Eski Almanya Başbakanı Schmidt'e Nazi suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Eski Almanya Başbakanı Schmidte Nazi suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2014 09:40

Alman yazar Pamperrien, kitabında, Schimdt hakkında Freiburg Askeri Arşivi'nde yer alan belgelerdeki ifadelere yer verdi.

Haberin Devamı

Almanya'da 1974-1982 yıllarında başbakanlık görevinde bulunan Helmut Schmidt'in, geçmişte Nasyonal Sosyalizm düşünceyi paylaştığını gösteren belgelerin ortaya çıktığı öne sürüldü.

“Der Spiegel” dergisi, Schmidt'in 1945 yılına kadarki hayatını araştıran ve bunu 8 Aralık'ta çıkacak olan “Helmut Schmidt und der Scheisskrieg” (Helmut Schmidt ve lanet olası savaş) adlı çalışmada kitaplaştıran Sabine Pamperrien'in ortaya çıkardığı belgelerdeki alıntılara yer verdi.

DEDESİ YAHUDİ
Pamperrien'in, Freiburg kentinde bulunan Alman Askeri Arşiv'de, Schmidt'in askerlik dönemine ait dosyaları incelediği belirtilen haberde, Pamperrien'in Schimdt hakkında şimdiye kadar bilinmeyen üç değerlendirmeye kitapta yer verdiği belirtildi.

Alman Hava Kuvvetleri'nde üsteğmen olarak görev yapan Schmidt hakkında Freiburg'da bulunan askeri arşivde, Schmidt'in amiri tarafından kaleme alınan ve 1 Şubat 1942 tarihini taşıyan belgede, Schmidt'in “Nasyonal Sosyalizm düşüncesine sahip olduğu ve bu düşünceyi başkalarına aktarmayı iyi bildiği” ifadesinin yer aldığına dikkat çekildi.

Arşivdeki 30 Eylül 1943 tarihli başka bir belgede ise Schimdt'in “sorunsuz Nasyonal Sosyalizm tutumuna sahip olduğu” belirtilirken, Schmidt hakkında hazırlanan 18 Eylül 1944 tarihli belgede de “kusursuz Nasyonal Sosyalizm tutumuna sahip olduğu” yönünde değerlendirme yapıldığı kaydedildi.

Derginin haberinde, dedesi Yahudi olan Schmidt'in “Nazi taraftarı mı olduğu” veya “Nasyonal Sosyalizm İşçi Partisi (NSDAP) üyesi Kurt Georg Kiesinger'den sonra bir başbakan daha mı Nazi geçmişine sahip olduğu” şeklinde sorular soruldu. Haberde, Pamperrien'in bunu ifade etmek istediği ve kitabında Schmidt'in düşüncesinin bir süre Nazi ideolojisiyle kirlendiğini yazdığı kaydedildi.

BİRÇOK KİŞİNİN DOSYASINDA VAR
Pamperrien'in sadece belgeleri ortaya çıkarmadığı, aynı zamanda Schmidt'in yazdığı kitapları ve söylediklerini analiz ettiği belirtilen haberde, yazarın burada da birbiriyle çelişen konuları ve hataları bulduğu ifade edildi.

Schmidt'in ise Freiburg'daki askeri arşivden belgelerin kopyasını aldığı ancak içeriği konusunda yorum yapmadığı belirtildi.

Rolf Dieter Müller, Wolfgang Wette veya Manfred Messerschmidt gibi askeri tarihçilerin, “Nasyonal Sosyalizm düşüncesine sahip olduğu” gibi ifadelerin birçok kişinin dosyasında yer aldığını ve askerin gerçek düşüncesi konusunda bir değerlendirme olmadığını ifade ettikleri kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!