Cihatçıya özel kimlik

Güncelleme Tarihi:

Cihatçıya özel kimlik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 09:50

Almanya cihatçılara özel kimlik getiriyor. Suriye ve Irak’a çatışmalara gitmek isteyenlerin pasaportları ve nüfus cüzdanları alınıp, seyahat etmelerine izin vermeyen özel kimlik düzenlenecek.

Haberin Devamı

ALMANYA, savaş bölgesi Suriye ve Irak’a gitmek isteyen cihatçıların önünü kesmede kararlı.

Bu tür kişilerin şimdiye kadar sadece pasaportlarına el konulabiliyordu. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu durumdaki kişilere özel kimlikler çıkarmayı planlıyor. Özel kimlik altı ay süreli olacak. Schengen ülkeleri sınır polisi, üzerinde geçici kimlik kartı yazan özel kimliği hemen fark edecek ve seyahat etmesine izin vermeyecek. Alman güvenlik birimleri anında bilgilendirilecek.

TASLAK HAZIR

İçişleri Bakanlığı özel kimlikle ilgili düzenlemeleri içeren yasa taslağını hazırladı. Taslak yetkili birimlerin onayına sunuldu. Taslağa göre özel kimliğin süresi tehlike durumuna göre iki kez altı ay süreyle uzatılacak. Tehlikeli durumu devam ederse, yeniden özel kimlik düzenlenecek. Taslağın aralık ayı içinde bakanlar kuruluna gelmesi ve zaman kaybetmeden Federal Meclis ile Federal Konsey’in onayına sunulması ve hızla yürürlüğe girmesi planlanıyor.

NASIL OLACAK

Yasa tasarısına göre güvenlik birimlerince tehlikeli ve şiddet yanlısı olarak değerlendirilen radikal İslamcılardan kimlik kartlarını teslim ederek, yedek kimlik kartı almaları istenecek. Verilen randevu tarihine gelmedikleri takdirde polis, eve giderek arayacak. Evde de bulunmamaları durumunda kimlik kartları geçersiz ilan edilerek, Schengen bilgi merkezine bildirilecek ve interpol listesine kaydedilecek. Ayrıca kimlik kartına el konulmasına karşı idari mahkemeye başvurmak, süreyi erteleme fırsatı vermeyecek. Güvenlik birimleri hemen kimlik kartına el koyacak. Muhalefet, hükümetin özel kimlik planına karşı. Yeşiller içpolitika sözcüsü İrene Mihalic, bu tür önlemlerin masraftan öteye gitmediğini, asıl gençleri kazanmak gerektiğini söyledi.

ALMANYA'DAN GİDEN 550 MİLİTAN VAR

Alman istihbarat teşkilatının verilerine göre Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD saflarında Almanya’dan giden 550 kişi savaşıyor. Almanya’dan gidenlerden 60’ı çatışmalarda öldü. 180 kişi geri döndü ve bunların Almanya’da terör eylemi planlama tehlikesi var. Almanya bu katılımları önlemek istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!