İlaçta büyük operasyon

Güncelleme Tarihi:

İlaçta büyük operasyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 01:04

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, Türkiye için üretilen ilaçların, temsilci firmalar tarafından yabancı ülkelere daha pahalıya ihraç edildiğini, bunun da iç piyasada ilaç sıkıntısına neden olduğunu açıkladı. Bakanlık, yayımladığı genelge ile bu duruma bir son verilmesini istedi.

Haberin Devamı

İlaç fiyatlarında referans ülke olarak Yunanistan’ı baz alan Türkiye’nin başı dertten kurtulmuyor. Fiyatlar düşük olduğu için Türkiye’ye ilaç satmak istemeyen firmalar ve bazı ilaç temsilcileri, şimdi de Türkiye için üretilen ilaçları daha pahalıya yurt dışına satmaya başladı. İç piyasada ilaç sıkıntısı yaşanmasına neden olan bu durum Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, konuyla ilgili bir çalışma yaptırarak, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD),­ Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD),­ Gelişimci İlaç Firmaları Derneği (GİFD) ve­ Türk Eczacıları Birliği’ne (TEB) bir genelge gönderdi.

695 KALEM İLAÇ İNCELENDİ

Çalışmada 2013 yılı başından Eylül 2014’e kadar olan depolar üzerinden ihracat verisi olarak işlenen İlaç takip Sistemi (ITS) kayıtları incelendi. İlaçların barkod bilgileri üzerinden fiyat listesi ile imal/ithal durumu depocu satış fiyatı ve piyasa satış fiyatı verileri eşleştirildi. Bulgular ithal olduğu halde ihraç edilen ITS kayıtlarına göre aynı etkin maddeyi içeren farklı dozaj ve uygulama formlarını da içeren şekilde 695 kalem ilaç bulunuyor. İncelenen yaklaşık 20 aylık süreçte 695 kalem ilacın depocu satış fiyatı üzerinden piyasa değeri 118 milyon 41 bin lira. Kerman yayınladığı genelgede ise şu ayrıntılara yer verdi:

İlaçta büyük operasyon
KANSER HASTALARINI KANDIRIYORLAR

Haberin Devamı

İLAÇ SIKINTISI VAR TEDBİR ALINACAK

“Kurumumuz, imal ve ithal ilaçların ruhsatlandırma işlemlerini yürütmek, hayati önemi haiz ve piyasada boşluğu doldurulamayan beşeri tıbbi ürünlerin piyasada bulunabilirliğini sağlamak maksadıyla her türlü tedbiri almakla görevli ve yetkilidir. Devlet olarak ilaç fiyatlarına doğrudan ya da dolaylı olarak müdahale edilmekte, dolayısıyla ilaç sektöründe fiyat serbest piyasa koşullarında oluşmamaktadır. Böylece, ilaç sektörünün ülkeden ülkeye fiyat farklılıklarının yoğun olarak bulunduğu bir sektör olduğu göz önüne alındığında, ülkeden ülkeye değişen fiyat farklılığının bu ülkeler arasında ithalat yapmayı karlı hale getireceği ve bu konunun ilaç sektörü açısından önem arz ettiği de aşikardır. Hal böyle iken, ülkemiz için üretilen ve ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünlerin piyasaya arzından sonra başka ülkelere ihracı, ürünün piyasada bulunabilirliğine engel olmakta, dolayısıyla hastalarımıza yeterli sayıda ilaç temininde büyük sıkıntılar yaşatmakta ve kamu sağlığını ciddi anlamda tehlikeye sokmaktadır. Bu itibarla, ülkemiz ihtiyacına istinaden ithalatına izin verilen beşeri tıbbi ürünlerin piyasada bulunabilirliğini sağlamak maksadıyla, kamu sağlığı ve hizmet gerekleri gözetilerek, söz konusu ithal ürünlerin ülke dışına çıkarılmak suretiyle başka ülke piyasalarına yönlendirilmesi uygun bulunmadığından, sistem üzerinden engellemeler dahil olmak üzere her türlü tedbir alınacaktır.

Haberin Devamı

İLAÇ BİR VAR BİR YOK

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Türkiye’de sabit kur bulunduğunu ve ilacın ucuz olduğunu belirterek, “Bu ucuz ilacı bazı kişiler yurt dışına göndermek istiyorlar. Oysa Türkiye’de insanının ihtiyacı olan ilaçlar bunlar. Bir bakıyoruz depolara ilaç geliyor, fakat nasıl oluyorsa bir anda deporlada ilaca ulaşamıyoruz. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Türkiye ilaç ihraç eden bir ülke. Yerli ilaçlarımız da yurt dışına satıyoruz. Yahpılacak düzenleme buna da engel olmamalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!