Tacize uğramaktan çok korkuyorum

Kalabalık caddelerde yürürken ya da otobüsteyken hep tedirgin oluyorum, taciz edilmekten korkuyorum. Tacizle alakalı yeni yasaların çıktığını duydum ama bununla alakalı tam anlamıyla bilgi sahibi değilim.

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, birkaç zamandır kafamı kurcalayan bir sorundan bahsedeceğim sana. Ben 18 yaşında bir genç kızım; genelde kalabalık caddelerde yürürken ya da otobüsteyken hep tedirgin oluyorum, taciz edilmekten korkuyorum. Tacizle alakalı yeni yasaların çıktığını duydum ama bununla alakalı tam anlamıyla bilgi sahibi değilim.
Siz köşenizde bu yeni yasaları anlatırsanız sevinirim. Hem ben hem de benim gibi kafasında soru işareti olan bir çok genç kız okumuş olur. Ayrıca size iki sorum olacak; herhangi bir caddede yürürken tacize uğrarsak ve taciz eden oradan hızla uzaklaşırsa biz onu nasıl şikâyet edebiliriz? Şayet kişiyi bulur da şikayet edersek karakolda gerçekten bizimle ilgilenirler mi yoksa adamı dinleyip serbest mi bırakırlar?
Rumuz: Ayşe

Haberin Devamı

Sevgili kızım, ne yazık ki ne kadına şiddet konusunda, ne de taciz konusunda kesinleştirilmiş bir karar yok şu ana kadar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam bu konularda çalışmalar yapıldığını belirtiyor. Ama hali hazırda bir gelişme olmadığını görüyorum.
Bu konuya ilişkin bilgisine başvurduğum Av. Mustafa İnanç “Henüz tacizle ilgili özel bir kanun yok. Olaylar Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendiriliyor. Okurunuzun dediği gibi yolda tacize uğrayan insan tacizciyi yakalatıp karakola götürebilirse, faili tanıma ile savcılığa müracaat edip şikâyetçi olabilir. Fail yakalansa bile (böyle bir olayda) alacağı ceza da çok hafif olacaktır. Hakaret varsa, şahit de varsa bu yönde dava açılabilir.
Yoksa yolda bir hanımı taciz etti diye, hiç kimseye hapis cezası vermezler” şeklinde bir açıklama getirdi.
Bu nedenle de erkekler ne yazık ki, rahatlıkla sözlü ya da fiziksel tacizde bulunmaktan çekinmiyorlar. Bu konuda da yeni caydırıcı yasalar hazırlanması bekleniyor.
Son olarak da bakan Ayşenur İslam’ın Cumhurbaşkanı’nın olay yaratan “kadınla erkek asla eşit değildir” sözünü, konuşması sırasında destekleyerek “Kadınla erkek, yaradılışları itibarıyla farklıdır; biyolojik, fiziki bazen de ruhi olarak farklıdır. Dolayısıyla pek çok cins arasında mutlak bir eşitlik olmayacağı gibi kadınla erkek arasında da ’mutlak’ bir eşitlik yoktur” ifadelerini kullandığı görüldü. Bunlar kendi düşünceleridir, saygı duyarız. Ancak bakanımızdan, Adalet Bakanlığı ile işbirliği yaparak, bana göre sadece fiziksel özellikleri açısından eşit olmadığı erkekler tarafından taciz edilen, şiddet gören ya da öldürülen kadınlarla ilgili ağırlaştırılmış cezalar konusunda müjde beklediğimizi hatırlatmak isterim.

Yazarın Tüm Yazıları