Emekliler! Promosyon şokuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Emekliler Promosyon şokuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2014 16:55

10 milyon 330 bin emekliye her ay maaş olarak ödenen 10 milyar lira özel bankaların iştahını kabartıyor. Bunun için özel bankaların emeklilere çeyrek altından kefilsiz, dosya masrafsız krediye, alışverişlerde kullanılacak ekstra para puanlardan maaşı eve götürmeye kadar uzayan cazip vaadler sunuyor. Ancak emeklilerin bu promosyon şansı sözleşmelerin dikkatlice okunmaması yüzünden hüsranla sonuçlanabiliyor. Buna da ya imzalatılan taahhütnamelerin arasına sıkıştırılmış bazı maddeler ya da eksik evrak gibi ileri sürülen sudan sebepler yol açıyor.

Haberin Devamı

Bunun sonucunda sözleşme imzalanmadan önce emeklilere nakit olarak vaad edilen promosyon, sözleşmeye eklenen maddelerle alışverişte kullanılacak para puanlara dönüşebildiği gibi eksik evrak gerekçesiyle buharlaşabiliyor da. Ayrıca, maaşı taşıma şartına karşılık emeklilere 400 liraya kadar vaadedilen bir banka promosyonunun yarısı, sözleşme imzalandıktan sonra bir anda kesintiye uğrayarak, yarı yarıya düşebiliyor. Yarıya inen promosyon da 6 ayda bir 50 liralık dilimlere bölünebiliyor. Her yıl yenilenecek diye lanse edilen taahhüdde bulunma süresi, sözleşmelerde 3 yıla çıkabiliyor.

YILDA 120 MİLYAR LİRA
SGK verilerine göre, Türkiye’de bulunan 10 milyon 330 bin emeklinin 5 milyon 612 bini SSK’dan, 2 milyon 256 bini Bağ-Kur’dan, 1 milyon 881’i Emekli Sandığı’ndan, 581 bini de yaşlılık ve fakirlik maaşı alan emekliler oluşturuyor. TÜİK’in verilerine göre ise bu emeklilerin yüzde 80’inin her ay maaşı, Ziraat, Halk ve Vakıfbank üzerinden ödeniyor. Geri kalan emeklilerin yüzde 20’si ise maaşlarını özel bankalar ile PTT şubelerinden alıyor.

Haberin Devamı

Bu emeklilere ödenen maaşların toplamı da yılda 120 milyar lirayı buluyor. Böyle olunca da, daha önce sadece kamu bankaları arasında yaşanan rekabet, özel bankalara da sıçramış oluyor. Pastadan aldığı payı artırmak isteyen bankalar arasında, maaşını kendi banka şubelerine taşıyan emeklilere yönelik uygulamaya koydukları promosyon çalışmaları da yaygınlaşıyor. Bazı bankalar, promosyon bedellerini emeklilerin hesaplarına nakit olarak eklerken, bazıları bunu alışverişlerinde kullanmaları için banka kartına puan olarak yüklüyor. Bazıları da maaşı eve teslim edip, işlemlerine EFT, üyelik, hesap işletim ücreti yansıtmazken bazıları da kefilsiz, dosya masrafsız, düşük faizli kredi imkanı sağlıyor.

Bazı bankaların emekliye vaadleri

BAZI bankalar maaşını taşıyan ve üç yıl boyunca tutma sözü veren emeklilere, hoş geldin hediyesi olarak hesaplarına bir çeyrek altın değerinde gram altın yatırıyor. Bazıları da 36 ay boyunca maaşını bankadan almayı taahhüt eden emeklilere 300 TL puan kazanma imkanı sağlıyor. Ayrıca, “Sağlık Hizmeti Üyeliği” de hediye edebiliyor. Bu bankalardan emekli maaşını taşıyan emeklilere maaşlarını almaya devam ettikleri sürece yaptıkları market ve eczane harcamalarında yüzde 5 indirim imkanı tanıyanlar, emeklilere yılda 360 TL’yi bulan indirimli alışveriş yapmalarını sağlamış oluyor. Maaşını taşıyan emeklilerin kredi kartlarına, ilk maaş ödemesini takip eden ay tek seferlik 50 lira para puan yükleme uygulamasında bulunan bankaların yanı sıra emeklilerin maaşlarını evlerine ya da istedikleri herhangi bir adrese teslim eden bankalar da bulunuyor. Bankaların bazıları da maaşını taşıyan emeklilere 200 TL nakit para puanın yanı sıra mobil uygulamasını cep telefonuna indiren emeklilere ek 50 TL, emeklilere özel düzenlediği kredi kartını alanlara da 50 TL olmak üzere toplamda 300 TL para puan hediye ediyor. Tüm bu promosyonların yanı sıra maaşını taşıyan emeklilerden hesap işletim ücreti ve havale masrafı almaya, 36 aya varan vadelerle ve cazip faiz oranlarıyla kredi açan, kredi başvurusunda kefil de aramayan bankalarda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!