Obama'dan ülkede güven inşa etme girişimi

Güncelleme Tarihi:

Obamadan ülkede güven inşa etme girişimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 13:05

ABD Başkanı Barack Obama, Ferguson'daki olayların ardından, ülkede güvenlik güçleriyle toplumun bazı kesimleri arasındaki güvensizliği giderecek adımlar atmak için görev gücü oluşturmaya ve polisin askerileşmesinin önüne geçmek için başkanlık emri imzalamaya karar verdi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'da önce kabinesiyle bir araya gelen Obama, eyalet ve yerel güvenlik güçlerine ekipman sağlayan federal programları değerlendirdi.

Ardından Obama, kabinesiyle yerel ve ulusal genç sivil toplum liderlerini Oval Ofis'te dinledi. Daha sonra eyalet ve yerel yetkililer ile toplum liderleri, dini liderler, güvenlik güçleri yetkilileriyle toplantı yapan Obama, ülkedeki toplumlar ile güvenlik güçleri arasında güvenin güçlendirilmesi için yapılabilecekleri konuştu.

Toplantının sonunda basına konuşan Obama, daha önce belirttiği gibi Ferguson'da yaşananların o bölgeyle ve konuyla sınırlı olmadığını, ülkedeki birçok toplum kesimi ile güvenlik güçleri arasında "kaynayan bir güvensizlik" bulunduğunu ve özellikle de siyahi gençler olmak üzere birçok bireyin kanunlar altında kendilerine adil muamele yapılmadığını hissettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Obama, konu hakkında somut çözümler üzerinde konuştukları toplantıya Ferguson'dan da iki genç liderin katıldığını bildirdi.

OBAMA'DAN ÜÇ MADDELİK YENİ ADIM
Toplumda güvenin inşa edilmesinin bir gecede, bir toplantıda mümkün olmayacağını ama bazı somut adımlara karar verdiklerini belirten Obama, bunları şöyle sıraladı:

-Philadelphia Polis Depantmanı Müdürü Chuck Ramsey ve George Mason Üniversitesi'nde Kriminoloji Profesörü Laurie Robinson başkanlığında oluşturulacak 21. Yüzyıl Polisliği Görev Gücü, güvenlik güçleri, toplum liderleri gibi kesimlerle görüşerek, 90 gün içinde ABD Başkanına, güvenlik güçleri ve toplumun nasıl birlikte en iyi şekilde çalışabileceği, sorumluluk, şeffaflık ve güvenin inşası konusunda neler yapılabileceği hakkında somut önerilerde bulunacak. Adalet Bakanı Eric Holder da görev gücüyle paralel şekilde ülke genelinde konuyla ilgili toplantılar düzenleyecek.

-Ferguson'da ağustos ayındaki gösterilere müdahale ederken polisin askeri ekipmanlar kullanmasıyla bağlantılı olarak polisin gereksiz yere askerileştirilip askerileştirilmediğiyle ilgili eleştiriler bağlamında Obama, polise ekipman sağlayan programların, şeffaf olduğundan ve ülkede askerileştirilmiş bir polis kültürü yaratılmadığından emin olunmasını içerecek bir başkanlık emri imzalayacak.

Haberin Devamı

-Obama, vücuda monte edilen 50 bin ek kameranın da güvenlik güçlerine verilmesi de dahil, yerel güvenlik güçlerinin eğitilmesini ve fonlanmasını sağlayacak yeni bir Toplum Polisliği Girişimi önerisi getirecek."

Obama, görev gücünün çalışmasının sonu gelmeyen öneriler ve tozlu raflara kaldırılan raporlar şeklinde olmayacağını, somut adımları bir an önce atmak istediğini dile getirerek, "Bu sefer farklı olacak. Çünkü, bu sefer ABD Başkanı bunun farklı olması için konuyla yakından ilgilenecek" dedi.

Jürinin, silahsız siyahi genç Michael Brown'u öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığı yönünde karar almasının ardından Ferguson ve ülke genelinde protestolar başlamış, olaylar şiddete dönüşmüştü.

Haberin Devamı

Obama da geçen hafta, Adalet Bakanı Holder'dan toplumda güveni inşa etmeye odaklı bölgesel toplantı serileri oluşturmak için birlikte atılabilecek spesifik adımları belirlemesi talimatını verdiğini belirterek, "Güvenlik güçlerinin adil olduğu ve ülkedeki her bir bireye eşit düzeyde uygulama yapıldığından emin olmak için atabileceğimiz spesifik adımları belirlemeye başlama amaçlı olarak, eyalet ve yerel yetkililer ile güvenlik güçleri, toplum liderleri ve dini liderleri bir araya getireceğiz" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!