Ziyarete namaz ayarı

Güncelleme Tarihi:

Ziyarete namaz ayarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2014 01:08

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, İstanbul programına namaz ayarı yaptı.

Haberin Devamı

Papa, önce Ayasofya Müzesi’ne gidecekken, Sultanahmet Camisi ziyaretinin öğle namazına denk gelmesi nedeniyle programını değiştirdi. Sultanahmet ziyaretini öne alan Papa, camide dua etti ve namaza 15 dakika kala Ayasofya Müzesi’ne geçti. 30 ülkeden gazetecinin Hilton Oteli’ndeki basın merkezinden dünyaya aktardığı Papa’nın İstanbul gezisi şöyle gelişti:

Ziyarete namaz ayarı

TRAFİK DURDURULDU

Papa Francesco, Atatürk Havalimanı’ndan Sahil Yolu’nu kullanarak Sultanahmet Camisi’ne hareket etti. Konvoyun geçişi sırasında trafik tamamen durduruldu, polis helikopteri de tepeden takibini sürdürdü. Sultanahmet Camisi ile Ayasofya Müzesi’ni içine alan kısım da güvenlik çemberine alındı. Bu bölüme görevliler ile akredite olmuş basın mensupları dışında hiç kimse alınmadı. Polis helikopterleri, Sultanahmet Meydanı’nda da havadan kontrollerini sürdürdü.

Dünya Papa'nın ziyaretini böyle izledi

AYETLERİ ANLATTI

Haberin Devamı

Papa Francesco’yu, Sultanahmet Camisi’nde İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, cami imamları Hasan Kara ve İshak Kızılarslan karşıladı. Yaran, Papa Francesco’ya avluda cami mimarisi, cami içinde de İslam dini ile ilgili bilgi verdi. Caminin tarihini anlatan Yaran, cami içerisinde yazan bazı ayetlerin meallerini de okudu. Papa, camiye girmeden önce bir sandalyeye oturarak ayakkabılarını çıkardı. Camideki çinilerden de bahseden Yaran, “Bu çiniler İznik ve Kütahya’da üretilip zamanında oradan getirilmiş. Bu camide 21 binden fazla çini var. 50’den fazla kompozisyon var. Sütunlarda, başka yerlerde Kuran’dan ayetler var. En tepedeki ayet tam ortada, ‘semaları, gökleri ve yeri Allah tutuyor’ yani bir nevi kubbede gök gibi buranın seması. Oraya bu ayeti yazmışlar. Diğer ayette de ‘Allah göklerin ve yerin nurudur, ışığıdır’ şeklindedir” diye konuştu.

Ziyarete namaz ayarı

ŞİİRSEL BİR PARÇA

Haberin Devamı

Papa Francesco’ya caminin mihrabı konusunda da bilgi veren Yaran, mihrabın üzerinde de Kuran’dan ayetler olduğunu, bazı bölümlerde Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın anlatıldığını söyledi. Yaran, minberin bir ibadet mekânı olduğunu belirterek haftada bir gün cuma günleri kullanıldığını söyledi. Minberle ilgili olarak da Papa Francesco’yu bilgilendiren Yaran, Nahl Suresi’nin 90’ıncı ayetinin mealini okudu ve bu ayetin her cuma namazından sonra cemaate okunduğunu belirtti. Papa Francesco da bunun üzerine, ayette geçen cümleyi çok beğendiğini belirterek, “Bu çok güzel, şiirsel bir parça. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum” dedi.

CAMİDE DUA ETTİ

Haberin Devamı

Daha sonra Papa Francesco, İstanbul Müftüsü Yaran’a dua etmek istediğini söyledi. Yaran, bu sırada görüntü almaya çalışan gazetecileri, “Dua edenin önünde durulmaz” diyerek uyardı. Yaran ve Papa mihraba karşı dua ettiler. Dua süresince Papa’nın ellerinin bağlı olduğu görüldü. Yaran, duanın ardından “Allah kabul etsin” dedi. Yaran, ziyaret anısına Papa Francesco’ya lale motifli çini hediye ederken, Francesco da Yaran ve diğer yetkililere üzerinde resminin bulunduğu özel bastırılmış gümüş madalya verdi. Hediyenin, Francesco’nun 2’nci yıl resmi madalyası olduğu öğrenildi. Hediye çini için “Son derece güzel bir parça” diyen Papa’nın Sultanahmet Camii ziyareti 25 dakika sürdü. Yaran, camiden çıkanlara bir mesaj olan hadisin meali, “Çalışıp kazanan Allah’ın sevgili kuludur” cümlesini söyledi. Papa Francesco ve beraberindeki heyet, ardından araçlarıyla Ayasofya Müzesi’ne geçti. Saat 11.45’te başlayan ve öğle ezanı okunurken gerçekleşen Ayasofya Müzesi ziyareti 25 dakika sürdü.

Ziyarete namaz ayarı
Sultanahmet Camii’nden dua



Haberin Devamı

CEBİNDEN ÖDEMİŞTİ

Ziyarete namaz ayarı

Papa Françesko, Mart 2013'teki papalık seçimleri boyunca kaldığı Roma'daki otel odasının parasını kendi cebinden ödeyerek, otel çalışanlarını şaşırtmıştı.

SOKAKLAR KAPATILDI

Sabah erken saatlerden itibaren Vatikan Temsilciliği’nin bulunduğu Harbiye, Papa Roncalli Sokak’ta hazırlıklar başladı. Temsilciliğin bulunduğu sokaklar bariyerlerle kapatıldı. Temsilcilik görevlisi, polislere içeriye hiç kimsenin aranmadan alınmaması talimatını verdi. Papa’yı görmek isteyen sınırlı sayıdaki davetliler, elindeki davetiyelerle arama noktasında beklemeye başladılar. İlerleyen saatlerde tek tek aranarak içeri alındılar. Arkasında Osmanlı tuğrası bulunan beyaz renkli bir minibüsle Papa’nın eşyaları getirildi. Saat 12.30’da Papa Francesco, Vatikan Temsilciliği’ne giriş yaptı. Akredite olan basın mensuplarının bariyerlerin dışından görüntü alınmasına izin verildi. Aracından indikten sonra kendisine sevgi gösterilerinde bulunan bekleyenlere el sallayarak karşılık verdi. Papa’yı gördüğü için sevinçten ağlayanlar da oldu. Mustafa KÜÇÜK Ayşegül USTA / İSTANBUL

Haberin Devamı

Ziyarete namaz ayarı

Ayin yönetti

PAPA Francesco, Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’ndeki ayini yönetti. Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Süryani Katolik Cemaati Lideri Yusuf Sağ, Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan da ayine katıldı.

SUNAĞI ÖPTÜ

Ziyarete namaz ayarı


Papa, Saint Esprit Kilisesi'nde yönettiği ayin sırasında sunağı öptü. O anlar DHA İtalya Muhabiri Esma Çakır tarafından görüntülendi.

SARIGÜL GÜVERCİNİ

Papa’yı kilise bahçesinde karşılayanlar arasında Şişli Belediyesi Başkan vekili Emir Sarıgül de vardı. Sarıgül, Papa Francesco ile barış güvercini uçurdu. 2006 yılında Türkiye’ye gelen Papa 16’ncı Benedict’i ise Saint Esprit Katedrali’nde dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül karşılamıştı. Papa salonda girdiğinde ise Fransızca “Yaşasın Papa” tezahüratı yapıldı. Papa’nın Tanrı inancının önemi ve birlik beraberliğe vurgu yaptığı ayin sırasında zaman zaman Türkçe dua da edildi.

Ziyarete namaz ayarı
Diyanet İşleri Başkanı'nın Papa'ya hediyesi

Makam farkı

PAPA Francesco, Atatürk Havalimanı’nda İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından karşılandı. Devlet Konukevi’nde bir süre Vali Şahin ile görüşen Papa, Türkiye’de gördüğü misafirperverlik için teşekkür etti, hediyeler verdi. Ardından Papa, mütevazı Renault Clio marka otomobil ile Sultanahmet’e hareket ederken, Papa Francesco’nun konvoyu hareket edene kadar bekleyen Fener Rum Patriği Bartholomeos da Mercedes otomobili ile patrikhaneye doğru yola çıktı.

Papa grubu

PAPA Francesco’nun Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi’ni ziyareti büyük ilgi gördü. Ellerinde Türk ve Vatikan bayrakları olan yüzlerce kişi Papa’yı görebilmek için polis barikatının arkasında beklerken bir grup da müzenin önünde gitar çaldı, şarkı söyledi. Geziye katılan rahibeler bile güvenlik kontrolünden sonra alana alındı.

ANKARA'DA PASSAT
Papa için iki makam aracı bekletildi. Birisi zırhlı Mercedes, diğeri ise Volkwagen Passat modeliydi. Türkiye’ye gelmeden önce makam aracı olarak Fiat Albea modelini tercih ettiği söylenen Papa’ya, güvenlik nedeniyle bu model bir aracın tahsis edilemeyeceği ancak daha mütevazı bir araç verileceği bildirilmişti.

Ziyarete namaz ayarı

Papa ise Esenboğa Havaalanı’nda zırhlı Mercedes yerine yine zırhlı olan Volkswagen Passat tipi makam aracına binmeyi tercih etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!