Libya otel devleti

Güncelleme Tarihi:

Libya otel devleti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 00:52

Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından bu yana Libya’da istikrar sağlanamıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası toplumun tanıdığı Tobruk’taki ‘seçilmiş’ hükümet, haftabaşındaki Trablus’taki ‘kurtuluş hükümeti’nin elinde bulunan havaalanını bombalayınca Libya’nın bölünmesi yeniden gündeme geldi. Türkiye saldırıyı kınarken iki hükümet de ülkeyi konuşlandıkları otellerden yönetmeye çalışıyor.

LİBYA’da 2011’de otel lobilerinde kurgulanan devrim, otel odalarından çıkamadı. 25 Haziran’da yüzde 18 katılımın olduğu seçimle belirlenen ancak Trablus yerine Tobruk’ta toplanan Temsilciler Meclisi, Dar-üs Selam Otel’de konuşlanmış durumda. Bu otele geçmeden önce karargâh Yunan gemisi Elyros’tu. Anayasayı yazacak kurulu belirlemek için seçilen ama işlevini yerine getiremediği halde görev süresini uzatan ve ‘seçilmiş’ Temsilciler Meclisi’ne yetkiyi devretmeyi reddeden Milli Genel Kongre (MGK) işlerini Trablus’taki Rixos el Nasr Hotel’den yürütüyor. MGK’nin Tobruk’ta hükümete alternatif olarak atadığı Trablus’taki ‘kurtuluş hükümeti’nin karargâhı da Bab el Bahr Otel.
Tobruk hükümetinin Başbakanı Abdullah el Sini de Trablus hükümetinin Başbakanı Ömer el Hasi de otellerden ülkeyi yönetmeye çalışıyor.
BM’nin tanıdığı Sini hükümeti ile birlikte hareket eden güçler, 24-25 Kasım’da Trablus’taki Mitiga Havaalanı’nı bombalayınca Libya’daki anormallik yeniden hatırlandı. Trablus Uluslararası Havaalanı, temmuzda Trablus hükümetinin milis gücü ‘Libya Şafağı’nın galip geldiği çatışmalarda zarar gördüğünden Mitiga askeri üssü sivil uçuşlar için kullanılıyordu.

Aşırılara yarıyor

Libya’daki siyasi kriz derinleşirken Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Kaide’ye fırsat doğuyor. IŞİD’in mevzi kazandığı ülkedeki son durum şöyle:

Ülkenin doğusunda Tobruk, ‘seçilmiş hükümet’in silahlı kanadı işlevi gören emekli General Halife Hafter’e bağlı güçlerin denetiminde. Hafter ‘Onur Operasyonu’ ile Bingazi’deki İslamcılar ve Trablus’taki MGK güçlerine savaş açmış durumda.
Derne, IŞİD’a biat eden İslami Gençlik Meclisi’nin elinde. Kentte daha önce Kaideci ‘Ensar el Şeria’ etkindi.
Beyda, Tobruk hükümetine bağlı güçlerin kontrolünde.
Bingazi, Ensar el Şeria ile İslamcı müttefikleri ‘17 Şubat Şehitleri’, ‘Libya Kalkanı 1’ ve Rafallah el Sahati’nin elinde.
Ecdebiye ve Sirte’te Ensar el Şeria’nın hâkimiyeti var.
Mısrata, Trablus’taki hükümeti destekleyenlerin elinde. Mısrata dindar, ama siyasal İslam düşüncesine uzak.
Trablus, Libya Şafağı’nın kontrolünde. Ordudan bazı birimleri de içinde barındıran Libya Devrimciler Operasyon Odası da Libya Şafağı ile birlikte.
Zintan’ı Hafter’in müttefiki El Ka’ka ve El Savaik tugayları kontrol ediyor. Bu iki milis gücü temmuza kadar Trablus Uluslararası Havaalanı’nı kontrol ediyordu.


Kutuplaşma ideolojik mi?

Haberin Devamı

Libya’da hakimiyeti şöyle değerlendirmek mümkün:

İlk grup: Mücadelelerini ‘İslamcı teröristlere karşı savaş’ etiketiyle sunan Hafter, Temsilciler Meclisi, liberaller, Kaddafi’nin eski adamları ve merkezi hükümetten umudunu kesmiş aşiretler.

2’nci grup: Birinci grubun savaş açtığı ikinci grupta Müslüman Kardeşler, MK’e ideolojik olarak mesafe koyan Mısratalılar, Kaddafi döneminin adamlarına yönelik siyasi tecrit yasasından taviz verilmemesini düşünen ‘devrimciler’ aşireti saf tutuyor. Ne Tobruk’takiler yüzde yüz batıcı ve ne de Trablus’takiler hepten İslamcı.

3’üncü grup: Libya’dan Suriye’ye gidip dönenler. Kendilerine ‘Libya Mücahitleri’ adını veren IŞİD’a bağlı örgüt, Libya’yı Berka, Trablus ve Fizan şeklinde halifeye bağlı üç vilayet olarak ayırdı.

4’üncü grup: Kaide çizgisindeki selefi örgütler ve müttefikleri oluşturuyor.


Ne olmuştu?

Haberin Devamı

Libya’da 15 Şubat 2011’de başlayan isyan sürecinde kurulan Geçici Ulusal Konseyi, yetkiyi 7 Temmuz 2012’deki seçimlerle belirlenen Milli Genel Kongre’ye devretti. Anayasa çalışmalarını yürütmekle görevli MGK, görev süresinin dolduğu Aralık 2013’te görev süresini uzattı. Krizi aşmak için 2 Haziran 2014’te düzenlenen seçimi MGK’nın karşısındaki cephe kazandı. MGK’nin yetkiyi devretmekte direnmesi üzerine yeni meclis Tobruk’ta toplanıp yeni hükümeti kurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!