Çocuğunuzun ikizi 5 yıl sonra doğabilir

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzun ikizi 5 yıl sonra doğabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 13:47

Yapılan araştırma sonuçlarına göre IVF (tüp bebek) bebeklerine oranla dondurulmuş embriyo bebekler ortalama 253 gr. daha ağır ve yarım hafta daha geç doğuyor.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökhan Çıragil, "Tüp bebek tedavisinde embriyo dondurma işlemi keyfe kalmış bir yöntem değildir" diyor.

IVF başka bir deyişle tüp bebek tedavisinde 20 yılı aşkın süredir uygulanan embriyo dondurma ve çözme işlemindeki gelişen teknikler; daha yüksek oranda gebelikler şansını da beraberinde getiriyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar dondurulmuş embriyo bebeklerinin IVF bebeklerine oranla ortalama 253 gr daha ağır ve yarım hafta daha geç doğduğunu ortaya koyuyor. ANKADA Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökhan ÇIRAGİL konu hakkında şu açıklamalarda bulunuyor: “IVF bebekleri normale oranla maalesef daha erken doğar ve doğal olarak daha düşük ağırlıkta dünyaya gelir. Oysa dondurulmuş embriyo bebekleri daha ağır ve daha uzun süreli gebelik sonrası dünyaya gelir. Bu da onlar için şans ve beraberinde sağlık demektir.”

Haberin Devamı

Çocuğunuzun ikizi 5 yıl sonra doğabilir

HEM EKONOMİK HEM DE PSİKOLOJİK AVANTAJ

Embriyoların dondurulması tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riskini de en aza indiren bir yöntem... IVF tedavisinde 35 yaşına kadar bir daha sonraki yaşlar içinse 2 embriyonun transfer edilebildiğini belirten Op. Dr. Gökhan ÇIRAGİL elde edilen diğer embriyoların ne olduğunu ve nasıl değerlendirildiğini ise şöyle açıklıyor: “Kullanılmayan embriyolar özel saklama kaplarının içinde -296 veya -320 derece sıvı nitrojen tankları içinde kişiye özel bölgelerde saklanır. Bu da bize ve çiftlere aynı batında elde edilen embriyolardan değişik dönemlerde çocuk sahibi olma şansı oluşturur. Fazla embriyoların dondurulması hastaya hem ekonomik hem de psikolojik avantaj sağlar. Çünkü dondurulan embriyolar transfer edileceği zaman hasta tedaviye gereksinim duymaz. Embriyo dondurma işlemi tüp bebek uygulamalarında başarı şansını arttıran bir işlemdir. Bu işlemler mutlaka teknolojik alt yapısı gelişmiş, güvenilir kurum ve uzman ekiple yapılmalıdır. Rutin tüp bebek ve mikroenjeksiyon uygulamalarında embriyo dondurma ile gebelik oranları %40-45 arasında değişmektedir. Çiftlerden izin belgesi alınarak dondurulan embriyolar ülkemizde 5 yıl boyunca saklanabilmektedir.”

Haberin Devamı

NE ZAMAN BAŞVURULMASI GEREKİYOR

Tüp bebek tedavisinde embriyo dondurma işleminin keyfe kalmış bir yöntem olmadığının altını çizen Op. Dr. ÇIRAGİL, ‘doktor gerek gördüğü takdirde bu işlem uygulanır’ diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Kişiden kişiye değişmekle birlikte bu yöntem; yumurtaların korunmasını sağlamak, başarılı ve kaliteli gebelik oranına sahip olmak için uygulanır. Ayrıca embriyo gelişimi yavaş olan anne adaylarında dondurma işlemi yöntemiyle embriyonun gelişme günü yakalanabilir. İlaçlarla yumurtalıkların uyarılması esnasında OHSS (aşırı uyarılma sendromu) riski olan kadınlarda da embriyolar, anne adayını riske sokmamak için sonra kullanılmak üzere dondurulabilir.”

Haberin Devamı

5 YIL SONRA GELİP DONDURDUĞU YUMURTALARINDAN GEBE KALAN HASTALARIMIZ VAR

Anne adaylarının embriyo dondurma kelimesinden ürktüğünü belirten Op. Dr. ÇIRAGİL: “Aslında dondurulmuş embriyo ile yeni embriyo arasında hiçbir fark yoktur. Burada önemli olan aşama dondurma ve çözülme işlemidir. Embriyo her aşamada dondurulabilir. Asıl olan burada zamanı donduruyoruz… Günümüzde slow (yavaş) dondurma yöntemi yerini çok daha başarılı vitrifikasyon (hızlı) dondurma yöntemine bıraktı. Dondurulan embriyolar istendiğinde tersine uygulanan işlemlerle çözülüp ana rahmine transfer edilir. Sıvı nitrojen içerisinde tüm kimyasal reaksiyonlar ve hücresel aktiviteler durmaktadır. Bu durum bir tür hücre uyku halidir. Yapılan deneysel çalışmalarda embriyoların sıvı nitrojen içerisinde uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabileceği gösterilmiştir. İşlem tekrar küçük küçük kümeler halinde de gerçekleştirilebilir, dışarıda gelişmesi sağlanıp tekrardan dondurabilir de. Dondurma işlemi sonrasında çözülen yumurtalardan tekrar gebe kalmak mümkün. 5 yıl sonra gelip dondurduğu yumurtalardan gebe kalan hastalarımız var. Yani, çocuğun ikizi beş yıl sonra da doğabilir!” diyor.

Haberin Devamı

Hangi durumlarda embriyo dondurma yapılır?

1- Transfer işleminden sonra geriye kalan kaliteli embriyolar imha edilmek yerine dondurulup tekrar transfer edilmek için saklanabilir.
2- İlaçlarla yumurtalıkların uyarılması esnasında OHSS (aşırı uyarılma sendromu) riski olan kadınlarda tüm embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir.
3- Rahim içini saran endometrium dokusunun yeteri kadar gelişemediği durumlarda.
4- Rahim içi cerrahi operasyon gereken durumlarda.
5- Kemoterapi veya radyoterapi gerektiren kanser tedavilerinden önce embriyolar dondurulabilir.

SAKLAMA SÜRESİ 5 YIL

Yapılan bilimsel çalışmalar dondurulmuş embriyoların çok uzun süre sonra çözüldüğünde bile sağlıklı gebelik şansı verdiğini göstermiştir. Ancak ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliği gereğince dondurulmuş embriyolar 5 yıl boyunca sıvı nitrojen içerisinde saklanabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!