"Otopark borçları araç devirlerine engel olamaz"

Güncelleme Tarihi:

Otopark borçları araç devirlerine engel olamaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 00:58

Araç alım ve satımında vergi ve trafik borcu ödenmeden yapılamayan işlemlere otopark borçları da eklenmişti. Ancak, Tüketici Sorunları Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Murat Emergen, araçların otopark borçları nedeniyle devir işlemlerinin noterler tarafından engellenmesinin söz konusu olamayacağı uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik'in bir gazeteye verdiği demeçte, İstanbul’daki noterlerle vardıkları anlaşma uyarınca park borcu bulunan araçların devrinin yapılmayacağı yönündeki açıklamalarını anımsatan Emergen, "Bunun Anayasal hak olan mülkiyet hakkının ihlalidir" dedi.

Otopark borçları araç devirlerine engel olamaz
İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN İSPARK BORCUNA DİKKAT

"Bilgi Edinme Kanunu kapsamında İstanbul Noterler Odasına İSPARK ve noterler arasında bir anlaşma olup olmadığını sordum" diyen Emergen, "İstanbul Noterler Odası’nın, 27.11.2014 tarihli cevabı İSPARK’la noterler arasında bir anlaşmanın olmadığı yönünde olup, Karayolları Trafik Kanunu’nun 20/d maddesinde sayılan borçlar dışında herhangi bir borcun araçların devir ve tesciline engel olmadığını açıkladı" dedi ve ekledi:

"İSPARK’a olan borçlar sebebiyle noterlerin işlem yapmaması mülkiyet hakkının ihlali olacağı gibi, yasal bir dayanağı da kesinlikle yoktur. İstanbul Noterler Odası’nın söz konusu cevabı İSPARK borçlarının aracın devrine engel olmadığını, açıkça ortaya koymuştur."

Haberin Devamı

İSPARK VATANDAŞI KORKUTARAK BORÇ TAHSİL ETMEYE ÇALIŞIYOR

Emergen, İstanbul Noterler Odası’nın cevabının İSPARK’ı zan altında bıraktığına dikkat çekerek, "Noterler ile aralarında bir anlaşma olmamasına rağmen, İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik’in anlaşma olduğu yönündeki beyanlarının neden yapıldığı açıklanmalıdır" çağrısında bulundu ve şöyle devam etti:

"Aksi takdirde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İSPARK’ın vatandaşı korkutarak, tek yanlı tahakkuk ettirilen otopark borçları ödenmediğinde taşıt araçlarının satışında engel çıkacağı algısı yaratarak tahsilat yapmaya çalıştığı sırf bu amaçla kamuoyunu yanıltarak, aracını satmak isteyenleri korkuttuğu düşünülecektir. İSPARK’ın bu konuda kamuoyunu bilgilendirmesini, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da duruma açıklık getirmesini bekliyoruz."

İSPARK: ARAÇ ALIRKEN OTOPARK BORCUNA DİKKAT

İSPARK'ın internet sitesinde "Araç alırken otopark borcuna dikkat" başlığını taşıyan bir uyarıda ise, "Araç alım ve satımında vergi ve trafik borcu ödenmeden yapılamayan işlemlere artık otopark borçları da ekleniyor" deniliyor ve şu uyarı yapılıyor:

Haberin Devamı

"Ödenmeyen otopark ücretleri yapılan işlemlerde sürücülerin karşısına çıkıyor. İkinci el araç satışı artışlarının yaşandığı bu günlerde özellikle sürücülerin otopark borcuyla karşılaşmamaları için plakayı kontrol etmeleri gerekiyor. Kent genelinde otoparkları kullanan sürücülerin herhangi bir nedenle ödemediği ya da zaman aşımından kaynaklanan otopark ücretleri büyük sorun oluşturuyor. Borçlar plakaya yansıdığından sıfır ve ikinci el araçlarda otopark borcuyla karşılaşmamak için vatandaşların aldıkları aracın plakasını sorgulatmaları gerekiyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!