Berlin Güvenlik Konferansı'nda partner ülke Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Berlin Güvenlik Konferansında partner ülke Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2014 12:38

- Avrupa ülkelerinden siyasetçileri, askeri yetkilileri, güvenlik uzmanları ve savunma sanayisi temsilcilerini bir araya getirecek olan Berlin Güvenlik Konferansı'nda bu yıl partner ülke Türkiye olacak.

Haberin Devamı

Konferansı düzenleyen Behörden Spiegel'in genel yayın yönetmeni Uwe Proll, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin artan etkisi, ekonomik gücü, siyasi istikrarı ve askeri gücüyle önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Bu nedenle bu yıl partner ülke olarak Türkiye'yi seçtiklerini vurgulayan Proll, "Türkiye, AB ile NATO'nun sağlam ve güvenilir bir ortağıdır, Ortadoğu'daki dayanak noktasıdır" dedi.

Bu yıl 13'üncüsü gerçekleştirilecek konferansın ana temasını "Avrupa'nın komşuları- kargaşa ve istikrarsızlık" olarak belirlediklerini belirten Proll, bu kapsamda ağırlıklı olarak Suriye, Irak ve Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alınacağını kaydetti.

Proll, "Bu yıl konferansta Avrupa'ya komşu coğrafyada, Suriye ve Irak'ta yaşananları ele alacağız. Buradaki sorunlar hakkında Türkiye'nin görüşlerini öğrenmek bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Bu sorunlara ortak çözümleri ele alacağız" ifadelerini kullandı.

Bir yıl önce konferans hazırlıklarına başladıklarında Ukrayna ve Kırım'daki gelişmelerin tahmin edilemediğini belirten Proll, son gelişmelerin ardından Batı ile Rusya arasındaki ilişkilerin ve yeni "Soğuk Savaş" tartışmalarının konferansta ele alınacağını belirtti.

50 ülkeden 1000 katılımcı

Konferansa yaklaşık 50 ülkeden bin siyasetçi, askeri yetkili ve uzmanın katılacağını kaydeden Proll, "Berlin Güvenlik Konferansı'nda Avrupa ülkelerinden yaklaşık yüz üst düzey yetkili konuşma yapacak. Türkiye'den Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve üst düzey askeri yetkililerin katılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Konferansta Avrupa ülkeleri arasında savunma ve güvenlik konularında işbirliğinin geliştirilmesini, ayrıca savunma sanayii alanında işbirliğinin güçlendirilmesini konuşacaklarını belirten Proll, bu kapsamda Türk savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinin de konferansa katılmasından büyük memnuniyet duyduklarını vurguladı.

"Bu konferans aynı zamanda savunma sanayii şirketleri için de önemli bir işbirliği platformu" diyen Proll, konferans kapsamında gerçekleştirilecek toplantılarda hava savunma sistemleri, yeni nesil askeri nakliye uçakları başta olmak üzere, savunma sanayisinde işbirliği imkanlarının ele alınacağını sözlerine ekledi.

Berlin Güvenlik Konferansı'nın konuşmacıları arasında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da bulunuyor.

Konferansa Türk savuma sanayisinin önde gelen firmaları TAI, Roketsan ve Havelsan'dan temsilciler de katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!