16 bayrakla karşıladı

Güncelleme Tarihi:

16 bayrakla karşıladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 01:45

CUMHURBAŞKANLIĞI Muhafız Alayı Tören Kıtası, Papa Francesco’yu karşılama töreninde olduğu gibi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i de, Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 Türk devletini temsil eden bayraklarla karşıladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından karşılanan Putin, milli marşların okunmasının ardından tören kıtasını selamladı.

Haberin Devamı

Putin’i karşılayan kıta, ay yıldızlı bayrak ve Rus bayrağının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Forsu’nda da temsil edilen 16 Türk devletine ait bayrakları da taşıdı. Putin, günübirlik bir ziyaret için dün öğle saatlerinde özel uçağıyla Esenboğa Havalimanı’na geldi. Putin ve beraberindeki heyeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanlığı ile Rusya Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı. Tören kıtasını selamlayan Putin, Şeref Salonu’na girmeden aprona getirilen özel aracına binerek havalimanından ayrıldı. Putin’in başkentteki ilk durağı Anıtkabir oldu. Aslanlı Yol’dan yürüyen Putin, Atatürk’ün mozolesine üzerinde Rusya bayrağının renkleri mavi, beyaz, kırmızı şerit bulunan ve kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Putin, mozoleden ayrılırken, merdivenlerde beraberindeki heyetle fotoğraf çektirdi. Buradan Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Putin, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Rusya, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına derin saygı duyuyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı’nın ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin kurulmasında ortaya koyduğu katkıyı çok değerli buluyoruz. Türk halkına saygılarımla” mesajını yazdı.

AVUÇ İÇİNE YAZDI

Yoğun güvenlik önlemleri altında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelen Putin’i atlı tören kıtası karşıladı ve tören alanına kadar eşlik etti. Putin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girerken, Rusya’da kullandığı O285BE RUS plakalı zırhlı makam aracını kullandı. Putin’in Saray’a girişinde, octocopter havadan canlı yayın yaptı. Milli marşlar okunurken sık sık avuç içine bakan Putin’in, unutmamak için avucuna “Merhaba asker” yazdığı öğrenildi. Rusya ve Türkiye milli marşlarının çalınması ve 21 pare top atışının ardından Putin, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Merhaba asker” diyerek selamladı. Erdoğan ve Putin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı girişinde tokalaşarak poz verdi.

ESAD İÇİN UZLAŞMA ÇIKMADI

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinin ana gündem maddelerinden birini de Suriye oluşturdu. Erdoğan ve Putin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider kaos olmaması konusunda hemfikir olduklarını açıklarken Esad’ın gitmesi konusunda farklı düşündükleri görüldü.
Putin, seçimler sonrası Esad’ın büyük desteği olduğunun görüldüğünü belirterek, “Esad’ın iktidarda kalması konusunda ısrarcı mıyız? Ben bu soruyu Suriye halkına yönlendirmek istiyorum” dedi. Erdoğan ise dünyada darbecilerin yüzde 90-95 gibi yüksek oylarla iktidara geldiklerini belirterek, “Teraziye çıkardığımız zaman demokratik bir ortamda bu seçimlerin yapılmadığını görürüz. Esed rejimini yok farz etmek gerekir. Esed giderse halkın iradesi, milli irade gelir” diye konuştu. Ümit ÇETİN/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!