CHP, TBMM Başkanlığı'na başvurdu: ''Hakkı Köylü'nün üyeliğini sona erdirin''

Güncelleme Tarihi:

CHP, TBMM Başkanlığına başvurdu: Hakkı Köylünün üyeliğini sona erdirin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 12:11

CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Levent Gök, TBMM Başkanlığı'na başvurarak, Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün üyeliğini sona erdirilmesini istedi.

Haberin Devamı

Başvuruda, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, CHP'nin bildirdiği üye adaylarını 'ihsası reyde bulundukları gerekçesiyle' veto ettiği anımsatılarak, Köylü'nün de aynı şekilde 'ihsası reyde bulunduğu'na dikkat çekildi ve aynı işlemin Köylü hakkında da yapılması gerektiği belirtildi. 4 eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun Başkanı AKP'li Hakkı Köylü'nün mahkemeye başvurarak yayın yasağı kararı aldırması üzerine komisyonun CHP'li üyeleri dün Köylü'den üyelikten çekilmesini istemişti. Köylü çekilmeyince üç grup başkanvekili Çiçek'ten yetkisini kullanmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekillerinin başvuruları şöyle:
"9/8 Esas Numaralı 4 bakan hakkında açılan Meclis Soruşturması Komisyonunun, 4 üyesinin 27.11.2014 (dün) tarihinde Komisyon Başkanının çekilmesi talebiyle Komisyon Başkanlığına yaptıkları başvuruyu içeren dilekçenin bir örneği ekte gönderilmiştir. TBMM İçtüzüğünün 109. maddesi ‘Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre hakimlerin davaya bakmasına veya karara katılmasına engel oluşturacak durumlarda bulunan, Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri, bu komisyona seçilemez.’ hükmünü içermektedir. Sayın Hakkı Köylü anılan dilekçede yazılı gerekçelerde belirtildiği gibi Komisyon Üyeleri için TBMM İçtüzüğünün 109. maddesinde öngörülen koşulları yitirmiştir. Usulde paralellik ilkesi uyarınca Sayın Hakkı Köylü'nün Komisyon üyeliğinin sona erdirilmesi için işlem başlatılmasını arz ve talep ederiz."

Haberin Devamı

Komisyon üyesi CHP milletvekillerinin başvurusu şöyle:
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, Komisyonun bilgisi dışında tek başına yaptığı işlemlerle Komisyonun çalışmasını fiilen engellemektedir. Sayın Köylü, 9 Temmuz 2014 tarihinde Komisyon Başkanlığına seçilmesinin hemen ardından, ilk iş olarak mahkemeden fezlekelere ilişkin dizi pusulalarını istemek yerine, fezlekeleri iade etmiş, Komisyonun çalışmalarının kesintiye uğramasına neden olmuştur. Komisyona çağırılacak uzmanları, Komisyon üyelerine danışmadan atayarak, çalışmalara yön vermek istemiştir. Son olarak, Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olarak Mahkemeye bir başvuruda bulunmuştur. Daha önce hiçbir uygulaması bulunmayan ve yasal dayanağı olmayan bu başvuru yok hükmündedir. TBMM İçtüzüğünün 109. maddesinde “Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre hakimlerin davaya bakmasına veya karara katılmasına engel oluşturacak durumlarda bulunan, Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri, bu komisyona seçilemez.’ hükmü bulunmaktadır. Komisyon çalışmalarını fiilen engelleyerek tarafsızlığını yitirmiş olması ve neticede ihsası rey anlamını taşıyan bir noktaya ulaşan eylemleri nedeniyle İçtüzüğün 109. Maddesinde öngörülen seçilme şartlarını kaybeden Hakkı Köylü'nün Komisyondan çekilmesini arz ve talep ederiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!