‘Mogan’ın kurtuluşu kağıt üzerinde kalmasın’

Güncelleme Tarihi:

‘Mogan’ın kurtuluşu kağıt üzerinde kalmasın’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 01:16

Aşırı kirliliği nedeniyle suyun yosun tuttuğu ve balık ölümlerinin yaşandığı Mogan Gölü’nü kurtarmayı amaçlayan ‘eylem planı’yla ilgili, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, vaatlerin kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Mogan ve Eymir göllerini koruyacak bu planın geciktiğini belirten Baran Bozoğlu, kirliliğin sorumluları olarak; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi’ni gösterdi. Kurumların imara yoğunlaştığını ve çevreyi ihmal ettiğini öne süren Bozoğlu, şunları söyledi:
“Mogan Gölü’nün çeperindeki yapılaşmadan ve bu yapılardan göle akan kanalizasyon sularından Büyükşehir ve Gölbaşı belediyeleri sorumludur. Kızılırmak’tan getirilen suyun da arıtılmadan verilmesi, Mogan’a zarar verdi. Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’nın kağıt üzerinde kalmaması gerekir. İş, eylem planı hazırlamakla bitmiyorum. Bir takım yatırımlar yapılması gerekiyor. Türkiye’nin birçok havzasında eylem planı hazırlanıyor ama uygulanmadığı için faydası olmuyor. Birçok alan için para bulunurken, Başkent için büyük önem taşıyan bu doğal alan için de finansman sağlanıp, çalışmalar başlatılmalı.”
Mogan Gölü’ndeki; dip çamuru temizliği, kirliliğin önlenmesi, gölü besleyen derelerin ıslahı ve çevre düzenlemesi amacıyla 2000 yılı haziran ayında da bir dizi karar alınmış, ancak aradan geçen 14 yılda bu kararlar uygulanmamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!