgaları ise Fukuşima santralinde nükleer felakete neden olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!