Asfalt bedeli ‘anayasa’lık oldu

Güncelleme Tarihi:

Asfalt bedeli ‘anayasa’lık oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 01:17

Ankara Hürriyet’in, son dönemlerde Başkentlilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri olan yüksek meblağdaki ‘asfalt katılım bedeli’ konusunda gündem oluşturmasının ardından, Ankara Barosu’na kayıtlı Avukat Sedat Vural anayasa mahkemesine başvurdu.

Haberin Devamı

750 ila 8 bin lira arasında değişen asfalt bedelleri için, “Bu rakamları ödememiz mümkün değil” diyen vatandaşın isyanının haklı olduğunu savunan Vural, bireysel başvuru hakkını kullandığını belirterek, “Ankara’da yaşayan, gayrimenkul sahibi bir yurttaş olarak bu konunun yakından takipçisiyim. Görevlerinin gereğini yerine getirdikleri halde, ‘Asfaltınız hayırlı olsun’ flamaları ile karşılıksız bir iş yapıyormuş algısı yaratan belediyeler, daha sonra tebligatlarla ardından da tapulara şerh koyarak hukuk ihlali yapıyor. Anayasa Mahkemesi malum kararı hızla alacaktır” dedi.

BİZZAT ŞAHİDİYİM

Ankara’da gayrimenkul sahibi bir vatandaş olarak, belediyelerin aldığı asfalt katılım bedellerinin hukuksuzluğuna bizzat şahit olduğunu dile getiren Vural şunları söyledi: “Evrensel Hukuk İlkeleri ile Anayasal Hükümlere açıkça aykırı 2464 sayılı ‘Belediye Gelirleri Yasa’sının, ‘Asfalt katılım payı’nı düzenlediği ve belediyelerin aynı yasanın 86-93 maddelerinden faydalanarak vatandaştan para talep ettiği görülüyor. Kendi sorumluluklarını örtbas eden yorumla tam bir keyfilik içerisinde vatandaş aleyhine uygulamada bulunan belediyecilerin uygulamalarını, bu konularda uzman bir hukukçu olarak şaşkınlık ve üzüntüyle tespit ettim.
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmak, hukuksal ve toplumsal zorunluluk oldu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2, 35 ve 36 ve 40’ıncı maddelerine aykırılık içeren bu uygulamadan bir an önce sonuç çıkmasını bekliyorum. Emlak uzmanlarına göre Başkent’in yüzde 50’sini ilgilendiren bu durumun acil bir şekilde sonuca ulaşması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!