"Ön ödemeli konut almak hala riskli"

Güncelleme Tarihi:

Ön ödemeli konut almak hala riskli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:51

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Müteahhitlik Hizmet Yasası yürürlüğe girmeden tüketicinin hakkının, yönetmeliklerle yeterince korunamayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Tellioğlu, yazılı açıklamasında, Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkındaki Yönetmeliğin, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, "Bu yönetmelik bazı riskleri asgari düzeye indirmiş gözükse de sektörün içinde bulunduğu sorumsuzluktan dolayı, tüketici açısından, ön ödemeli konut almak, hala risklidir" ifadesini kullandı.

Kamuoyunda, "Maketten satış" olarak bilinen ön ödemeli konut satışında yaşanan boşluğu doldurmak için çıkartılan bu yönetmeliğin, tüketicinin hakkını gerçek anlamda koruyamacağını savunan Tellioğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü sektörde, sermayesi olan veya olmayan müteahhitlik yapmakta, söz konusu sözleşmeleri hazırlayıp, tüketicilere imzalatmaktadırlar. Burada önemli olan, sözleşmenin içeriği değil, mesleğin içinde bulunduğu sorumsuzluktur. Çünkü günümüzde 1 daireyi, birden fazla kişiye satıp, ortadan kaybolan bazı sözde müteahhitler vardır. Ayrıca, güvenli olmayan yapılar inşaat edip, can ve mal kayıplarına neden olan kimi müteahhitler de hala yeni konut inşa etmektedirler. Burada tüketiciyi güvence altına alınacak sözleşmeler olsa da kaybeden hem vatandaş, hem de ülke ekonomisi olmaktadır."

Haberin Devamı

Türkiye'de 300 bine yakın sözde müteahhit bulunduğunu ifade eden Tellioğlu, "Sektörde işini iyi yapan ve yapmayanın, kanun çerçevesinde bir birinden ayrılması gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı, Müteahhitlik Hizmet Yasası, artık çıkmalıdır. Bu taslak yasalaştığı takdirde, Türkiye'deki müteahhit enflasyonu, sorumsuzluğu ve buna bağlı olarak, inşaatlardaki iş kazaları da ortadan kalkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!