Petkim planına İEKK'den tepki

Güncelleme Tarihi:

Petkim planına İEKKden tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 01:19

İZMİR Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKK), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2011'de Aliağa Petkim tesislerini özel proje alanı ilan ederek imar planlama ve ruhsat yetkisini belediyeden alan uygulamaya karşı davası süren Büyükşehir Belediyesi'ne destek deklarasyonu yayınlayacak.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yatırımlara engel olmamak için imar planlarına dava açmadıklarını, açtıkları davanın ise ancak olağanüstü hallerde kullanılması gereken uygulamanın olağan hale getirilmek istenmesi Büyükşehir Belediyesi'nin planlama yetkisinin elinden alınması nedeniyle bir hak arama girişimi olduğunu söyledi.

İEKK'ın 27 Kasım Perşembe günü yaptığı toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2011 yılında tartışmalara neden olan özelleştirilen ve Socar-Turcas Grubu'nu satın aldığı Petkim tesisleriyle ilgili imar planlarını, bölgeyi özel proje alanı ilan ederek planlama yetkisini belediyelerden alarak onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamasını gündeme getirdi. Basına kapalı toplantının ardından kulislerden alınan bilgilere göre Kocaoğlu Bakanlık'ın uygulamasının belediyenin yetkilerin elden alınması olduğuna dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi'nin planlama yetkisinin önüne geçerek Bakanlık'ın planlama yapmasının yanısıra Aliağa Belediyesi'nin ruhsat gelirinin de bu şekilde sıfırlandığını belirten Kocaoğlu'nun yatırımlara karşı olmadıkları için yapılan imar planlarını iptali için dava açmadıklarını, özel proje alanı gösterilerek yetkinin alınması uygulamasına yönelik açtıkları davanın hak arama girişimi olarak sürdüğüne dikkat çektiği öğrenildi.

Kocaoğlu'nun Kurul üyelerine davanın sürdüğünü ancak yatırımların da durmasını istemediklerine dikkat çekerek bu konuda görüşlerini açıklamalarını istediği toplantıda iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, akademisyenlerden oluşan kurul üyeleri Bakanlık'ın uygulamasını eleştirdi. Üyeler İl özel İdare mallarının Bakanlık'a bağlı kuruluşlara verildiğine, imar planlama ve ruhsat yetkisinin de benzer uygulamaya tabi tutulmasına tepki gösterilmesi istendi. İzmir'in planlamasının İzmir'de yapılması gerektiğini ve ruhsat gelirlerinin İzmir'dekalması gerektiğini dikkat çekildi. Benzer uygulamaların yapılmaması konusunda bir deklarasyon metni hazırlığı başlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!