Ölümlü kazada yol kusuru nedeniyle iki görevliye ceza

Güncelleme Tarihi:

Ölümlü kazada yol kusuru nedeniyle iki görevliye ceza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 15:06

SİVAS’ta 2010 yılınan Kasım ayında 2 otomobilin çarpışması sonucu 4 kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazasında, bölgede yol yapımı çalışması yapan müteahhit firmanın şantiye şefi ile Karayolları Bölge Müdürlüğü kontrol şefi kusurlu bulundu. Mahkeme, yeterli işaretleme yapılmadığı için iki sanığı 21 bin 200’er lira para cezası ile 6 ay meslekten men cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Söz konusu kaza 16 Kasım 2010’da akşam saatlerinde Sivas-Yozgat karayolunun 58’inci kilometresi Kavak Beldesi, Gıcık mevkisinde meydana geldi. Yozgat’tan Sivas yönüne giden Ahmet Dikilitaş (65) yönetimindeki 58 FN 804 plakalı otomobil, karşı yönden gelen Adil Güneş (73) yönetimindeki 60 TK 912 plakalı otomobille kafa kafaya çarpıştı. Çarpışmanın etkisi ile 60 plakalı araç alev alarak yandı. Alev topuna dönen araçta bulunan Adil Güneş ve eşi Şükran Güneş (50) yanarak, diğer araçta bulunan sürücü Ahmet Dikilitaş ve eşi Sadet Dikilitaş (63) otomobilde sıkışarak öldü. Aynı araçta bulunan Sadettin Seyrantepe (54) ise yaralandı.

Kazanın ardından Yıldızeli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında kazanın olduğu bölgede yol yapım çalışması nedeni ile yol aktarım levha ve uyarıcılarının yetersiz olduğu gerekçesi ile Günsayıl İnşaat firmasının şantiye şefi Doğan Yıldıran (37) ile Karayolları 16’ıncı Bölge Müdürlüğü yol yapım kontrol şefi Elvan Saltaş Pamuk (39) hakkında iddianame hazırlandı.

2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu kişiler hakkında TCK 85/2 ve 53/6 maddeleri uyarınca taksirle 4 kişinin ölümü ve 1 kişinin yaralanmasına neden olma suçlamasıyla dava açıldı. Savcılığın hazırladığı iddianamede yol yapımı nedeni ile tek şeride indirilen yolda, kazanın olduğu noktada yolun yeniden çift şeride döndüğü, ancak bunun için yeterli yol aktarım levhası konulmadığı belirtildi. Bu nedenle Ahmet Dikilitaş yönetimindeki otomobilin yetersiz kalan levhayı fark etmeyerek gidişe göre tek şerit gibi sol şeridi kullanıp ihlal yaptığını; aydınlatma bulunmadığını, bunun sonucunda kazanın olduğunu ileri sürdü.

BİLİRKİŞİ DE KUSURLU BULDU

Tek şeritten çift şeride aktarım levhalarının yetersizliği nedeni ile bilirkişi raporu doğrultusunda araç sürücülerinin kusuru bulunmadığı, tüm kusurun yol yapımı firması ile Karayolları’na ait olduğu belirtildi. Söz konusu kuruluşların şantiye şefi ile yol kontrol şefinin kusurdan sorumlu olduğuna vurgu yapıldı.

MÜTEAHHİT FİRMA YETKİLİSİ DE CEZALANDIRILDI

Yapılan yargılama sonucunda mahkeme şantiye şefi Doğan Yıldıran’a önce TCK 85/2 maddesi uyarınca 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Bu ceza mahkemedeki iyi hali dikkatte alınarak 2 yıl 11 ay hapis cezasına düşürüldü, ardından da 21 bin 200 lira para cezasına çevrildi. Ayrıca şantiye şefliği görevini özensiz ve dikkatsiz yapması nedeniyle TCK’nın 53/6 maddesi uyarınca 6 ay boyunca meslek ve sanatının icraasından yasaklanmasına karar verdi.

Karayolları görevlisi diğer sanık Elvan Saltaş Pamuk için de aynı kanun maddeleri hükümleri uygulanarak verilen hapis cezası 21 bin 200 lira para cezasına çevrildi. Pamuk’un da kontrol şefliği görevini yapmada dikkatsiz ve özensiz davrandığı belirtilerek 6 ay süreyle mesleğin icraasından yasaklanmasına karar verildi.

Mahkemenin verdiği karar Yargıtay 12’inci Ceza Dairesi tarafından onandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!