CHP'li Gürsel Tekin'den Arınç'a: İki yüzlü siyasetten vazgeçin

Güncelleme Tarihi:

CHPli Gürsel Tekinden Arınça: İki yüzlü siyasetten vazgeçin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 12:25

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın dün Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı seçim barajı konusundaki "Bu barajı biz getirmedik" sözlerine CHP'den sert tepki geldi. Arınç'ın ve onun mensubu olduğu siyasi hareketin 1990'lı yıllarda seçim barajının kaldırılması yolundaki açıklamalarını hatırlatan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "İki yüzlü siyasetten vazgeçin" dedi.

Haberin Devamı

Tekin, Hürriyet'e yaptığı açıklamada Bülent Arınç'ın yaklaşık 15 gün önceki basın toplantısında da, "Herşeyi değiştirmeye geldik, yeni Türkiye'yi kuracağız" mesajı verdiğini hatırlatarak, "Demokrasi diyorsunuz, hukuk diyorsunuz, işinize gelen hukuku savunuyorsunuz" ifadesini kullandı.

Tekin şöyle konuştu;
"Sayın Arınç'ın iki yüzlü siyaset anlayışından vazgeçmesi lazım. 1990'lı yıllarda yüzde 10 barajın insafsızca birşey olduğunu söyleyen sayın Arınç ve mensubu olduğu hareket, şimdi o barajın istikrar için gerekli olduğunu söylüyor. Peki Sayın Arınç, 1990'lı yılarda istikrar bozulsun diye mi barajın kaldırılmasını savundunuz?"

ARINÇ NE DEMİŞTİ?

Anayasa Mahkemesi'ne yapılan yüzde 10 seçim barajının "hak ihlali olduğuna" ilişkin bireysel başvuruları değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında bu konuda şöyle konuşmuştu;
"Biz barajları hiç dert etmeyen bir siyasi iktidarız. 13 yılda 9 imtihandan geçtik hepsinde birinci olduk. Bu barajı biz getirmedik. Henüz 15 aylık bir partiydik önümüzde yüzde 10 barajı vardı. 4 milletvekili ve daha çok çıkaran illerde yüzde 10’u aştığınız zaman bir de yüzde 25’i aşmanız lazımdı. Biz şikayet etmedik, biz iktidar olmak için kurulduk dedik. millet isterse iktidar yapabilir, isterse barajın altında koyabilir.
Fakat anayasamızın önemli bir maddesi var, yönetimde istikrar. Bu sihirli cümleyi bağdaştıracak bir seçim sistemi elbette bulunabilir. Ama geçmişte yönetimde istikrardan uzak kalmış olan Türkiye’nin neler kaybettiğini bilmek lazım. Bunu sadece AYM üyelerinin değil hepimizin bilmesi gerekir. Bu konuyla ilgili olarak AYM’ye başvurular yapıldı 90’larda. Sonra 2004-2005’lerde AİHM’e gidildi. Bir karar verildi bu barajın bütün partiler için geçerli olduğu ve aykırı olmadığı konusunda kararlar verildi. Biz bir yıl önce bütün muhalefet partilere bir teklifte bulunduk. Bu baraj kalmalı mı, kalkmalı mı? Dar bölge mi daraltılmış bölge mi? Hiçbirisinden incir çekirdeğini dolduracak bir şey gelmedi. Onları beklemekten sıkıldık, onlarda baraj kalsa daha iyi olacak dediler. Bugünkü sistemin devam etmesi konusunda muhalefetin de bir şey söylememesine bakarak biz karar verdik.
Şimdi AYM önündeki konuları tartışacaktır, bu kriz anlamına da gelmez. Mahkeme ne karar verirse versin bunun gerekleri yerine getirilir. Hiçbirimiz endişe içerisinde değiliz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!