Güvenmizi sarsıldı!

Güncelleme Tarihi:

Güvenmizi sarsıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 11:16

Türkiye ekonomisi 2014 yılını ‘yavaş’ geçiriyor. Ama son iki çeyrekten hem hükümet hem de sanayici umutluydu. Ancak ekonominin iki önemli öncü göstergesi tüketici güven endeksi ve reel kesim güven endeksi kasımda dibi görünce tükecinin harcamaktan imtina edeceğini, sanayicinin de daha az üreticeğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

EKONOMİNİN en önemli öncü göstergeleri tüketici güven endeksi ve reel sektör güven endeksi. Bu iki endeks hem tüketicinin hem de üreticinin nabzını tutması bakımından çok önemli. İşte bu iki öncü gösterge tüketicinin ve reel sektörün ekonomiye güveni kasımda dibi gördü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı tüketici güven endeksi kasımda 68.7 ile Ocak 2010’dan beri görülen en düşük seviyeye indi. Merkez Bankası’nın reel sektör temsilcileriyle yaptığı reel sektör güven endeksi de kasımda 102.7 ile Şubat 2014’ten beri görülen en düşük seviyeye geriledi. Tüm bu veriler hem kasımda sanayi üretimini, hem de yılın son çeyreğinde ekonomideki büyümeyi zayıflatacak öngörüler.
Tüketici güveninin bu kadar gerilemesinde ise tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde hem iş bulma ihtimalinin zayıflaması hem de haneye giren gelirin azalacağı öngörüsü etkili oldu. TÜİK anket sonuçlarını değerlendirirken tüketici güven endeksini 100 ile değerlendiriliyor. 100’den düşük olan endeks değeri tüketicinin durumunda kötümser, 100’den büyük olması iyimser durumu ifade ediyor. Reel sektörün ekonomiye güveninin düşmesinin nedeni ise alınan toplam siparişlerin bir hayli gerilemesi, gelecek üç ayda alınacak siparişlerden umutlu olunmaması ve dolayısıyla üretimde beklenen yavaşlama.

Haberin Devamı

EMLAKTA KÖTÜ HABER
Tüketici güven endeksinde iş bulma ihtimalinin azalacağını düşünen tüketicilerin oranı yüzde 3.9 artarken ailenin maddi durumunun kötüleşeceğini düşünenlerin oranı da yüzde 1.7 arttı. En büyük artış ise konuta para yatıramam diyenlerde. Gelecek 12 ay konut satın alma ihtimalim yok diyen tüketicinin oranındaki artış tam yüzde 25.4. Otomotivde de durum aynı. Gelecek 12 ay otomobil almayı düşünmeyen tüketicilerdeki artış yüzde 7.3. Reel kesim güven endeksi ise kasımda ekim ayına göre 4.2 puan azaldı ve 102.7’ye indi. Burada da sorun siparişlerde. Toplam aldığı siparişlerin azaldığını söyleyen reel sektör temsilcilerin oranı yüzde 3.3 artarken, gelecek üç ayda siparişler azalacak diyenlerin oranı yüzde 12.8 arttı. Buna bağlı olarak üretimde azalma bekleyen reel sektör temsilcilerinin sayısındaki artış yüzde 7.

Haberin Devamı


TÜKETİCİ İYİ HİSSETMİYOR

%0.9
Ekonomi kötüye gidecek diyenlerdeki artış

%3.9
Gelecek 12 ayda işsiz sayısı artacak diyenlerdeki yükseliş

%5.2
Tasarruf etme ihtimalim azaldı diyenlerdeki artış

%1.7
Hanemin geliri azalacak diyenlerin sayısındaki artış

%7.3
Otomobil satın alma ihtimalim yok diyenlerdeki artış

%7.7
Tüketim için borç kullanacağım diyenlerdeki artış

%0.9
Enflasyon artacak diyenlerdeki artış

%25.4
Gelecek 12 ayda ev satın alma ihtimalim yok diyenlerde artış


REEL SEKTÖRDE SİPARİŞ DURDU

%3.3
Toplam siparişleri azalanlardaki artış

%7.0
Üretimde azalma bekleyenlerdeki artış

%3.7
Gelecek üç ayda istihdam azalacak diyenlerdeki artış

%12.8
Gelecek üç ayda siparişler azalacak diyenlerde artış

Haberin Devamı

%8.0
Gelecek üç ayda ihracatım azalacak diyenlerde artış

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!