TARİŞ'den ortak ses: Birlik batıyor, bizi de arkasından sürüklüyor

Güncelleme Tarihi:

TARİŞden ortak ses: Birlik batıyor, bizi de arkasından sürüklüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 01:17

TARİŞ Söke 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Olağan Mali genel kurulunda hem kooperatif başkanı İsmail Özer, hem de TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği eski Başkanı Beliğ Azbazdar, "Birlik batıyor, bizi de arkasından sürüklüyor" dedi.

Haberin Devamı

TARİŞ Söke 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Olağan Mali Genel Kurulu, Söke TARİŞ tesislerinde yapıldı. Genel kurul toplantısına, 659 üretici ortaktan 99'ı katıldı. Toplantıya CHP'li Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Anya, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Deniz Günal, MHP Söke İlçe Başkanı Orhan Ateş, TARİŞ yetkilileri, bankaların temsilcileri, davetliler ve üretici ortaklar katıldı.

"BİRLİK BATIYOR, BİZİ DE SÜRÜKLÜYORLAR"
Toplantıda açılış konuşmasını 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer yaptı. Pamuğun üretildiğini ancak üreticinin korunamadığını belirten İsmail Özer, geçen yıl TARİŞ'in alım fiyatlarını kendisinin belirlediğini ve piyasanın en yüksek fiyatını verdiğini söyledi. Özer, tüm uygulama ve uyarılara rağmen TARİŞ'e yüzde 16-18 oranında rutubetli pamuğun geldiğini kaydetti. TARİŞ'ten dönen pamukların bugün borsada olduğunu belirten Kooperatif Başkanı İsmail Özer, "Bu bizim önümüzü kesiyor. Çiğitli pamuk 1.70-2 lira iken, bölgemizde 1.40 ile 1.75 lira arasında işlem görüyor. İcar fiyatları yükseliyor. Geçen sene 250-350 lira olan icar fiyatlarının bu sene 500 liraya kadar tırmandı. Yüksek fiyatlarla tarlaları kimler tutar? Bu nerden kaynaklanıyor? Çok iyi biliyoruz" dedi. Pamuk yoksa çırçır fabrikalarında istihdamın da yok olacağını belirten Özer, "Kooperatif olarak yapmamız gereken tek şey yumruğu bir yere vurarak, Pamuk Birliği'nin basiretsizliğine son vermek. Birlik batıyor, bizi de sürüklemek istiyorlar" dedi.

TARİŞden ortak ses: Birlik batıyor, bizi de arkasından sürüklüyor


"BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLALIM"

TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği eski Başkanı Beliğ Azbazdar da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Birliğin tüm borçlarını kooperatiflerin ve üretici ortakların üzerine yıkmaya çalıştığını vurgulayan Azbazdar, "Söke birlik ve beraberlik içinde olmalıdır. Yoksa bizi peynir ekmek gibi yiyecekler" dedi.

Birliğin yıllardır kooperatife verdiği zararın önüne geçecek yetki ve anlayış içinde olmaları gerektiğini belirten Azbazdar, "Söke Tariş Pamuk Kooperatifi, ana sözleşmeye bağlı olarak birliğin talimatlarının kooperatifin mali yapısına ciddi anlamda zarar vermesinin önüne geçmek durumundadır. Birlik, zararlarını ortaklardan tahsil edilmesini istiyor. 2012-2013 yılında kooperatifin zararlarının tümü, ortakların sermaye paylarına yansıdı. 2012-2013 yılına kadar biriken zararlar 2000 yılından bu yana biriken zararlardır. Birlik yönetiminin kooperatiflerin borcunu silmeden ortaklardan geriye dönük para almasına karşıyım. Birlik batıyor, bizi de arkasından batıracak. Birlik, dört kooperatifin çalışanlarının tamamının kıdem ve ihbar tazminatlarını ödedi. Dört yandaş kooperatife birliğin malları peşkeş çekildi. Söke Kooperatifi'ne ne kıdem ihbar tazminatı ne de 5 kuruş para ödemediler. Bizim açıkladığımız fiyattan çok yukarıda pamuk aldılar. O pamuklar halen depolarda duruyorlar" diye
konuştu.

"KOL KIRILSIN YEN İÇİNDE KALSIN"

Tariş Pamuk Birliği'ne olan borçların sildirilmesi gerektiğine işaret ederek Tariş Pamuk Birliği yönetimine yüklenen Azbazdar, "Birlik yönetimine, 'Geçen seçim döneminde biz filancaya söz verdik, kusura bakma' sözlerini hatırlatmak istiyorum. Verdikleri söz, yedikleri naneler ortada. Şu anda Birlik'teki 30 milyon kilogram pamuğun, 18 milyon kilogramını Söke aldı. Gerisini siz hesaplayın. Kol kırılsın yen içinde kalsın. Bizi eleştirenler önce kanunu, sözleşmeyi okusunlar. Bu kooperatif kurulduğunda ortaklar bazı arazilerini hibe etmiştir. Kooperatif güçleninceye kadar üreticiler, ürünün yüzde 25'ini kooperatife hibe etmiştir. Söke Kooperatifi, ne birliğin ne de herhangi bir diğerinin ürünüdür. Bu kooperatif alın terinden, emeğinden fedakarlık yapan hayırsever insanların eseridir" dedi.
Genel Kurul, 2013-2014 faaliyet raporlarının okunması ve diğer gündem maddelerinin görüşülmesiyle sona erdi. Ortakların kalan sermaye payı borçlarının 1 defada ödeme imkanı sunulması, gayrimenkullerin satışı ve değerlendirilmesi, kooperatifin ihtiyacı olan demirbaş mal alımı, ortakların sermaye alacaklarının 5 yıl süreyle ertelenmesi gibi oybirliğiyle kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!