Down sendromluların pozitif katkısı müthiş

ADAM şahane.

Haberin Devamı

Down sendromluların pozitif katkısı müthiş

Cornell’de elektrik mühendisliği okuyor, Illionis Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyor, sonra da NASA’ya giriyor...
Sıkı durun! “Curiosity” var ya, Mars’a inen araç, işte onun iniş takımı radarlarını geliştiren ekipte görev alıyor! 13 sene Amerika’da kaldıktan sonra geri geliyor. Başarılı, sıra dışı, pırıl pırıl bir genç. Üsküdar Amerikan’dan lise aşkı Banu’yla evli.
Bu kadar sene Amerika’da yaşadıktan sonra dönüyorlar, çünkü çocuklarının Türk kültürüyle yetişmelerini istiyorlar.
Bimeks, onların aile şirketi. 32 yaşındaki Ahmed Akgiray, şirketin icra kurulu üyesi. Aynı zamanda Özyeğin Üniversitesi’nde doktora dersleri veriyor.
İşte bu karı-koca, Bimeks Down Türkiye Bağımsız Kariyer ve Yaşam Akademisi +BiDown uygulamasını hayata geçirdiler.
Down sendromlu gençleri hayata kazandırıyorlar ve onlara istihdam sağlıyorlar. Şu anda 17 down’lu Bimeksler’de çalışıyor, sene sonuna kadar da bu sayı 50’ye çıkacak. Bence müthiş bir şey yapıyorlar. Onları alkışlıyorum.

Ahmed Akgiray

Haberin Devamı


NASA İNANILMAZ BİR DENEYİMDİ

Biz sizi “yılın sıradışı insanı” olarak tanıdık. Hatta sıra dışı başarılarınızdan dolayı ödül aldınız. Bu “sıradışı” sıfatı hoşunuza gidiyor mu?
-Sağ olsun, GQ dergisi verdi bu ödülü bana. Ne yalan söyleyeyim, önce direndim! Kimseye de, “Neden bana ödül veriyorsunuz?” denmiyor. Biraz mahcup oldum ama gittim aldım ödülümü...

“Sıradışı” mısınız gerçekten?
-Bazı açılardan sayılabilirim. Ben ne çok akıllıyım ne çok zekiyim ne çok çalışkanım, ama hepsinden biraz olunca ve biraz da fırsatları değerlendirince sıradışı bir noktaya gelebiliyorsunuz. Herkes gelebilir...

Siz Cornell’de elektrik mühendisliği okudunuz, sonra Illionis Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptınız. Sonra da NASA’ya girdiniz, Curiosity diye bilinen Mars aracının iniş takımı radarlarını geliştiren ekipte görev aldınız! Yani resmen Mars’ın keşfinde parmağı olan bilimadamlarından birisiniz. Bu nasıl bir his?
-Tabii ki müthiş! NASA’da önemli bir sorumluluk alma fırsatım oldu. Öyle bir ekibin parçası olmak çok güzel. Curiosity 2011’de fırlatıldı ve 2012 Ağustos’ta Mars’a indi, 5 yaşındaki kızımla birlikte takip ettik. Sevinçten hopladık, zıpladık. Tarih yazılırken, tanıklık etmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda başka bir uydu projesinde daha çalıştım, o da önümüzdeki ocak ayında uzaya fırlatılacak.

Oralarda torpil de işlemez! NASA’ya hangi özelliklerinizle girdiniz?
-Doğru, torpilim yoktu. Çalıştığınız konunun onlara uyması gerekiyor. Bir de tabii iyi işler yapmış olmanız gerekiyor. NASA inanılmaz bir deneyim. Sabah 07.00-07.30 gibi başlıyorduk çalışmaya. Bir futbol sahası gibi olan otopark alanının yarısı o saatte dolmuş oluyordu. İnsanlar işlerine koşarak geliyorlardı. Üniversite ortamı gibi, herkesin birbirine saygısı var. Senden tek beklenen işini düzgün yapman...

Haberin Devamı


ŞU AN 17 DOWN’LU ÇALIŞANIMIZ VAR



Down sendromluların pozitif katkısı müthiş


Bimeks’te giriştiğiniz, Bimeks Down Türkiye Bağımsız Kariyer ve Yaşam Akademisi +BiDown uygulaması nedir? Nereden çıktı?
-Bimeks olarak iki senedir Down’lu gençlerle çalışıyorduk zaten. İki senedir onları istihdam ediyoruz. Ama akademi, yeni başlatılmış bir proje. Eylülde başladı.

Bunu da siz geliştirdiniz...
-Evet. Eşim Banu’yla beraber, “Daha nasıl faydalı olabiliriz” diye düşündük ve işin şeklini biraz değiştirdik. Evet onları istihdam etmek çok hoşumuza gidiyor, ama bu yeterli değil. İş, sadece hayatın bir ayağı, diğeri hayatın her alanında bağımsız yaşayabilecek becerileri kazandırmak. Biz bu akademide gündelik hayata yönelik pratik kazanımlar da sağlamaya çalışıyoruz. Toplu taşımaya binmek, bir yerden bir yere gidebilmek, günlük işlerini kendi başlarına yapabilmeleri gibi. Akademinin Kartal’da bir yeri var. Orada mutfak var, sınıflar var, birbirinden değerli eğitimciler var...

Bir taraftan eğitim alıyorlar, bir taraftan da onları istihdam ediyorsunuz...
-Evet öyle. Başka yerlerde iş bulmalarına da önayak oluyoruz. Ne mutlu bize ki bu projeyle insanların hayatlarına dokunabiliyoruz. Down’lu arkadaşlarımızın, diğer çalışanlarımıza yaptığı pozitif katkısı da inanılır gibi değil.

Haberin Devamı


YIL SONUNA KADAR 50 OLACAK


Bimeks’te kaç Down Sendromlu çalışıyor?
-Şu an 17 arkadaşımız var. Yıl sonuna kadar 50’ye çıkacağız. Ve onlara ciddi sorumluluklar veriyoruz, öyle vitrin olarak kullanmıyoruz. Aktif rol alıyorlar. Genellikle oyuncak reyonundan onlar sorumlular. O reyonlar nasıl pırıl pırıl inanamazsınız.

Ailenizde Down Sendromlu birileri var da, bu duyarlılık o yüzden mi?
-Genel müdürümüzün büyük oğlu, Down Sendromlu. Onun fikriyle ortaya çıktı, babam da destek oldu. Biz de eşimle birlikte bir adım öteye nasıl götürebiliriz diye kafa patlattık, akademiyi kurduk... Down’luların normal hayata katılmamaları için hiçbir engel yok, Pozitif enerji katkıları müthiş. Diğer şirketlerin de Down’lu arkadaşlarımızı istihdam etmeleri bekliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları